Vihannestuotannon taloudellinen arvo ja sadontuottopotentiaali on korkea, joten vihannesmaiden kasvukunnon ylläpitoon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota ilmastonmuutoksen edetessä. Kolmivuotisen Viljava vihannesmaa – kestävä tuotanto -hankkeen tavoitteena oli tutkia ja kehittää menetelmiä, joilla voidaan parantaa vihannesviljelyssä olevien peltojen kasvukuntoa ja ravinnehuollon kestävyyttä.
Erityisesti tavoitteena oli selvittää vihannesviljelyyn soveltuvien maanparannusaineiden ja viherlannoituksen vaikutuksia maan fysikaalisiin ominaisuuksiin, ravinnehuuhtoumiin ja sadontuottoon sekä tunnistaa haasteet ja kehittämiskohteet menetelmien laajamittaiselle käytölle.
Hankkeessa toteutettiin kaksi kolmivuotista kenttäkoetta, joissa tutkittiin maanparannuskuidun ja viherlannoituksen vaikutuksia peltomaan fysikaalisiin ominaisuuksiin, vihannesten sadon tuottoon ja typen käyttöön sekä ravinnehuuhtoumiin. Kokeet tehtiin Luken koetoiminta-asemalla Piikkiössä ja Apetit Ruoka Oy:n Räpin koetilalla Köyliössä. Maanparannustoimet ajoittuivat ensimmäiseen koevuoteen 2021, ja seuraavina vuosina koealueilla viljeltiin vihanneksia.
Hankkeen tulokset pähkinänkuoressa:
– Maanparannusaineiden ja viherlannoituksen käyttö on mahdollista integroida osaksi vihannestuotantoa ilman satotappioiden riskiä.
– Kertaluontoiset maanparannuskäsittelyt eivät kokeissa tuottaneet merkittäviä vaikutuksia maan kasvukuntoon, vaan maanparannustoimia tarvitaan säännöllisesti.
Jatkossa vaaditaan sekä pitkäjänteistä tutkimusta että käytännön toimintamallien kehittämistä vihannesmaiden tuotantokyyn ylläpitämiseksi.
VIIVI-hankkeen raportti Viljava vihannesmaa – kestävän tuotannon perusta
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili