Uutinen
07.11.2024

Tuontikalan kulutus on vähentynyt

Suomessa kulutetaan tuontikalaa silti noin kaksi kertaa niin paljon kuin kotimaista kalaa. Kotimainen kala kuitenkin sinnittelee, ja sen kulutusmäärä on pysytellyt neljän kilon tietämillä jo noin 15 vuoden ajan. Kaupallisesti kalastetun kalan kulutus kuitenkin vähenee.

Luonnonvarakeskus julkaisi 6.11.2024 tilaston suomalaisten kalan kulutuksesta. Suomalaiset söivät vuonna 2023 noin 12 kiloa kalaa henkilöä kohti, josta kotimaista oli 4,2 kiloa. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu fileepainona ja tuontikalan kulutus osin tuotepainona. Kotimainen kala sisältää kaupallisen kalastuksen ja kasvatetun kalan lisäksi vapaa-ajankalastuksen saaliin.

Ei liene yllätys, että tuontikalasta eniten kulutettiin kasvatettua lohta (2,4 kg). Kotimaisesta kalasta eniten syötiin kirjolohta (1,42 kg). Seuraavina olivat ahven, hauki ja kuha. Muikkua syötiin 0,23 kg ja silakkaa 0,2 kg.

Kotimaisesta kalasta lähes puolet oli vapaa-ajankalastuksen saalista ja runsas kolmannes kasvatettua kalaa. Kaupallisen kalastuksen saalista oli noin 15 prosenttia (0,64 kg).

Kaupallisen kalastuksen osuus käytetystä kotimaisesta kalasta on tilastointiajanjaksolla pienentynyt vuodesta 2011 vuoteen 2023 lähes 40 prosenttia.

Kaupallisen kalastuksen tuottamassa kalassa eniten on pienentynyt taimenen, muikun, lohen, siian ja silakan käyttö.

Pro Kala ry:n vuonna 2024 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan kuluttajien taloudelliset haasteet näkyvät tutkimuksessa, ja kalan hinta vaikuttaa jonkin verran sen käyttöön. Kalatuotteiden syömistottumukset ovatkin viime aikoina kääntyneet jonkin verran siihen, että kuluttajat suosivat edullisempia tuotteita. Lisäksi kalaruokia valmistetaan enemmän kotona.

Pro Kalan vuoden 2021 kuluttajatutkimuksessa kysyttiin, mitä kotimaisia kalalajeja kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän. Kolmen kärjessä olivat ahven, kuha ja siika. Luonnonvarakeskuksen 6.11. julkaisemaa tilastoa tarkemmin tutkiessa havaitaan, että siian kulutus on laskenut vuoden 2011 tasosta 50%, ahvenen kulutus on ennallaan ja kuhan kulutus jopa hienoisesti noussut.

Vastaajista 72 prosenttia kertoi myös, että söisi kalaa enemmän, mikäli kotimaista kalaa olisi kaupoissa enemmän tarjolla. Pro Kalan toiminnanjohtajan Katriina Partasen mukaan kotimaisen kalan kysyntä ei olekaan ongelma, vaan tarjonta. Ammattikalastajat ovat jo pitkään puhuneet alansa ongelmista, kuten haittaeläimistä ja kalavesien saatavuudesta, mutta ratkaisuja ei vielä ole nähty. Kalankasvatuksen puolella ympäristöluvitus hidastaa kasvatuksen lisäämistä.