Uutinen
31.05.2024

Valtakunnalliset Leader-päivät kokosivat maaseudun kehittäjät Keski-Suomeen

Kevään 2024 Leader-päivät järjestettiin Laukaan Peurungassa 14.–16.5. Tapahtumaan osallistui parisataa Leader-ryhmien, ELY-keskusten, Ruokaviraston ja maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijaa. Päivillä keskusteltiin EU:n maaseuturahoituksen tulevaisuudesta ja esiteltiin rahoituksen vaikutuksia Keski-Suomessa. Tilaisuutta isännöivät Keski-Suomen neljä Leader-ryhmää: JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.

Etko-tapaamisia ja yhteistä illanviettoa

Leader-päivät käynnistyivät Peurungassa etko-tapaamisilla. Ympäristö- ja ilmastotapaamisessa pohdittiin, mistä rakentuu hyvä ympäristöhanke ja Kalaleaderit keskustelivat vertaisarvioinnin kehittämistä. Myös alueelliset maaseutuviestinnän koordinaattorit ja ruotsinkielisestä kehittämistyöstä kiinnostuneet järjestivät omat tapaamisensa.

Illalla kokoonnuttiin ravintola Peurankelloon, jossa Laukaan kunta ja Keski-Suomen Leader-ryhmät toivottivat vieraat tervetulleiksi. Ravintolassa päästiin myös nauttimaan paikallisesta livemusiikista ja herkullisesta burgerbuffasta.

Maaseudun kehittäjät kokoontuivat valtakunnallisille Leader-päiville kesäiseen Keski-Suomeen.

Rinnakkaistapaamisia ja retkeilyä Keski-Suomessa

Leader-päivien toinen päivä alkoi rinnakkaistapaamisilla, joissa päästiin keskustelemaan Leader-työn ajankohtaisista teemoista. Rinnakkaistapaamisissa kokoontuivat Leader-parlamentti, ELY-keskusten ja hallinnon Leader-asiantuntijat, viestintäasiantuntijat, Nuoriso-Leaderit ja Kalaleaderit.

Iltapäivällä lähdettiin tutustumaan Keski-Suomen maaseutuun paikallisten Leader-ryhmien järjestämillä retkillä. Retkillä esiteltiin Leader-rahoituksella tehtyä kehittämistyötä sekä sen vaikutuksia alueen yhteisöihin ja yrityksiin.

Maaseutukehityksen retkipäivä vei vieraat rengasmatkalle Konnevedelle ja Hankasalmelle.

Viisarin retkipäivä sijoittui Suolahteen Akseli Gallen-Kallelan jalanjäljille Keiteleen kuvankauniiseen rantamaisemaan. Vesurin retkellä suunnattiin lounaiseen Keski-Suomeen rallien ja saunan merkeissä. JyväsRiihen retkellä puolestaan esiteltiin alueen uniikkeja yritysvisioita ja älykästä kyläkehittämistä. Maaseutukehityksen retki vei vierailijat katsomaan Leader-taivaan tähtiä ja kuinka investoinneilla saadaan vaikuttavuutta.

Puheenvuoroja maaseudun kehittämisestä ja ständitorilla kiertelyä

Kolmantena päivänä kokoonnuttiin Peurunka Areenalle. Päivän avauspuheenvuorossa Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Pertti Ruuska ja alueen Leader-ryhmien toiminnanjohtajat esittelivät maaseudun kehittämistyön tuloksia Keski-Suomessa. Mikko Kalliola opasti, kuinka sisäinen konttorizombie selätetään, ja Mastos oy avasi tulevaisuuden näkymiä yritysvastuullisuuteen sekä ESG-raportointiin. Aamupäivän aikana pohdittiin myös uusia yritystukimuotoja ja niiden käyttömahdollisuuksia. Osallistujat pääsivät kiertelemään ständitorilla, jossa esiteltiin mm. tekoälyn mahdollisuuksia viestinnässä, Lähiruokapäivää ja rakentamisen hankkeita

Iltapäivällä kuultiin puheenvuoroja rahoitusympäristön muutoksista eri ministeriöiden näkökulmista. Sanna Sihvola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi hienoja uutisia siitä, että maaseudun kehittämisen säästöt toteutetaan CAP-suunnitelman tavoitteita vaarantamatta. Yleisö antoi seisten aplodit työlle, jota on tehty maaseudun kehittämisen rahoituksen turvaamiseksi. Sihvola muistutti, että nyt tarvitaan entistä vaikuttavampaa Leader-työtä ja työn tuloksista viestimistä. Iltapäivän aikana kuultiin myös ajankohtaisia terveisiä Ruokavirastosta, maaseutuverkostoyksiköstä ja Suomen Kyliltä. Päivä päätettiin innostavasti, kun Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Olli Lehtonen kertoi tutkimustuloksia julkisen rahoituksen merkityksestä maaseudun elinvoimalle, ja Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen esitteli, miten Leader ja kunta muodostavat voittavan kaksikon.

Leader-päivillä kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja maaseudun kehittämisestä.

Kolme päivää kestäneet Leader-päivät kokosivat maaseudun kehittäjät yhteen. Päivien aikana kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja, verkostoiduttiin ja saatiin uusia ideoita kehittämistyöhön! Keski-Suomen Leader-ryhmät järjestivät Leader-päivät yhteistyössä maaseutuverkostoyksikön kanssa. 

Teksti ja kuvat: Keski-Suomen Leader-ryhmät

Liittyvät aiheet