Uutinen
20.04.2022

Opinnäytetyö: Työohjeilla apua maatilojen työntekijöiden opastukseen ja työrutiinien yhtenäistämiseen

Kuva Luken mediapankki.

Maatilojen koot kasvavat Suomessa, minkä vuoksi monella tilalla työskentelee palkattua työvoimaa. Suurilla tiloilla yrittäjien täytyy entistä enemmän keskittyä tilan johtamiseen päivittäisten eläintenhoitotöiden sijaan.

Jos työntekijöitä on useampia, on tilan kannattavuuden kannalta tärkeää, että kaikki tekevät töitä samalla tavalla. Tämän varmistamiseksi tilalle voidaan luoda kirjallisia työohjeita tai tehdä työohjevideoita. ” Ohjeiden tai videoiden avulla voidaan vähentää epäselvyyksiä, joita esimerkiksi heikosti tehty työhön perehdyttäminen aiheuttaa. Työn tekeminen on tehokkaampaa, jos kaikille on selkeää, kuinka työt tehdään”, todetaan Savonia-ammattikorkeakoulussa toteutetussa opinnäytetyössä.

Opinnäytetyössä laadittiin kirjallisia työohjeita sekä työohjevideoita toimeksiantajana toimineelle Rastinlahden maatilalle. Työohjeiden ja videoiden tarkoituksena oli yhtenäistää työvaiheita, jotka liittyvät vasikoiden hoitoon. Vasikat eivät pidä muutoksista esimerkiksi juottoajankohdan suhteen, joten on tärkeää hoitaa ne joka päivä samalla tavalla. Vasikoiden hoitoon ja lehmän poikimiseen liittyviä työohjeita luotiin SOP-työohjemallin mukaan ja työohjevideot ladattiin YouTube-palveluun, josta ne löytyvät QR-koodin kautta.

Selkeät työohjeet ovat hyödyllisiä kaikille maatiloille, vaikka palkattua työvoimaa ei olisikaan töissä.

”Joskus vastaan voi tulla tilanne, jolloin tuttu työntekijä tai yrittäjä itse ei pääse töihin. Työohjeiden avulla yrittäjä voi olla luottavaisin mielin, että työt tehdään samalla tavalla tekijästä riippumatta”, kertoo opinnäytetyön tekijä Emmi Parkkinen.

Opinnäytetyöseminaari pidetään 3.5.2022 klo 12.00–13.30. Seminaaria voi kuunnella etäyhteydellä: https://savonia.zoom.us/j/716546188 Salasana: LuvaONT