Uutinen
01.09.2023

Terveisiä luomuviljelijöille

Terveisiä luomuviljelijöille

Syksy on saapunut myös luomutiloille. Luomutuottaja – katso kolmen kohdan lista ajankohtaisista muistettavista asioista.

1. Luomukasvintuotanto: Tänä vuonna on tullut uusia viljelykiertovaatimuksia. On myös tullut uusi luomusuunnitelman mallipohja Ruokaviraston sivuille. Käyttäkää mielellään uutta mallipohjaa, koska se täyttää uuden luomuasetuksen vaatimukset. Vuoden 2023 aikana kaikki luomutilat tulee päivittää luomusuunnitelman ja viljelykiertosuunnitelman niin, että ne täyttävät uuden, vuonna 2022 voimaan tulleen luomuasetuksen vaatimukset.

2. Luomueläintuotanto: Vaatiiko tilan eläintenhoitosuunnitelma päivitystä? Luomueläintuotannon ohjeista löytyy ohjeellinen lista siitä, mitä eläintenhoitosuunnitelma tulisi sisältää

3. Alihankinta- ja vuokrasopimukset: Näin sadonkorjuuaikoina luomuvalvonta muistuttaa luomuviljelijöitä tarkastelemaan, että tilan alihankinta- ja vuokrasopimukset ovat kunnossa, mikäli viljaa kuivataan tai varastoidaan luomutilan ulkopuolella. Mallilomakkeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Lisätietoa esim. alihankinnasta löytyy lomakkeen takasivulta.

Kopio sopimuksista tulee toimittaa ELY-keskuksen käsittelijöille, esim. sähköpostitse, mikäli niitä ei ole aikaisemmin toimitettu.

Vaasa: tomas.rafsa@ely-keskus.fi tai jan.flemming@ely-keskus.fi

Kokkola: lars.bjorkgard@ely-keskus.fi