Sisävesikala on hyvässä kurssissa. On syystäkin. Suomen järvet monipuolisine kalastoineen ovat aarreaittoja, joista on ammennettu aina tuoretta veden viljaa ruokapöytiin. Kalastuksen harrastajille tutut vesistöjen antimet, kuten kuhat, hauet, muikut ja ahvenet, ovat tuoretta ja maistuvaa lähiruokaa. Kalastus on ollut merkittävä elinkeino etenkin rannikolla. Viime vuosikymmeninä ammattikalastuksen painopiste on siirtynyt yhä enemmän sisävesien suuntaan. Vahvat muikku-, kuha- ja täplärapukannat muiden lajien ohella muodostavat hyvän perustan toiminnan harjoittamiselle. Kalan suoramyyntitapahtumat tukevat kalatalouden elinkeinoja ja ovat loistava foorumi kalatuotteiden ja -tietouden esilletuomisessa.
Tammerkosken äärellä 34 vuotta kalatarjontaa
Tampereen kalamarkkinat perustettiin vuonna 1991 lama-ajan kynnyksellä. Tapahtuman johtoajatuksena oli edistää kalan ‒ eritoten sisävesikalojen ‒ menekkiä sekä tukea ammattikalastusta ja kalan pienimuotoista jalostusta. Kaupalliset kalastajat suuntaavat vesille viikosta toiseen veneineen tai talvella jäälle muiden kulkupeliensä avulla. Hankkiakseen itselleen toimeentulon ja kuluttajien tarpeisiin herkullista ja terveellistä lähiraaka-ainetta kalastajat kokevat pyydyksensä oli keli seesteinen tai ihan jotain muuta.
Tänä syksynä 27.‒29. syyskuuta kalamarkkinat valtaavat Tampereen Laukontorin 62. kerran. Kalamarkkinoita on vietetty 1990-luvulta saakka kolmepäiväisenä tapahtumana kaksi kertaa vuodessa; keväisin viikkoa ennen vappua ja syksyllä Tampereen päivän viikonloppuna syys-lokakuun taitteessa. Koronavuosina tapahtuma oli hetken hyllyllä. Tammerkosken alaosassa Ratinan vuolteen äärellä satamassa sijaitseva idyllinen Laukontori, jos mikä, on mahtava paikka vesiemme tarjonnan esille tuomiseen. Se tunnettiin kalatorina jo aikoja sitten. Kalamarkkinat on ollut jo pitkään Tampereen suosituimpia yleisötapahtumia. Tapahtuman on järjestänyt alusta pitäen Pirkanmaan Kalatalouskeskus.
Toriravintolaan herkuttelemaan
Kalamarkkinoiden tuotevalikoiman yleisilme on huomattavasti muuttunut vuosien mittaan. Alkuaikoina varsinkin tuore kala ja erilaiset silakkatuotteet kuuluivat myyjien repertuaariin savu- ja loimukalan ohella. 2000-luvulla paikan päällä syötävien annosten tarjonta ja kysyntä lisääntyivät koko ajan. Viime vuosina moni kalamarkkinakävijä on saapunut Laukontorille nimenomaan nauttiakseen paikan päällä toriteltassa höyryävää kala-annosta hienossa markkinatunnelmassa. Isoilla pannuilla kypsennettävät muikku-, lohi-, kirjolohi- ja kuha-annokset ovat olleet 2010‒2020-luvuilla tapahtuman keskeistä antia loimulohen ja muiden kuumien kalalautasten ohella.
Aiemmin moni tuli hakemaan kalamarkkinoilta silakkamarinadeja, muikkutäyssäilykkeitä ja myös kokonaista tuoretta kalaa ja filettä. Näiden tuotteiden ostajakunta on pikkuhiljaa vähentynyt kalamarkkinoiden osalta. Tapahtuman alkuaikoina kalan ja kalatuotteiden tarjonta ei ollut kaupoissa läheskään niin monipuolista kuin nykyään. Niinpä moni kävijä lähti torilta kotia kohti käsissään kassit täynnä kalaherkkuja, joita ei muualta saanut.
Vaikka kauppojen kalatiskit ovat nykyään monipuolisia, ostoskassit kannattaa edelleen käydä täyttämässä Laukontorilla. Tänä syksynä Alarannassa on jälleen esillä mm. pienvalmistajien täyssäilykeherkkuja ja lukuisia muita erikoistuotteita. Tampereen kalamarkkinoiden spesiaalituotteena ovat viime vuosina olleet kalastaja Matti Helinin valmistamat herkut, erinomaiset Kyrösjärven sulkavasäilykkeet.
Kalamarkkinoiden yli 30-vuotisen taipaleen aikana kuluttajilla on ollut mahdollisuus tutustua satoihin, ellei tuhansiin erikoistuotteisiin. Muun muassa sinappi-, valkosipuli- ja punaviinisilakat, kalahampurilaiset, kuhapöhköset, savustetut nahkiaiset, ahvenet ja siiat, savukalarullat, muikku-, särki- ja lahnasäilykkeet, konjakkiloimulohi, muikkukukot ja erilaiset haukijalosteet sekä tietenkin erilaiset kalaruoka-ateriat ovat kuuluneet markkinoiden monipuoliseen valikoimaan. Runsaan kalatarjonnan ohella Tampereen kalamarkkinoilla on esillä tänäkin syksynä alkutuottajien ja muiden myyjien leipomotuotteita, hunajaa, hilloja, kastikkeita, juustoja, kalastusvälineitä, puutuotteita ja muuta kotiin vietävää.
Sano muikku ainutlaatuisessa atmosfäärissä
Syksyn 2024 Tampereen kalamarkkinoiden teemakalana on muikku, jonka syyspyyntisesonki on aluillaan. Muikkukannat ovat nyt vahvat eri puolilla Pirkanmaata ja Suomea. Muikku on edelleen sisävesien merkittävin saalis kaupallisessa kalastuksessa, vaikka kuha tuli jo rinnalle. Tämän kaikista suomalaisimman kalan ympärillä juttua riittää kalamarkkinoiden esiintymislavalla live-musiikin lomassa muikkuherkkuja maistellessa. Kalankäsittely- ja ruokanäytöksissä muikut ovat mukana muiden syksyn saaliiden ohella.
Monille pirkanmaalaisille kalamarkkinoilla vierailusta on muodostunut perinne, josta ei luovuta. Tätä kuvaa erään vanhemman rouvan toteamus taannoin bussissa: ”Enpä ole keskustassa aikoihin käynyt, mutta kyllä minä kalamarkkinoille aion mennä!”. Parasta kalamarkkinoilla onkin tapahtuman erityinen tunnelma ja ihmiset, monenlaiset kalanystävät omine mielenkiinnon kohteineen ja tarinoineen. Saapuessaan paikalle runsain joukoin he tekevät tapahtumasta kerta toisensa jälkeen upean. Kaikista ikäryhmistä koostuva yleisö saapuu Alarantaan nauttimaan ja aistimaan aidosta ja rennosta ilmapiiristä kalaherkkujen ja niiden tuottamien aromien ympäröiminä sekä tapaamaan tuttuja tai uusia myyjiä. Kalamarkkinat on koko kansan tapahtuma vauvasta vaariin.
Tampereen Kalamarkkinoita vietetään Laukontorilla 27.9-29.9.2024
Kalamarkkinoiden nettisivut: https://kalatalo.fi/tampereen-kalamarkkinat/
Kalamarkkinoiden Facebook-sivu https://www.facebook.com/tampereenkalamarkkinat
Jutun Kalatalousverkostolle laati Ismo Kolari Pirkanmaan Kalatalouskeskuksesta
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili