Uutinen
09.12.2024

Uudet valtakunnalliset EIP-hankkeet valittu

Uudet valtakunnalliset EIP-hankkeet valittu

– rahoitusta nautatilojen etäpatologialle ja karpaloinnovaatioon kasvutunnelissa

Vuoden 2024 viimeisellä valtakunnallisten EIP-hankkeiden hakukierroksella valintaryhmälle saatiin arvioitavaksi kahdeksan innovatiivista hanketta. Tällä kertaa rahoitukseen johti kaksi hanketta.

Syksyllä toteutetulta maa- ja metsätalouden alkutuotannon ongelmienratkaisuun ja innovaatioihin keskittyvien valtakunnallisten EIP-hankkeiden hakukierrokselta valittiin rahoitettavaksi kaksi uutta hanketta.

– Hakemukset olivat hyviä ja kilpailu kovaa tällä hakukierroksella. Toisaalta vielä jäi innovaatioita kehitettäväksi uusiin hakuihinkin, Kaisa Tolonen valtakunnallisia EIP-hankkeita koordinoivasta Hämeen ELY-keskuksesta kertoo.

Hankevalinnat valtakunnallisista EIP-hankkeista tekee laaja asiantuntijoista koostuva valintaryhmä, jossa ovat mukana useat ELY-keskukset, maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto sekä Business Finland. Tämänkertainen hakukierros järjestettiin aikavälillä 2.9.–25.10.2024.

Nyt rahoitettavaksi valitut maaseudun innovaatioryhmien hankkeet:

Etäpatologia lähipalveluna nautatiloille – Helsingin yliopisto

Hankkeessa kehitetään nautatiloille eläintautidiagnostiikkaan uusi etäpatologian-palvelumalli, jossa tilan hoitava eläinlääkäri tekee kuolleelle eläimelle raadonavauksen suoraan tilalla ja patologi määrittää löydösten ja jatkonäytteiden perusteella etänä diagnoosin.

KarpaloInnovaatio – Suomalaisen puutarhakarpalon tuotanto kasvutunnelissa – Helsingin yliopisto

Hankkeessa tuodaan uusi viljelykasvi, puutarhakarpalo (Vaccinium macrocarpon), Suomeen ammattimaiseen marjatuotantoon sekä kehitetään sille Suomen oloissa toimiva viljelytekniikka.

Mikä on maaseudun innovaatioryhmä?

Maaseudun innovaatioryhmien eli EIP-ryhmien (EIP = European Innovation Partnership) tavoitteena on ratkaista etukäteen tunnistettu, alkutuotantoon liittyvä ongelma, mistä saattaa syntyä uusi innovaatio tai toimintamalli. EIP-hankkeessa kehitettävä ratkaisu perustuu alkutuotantoyritysten tarpeisiin ja liittyy maatalouden tai metsätalouden uudistamiseen tai biotalouden edistämiseen.

Nyt käynnissä olevalla EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella innovaatiohankkeita voi hakea alueellisesti tai alueiden välisesti sekä valtakunnallisesti. Alueellinen hanke toteutetaan yhden ELY-keskuksen alueella, alueiden välisessä EIP-hankkeessa on mukana toimijoita vähintään kahden ELY-keskuksen alueelta ja valtakunnallisessa EIP-hankkeessa toimijoita vähintään kolmen ELY-keskuksen alueelta.

Alueellisia ja alueiden välisiä hankkeita voi hakea jatkuvasti, ja niiden osalta seuraava valintajakso päättyy 31.1.2025.

Kaikissa EIP-hankemuodoissa on mahdollista hakea mukaan kansainvälisiä asiantuntijoita tai tehdä yhteistyötä eri maissa toimivien EIP-ryhmien kanssa. Jotta hakija saisi parhaat mahdolliset kumppanit EIP-hankkeeseen, on mahdollista hakea valmistelurahaa 5000 € kertakorvauksella. Valmistelurahahankkeita tulevia EIP-hankkeita silmällä pitäen voi hakea jatkuvasti, alueelliseen hankkeeseen alueelliselta ELY-keskukselta ja valtakunnalliseen Hämeen ELY-keskukselta.

Lisätietoja:

Hämeen ELY-keskus:
Kaisa Tolonen, p. 02950 25022 ja Lassi Hurskainen, p. 02950 25046, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Maa- ja metsätalousministeriö:
Leena Anttila, p. 02951 62240, etunimi.sukunimi@gov.fi

Rahoitettavaksi valitut hankkeet:

Etäpatologia lähipalveluna nautatiloille:
Helsingin yliopisto, Heli Nordgren, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

KarpaloInnovaatio – Suomalaisen puutarhakarpalon tuotanto kasvutunnelissa:
Helsingin yliopisto, Pauliina Palonen, etunimi.sukunimi@helsinki.fi