Uutinen
28.06.2023

Uudellamaalla varoja jaettavana tänä vuonna 2,7 miljoonaa euroa yritys- ja hanketukiin

Uudellamaalla varoja jaettavana tänä vuonna 2,7 miljoonaa euroa yritys- ja hanketukiin

Kuva, jossa on käsi, jossa on hehkulamppu.

Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–2027 ovat alkaneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä kehittämishankkeiden tuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha.

Lisää hanketukimuotoja tulee hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden, pienhankkeiden ja Leader-ryhmien kautta haettavien alueiden välisten hankkeiden haut. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn 2023 aikana.

Varojen määrä ja rahoituslinjaukset Uudellamaalla sekä valintajaksot 2023

Uudellamaalla ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät valitsevat rahoitettavat kohteet ja neuvovat tukien haussa. Uudenmaan ELY-keskuksella on tänä vuonna jaettavana 2,7 miljoonaa euroa yritys- ja hanketukiin. Uudenmaan rahoituslinjaukset yritys- ja hanketukien osalta ovat nyt luettavissa ELY-keskuksen verkkosivuilla.

Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksoja ehtii olla vuonna 2023 kaksi yritys- ja kaksi hanketukien puolella. Valintajaksot ovat yritystuissa 12.6.-15.8.2023 ja 16.8.-15.10.2023 sekä hanketuissa 21.6.-15.9.2023 ja 16.9-31.10.2023. Leader-ryhmillä on ELY-keskuksesta poikkeavat valintajaksot.

Maatalouden investointitukien ja nuoren viljelijän aloitustukien päätöksenteko käynnistynyt

ELY-keskukset aloittivat maatalouden investointitukien ja nuorten viljelijöiden aloitustukien päätöksenteon 21.6.2023 lähtien. ELY-keskukset tekevät ensin päätökset 10.5. päättyneellä tukijaksolla saaduista hakemuksista. Maksuhakemusten ja lainan nostolupahakemusten jättäminen on mahdollista myöhemmin syksyllä. Päätöksenteko aloitettiin aloitustuista, jonka jälkeen Uudellamaalla päätöksentekovuorossa ovat maatilainvestoinnit. Uudellamaalla haettiin huhtikuussa alkaneella ensimmäisellä hakujaksolla 55 maatalousinvestointia ja 7 nuoren viljelijän aloitustukea.

Maatalouden rakennetuille on osoitettu erillinen myöntövaltuus. Ympäristö ja energiainvestointien (mm. salaojat, aurinkopaneelit, eläinten hyvinvointi-investoinnit) osalta varat ovat niukat. Koko maassa tästä rahoituskiintiöstä rahoitettavia hakemusia, erityisesti energiahakemuksia, tuli huomattavasti enemmän kuin mitä odotettiin, ja siitä syystä alustavan tarkastuksen perusteella näyttää siltä, että kaikki ELY-keskukset joutuvat valintamenettelyn jälkeen tekemään osalle hakemuksista kielteisen päätöksen.

Ohjeet ja yhteystiedot

Uudistunut Hyrrä-asiointipalvelu ohjaa hakemuksen teossa, mutta hakemuksen täyttämiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Kannattaa myös kirjautua Hyrrään ja tutustua hakemukselle tarvittaviin tietoihin etukäteen ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä. Hakemus tulee heti vireille, kun sen lähettää Hyrrässä. Kesäkaudella saat parhaiten yhteyden ELY-keskukseen yhteisten sähköpostiosoitteiden kautta: maaseuturahoitus.uusimaa@ely-keskus.fi ja maksatus.uusimaa@ely-keskus.fi

Lue lisää:

Ota yhteyttä: