Uutinen
13.11.2024

Vakavia puutteita maatilojen työterveyttä ja -turvallisuutta koskevissa EU-tiedoissa

EU-komissaari Mairead McGuinness esitteli 12. marraskuuta 2024 Dublinissa SafeHabitus-raportin, jossa tuodaan esiin EU:n rahoittamassa hankkeessa tehty uraauurtava tutkimus. Se tuo esiin merkittäviä puutteita EU:n maatiloilla sattuneita kuolemantapauksia koskevissa tiedoissa. Vaikka Eurostatin virallisten lukujen mukaan maatiloilla kuolee vuosittain keskimäärin 315 ihmistä, todellinen määrä on arviolta yli 70 prosenttia suurempi eli vähintään 545 kuolemantapausta vuosittain.
Puhuessaan SafeHabituksen raportin ”EU Farm Safety Statistics” julkaisutilaisuudessa komissaari McGuinness totesi: ”Euroopan parlamentissa ollessani korostin, että maatalousalaa koskevia työterveys- ja työturvallisuustietoja on parannettava kiireellisesti. Tässä raportissa esitetyt tulokset edistävät merkittävästi käsitystämme siitä, kuinka paljon maanviljelijöille ja maataloustyöntekijöille aiheutuu maatalousalan tapaturmia ja kuolemantapauksia EU:ssa. Nämä kattavat tiedot ovat olennaisen tärkeitä näyttöön perustuvien toimintavaihtoehtojen perustan luomisessa, mikä auttaa meitä toteuttamaan äskettäin julkaistussa EU:n maatalouden tulevaisuutta koskevassa strategisessa vuoropuhelussa esitetyn vision, jonka mukaan on kehitettävä kestävää, monipuolista ja houkuttelevaa maatalousalaa tulevaisuutta varten.”

Raportin pääkirjoittaja, tohtori Mart Reinvee (EULS) kertoi tilaisuudessa, että ”merkittävä syy ristiriitaan on se, että itsenäiset ammatinharjoittajat ja perheenjäsenet jäävät monien jäsenvaltioiden Eurostatille vuosittain ilmoittamien tietojen ulkopuolelle.”

Nämä kattavat tiedot ovat olennaisen tärkeitä näyttöön perustuvien toimintavaihtoehtojen perustan luomisessa, ja ne auttavat meitä toteuttamaan EU:n maatalouden tulevaisuutta koskevassa, äskettäin julkaistussa strategisessa vuoropuhelussa esitetyn vision, jonka mukaan EU:n maatalousalasta on tehtävä kestävä, monipuolinen ja houkutteleva tulevaisuutta varten.”

Raportin pääkirjoittaja, tohtori Mart Reinvee (EULS) selitti, että ”merkittävä syy ristiriitaan on se, että itsenäiset ammatinharjoittajat ja perheenjäsenet jäävät monien jäsenvaltioiden Eurostatille vuosittain ilmoittamien tietojen ulkopuolelle. Tämä johtuu siitä, että ESAW-menetelmän mukaan jäsenvaltiot voivat itse päättää, ilmoittavatko ne itsenäisiin viljelijöihin ja maataloustyöntekijöihin kohdistuvat työperäiset kuolemantapaukset tai tapaturmat.”

Riskienhallinnan parantamista koskevaa työohjelmaa johtava tohtori John McNamara (Teagasc) korosti: ”Vain 13 EU:n 27 jäsenvaltiosta raportoi itsenäisiin viljelijöihin ja perhetyöntekijöihin vaikuttavista työtapaturmista ja kuolemantapauksista. Neljä valtiota raportoi vain vähän tietoja näistä työntekijöistä. Yhdeksän jäsenvaltiota toimittaa tietoja vain työntekijöiksi luokitelluista henkilöistä. Tämä tarkoittaa, että Eurostatin tietojen ulkopuolelle jäävät vähintäänkin työperäiset kuolemantapaukset ja -tapaturmat, jotka koskevat yli 47 prosenttia EU:n itsenäisten viljelijöiden ja perhetyöntekijöiden kokonaisväestöstä.”

SafeHabitus-hanketta johtava tohtori David Meredith (Teagasc) totesi, että laadukkaan tilastotiedon puute EU:n ja kansallisten politiikkojen ja strategioiden pohjana on vakava ongelma, johon on puututtava.

Luonnonvarakeskus ja Savonia-ammattikorkeakoulu liittyivät vuonna 2023 SafeHabitus-hankkeeseen ja
niillä on ollut merkittävä rooli työpaketeissa, jotka käsittelevät maatalouden onnettomuustilastoja ja riskienhallintaohjelmia.

Lue koko raportti. Kartta Suomen tilanteesta sivulla 52.