Uutinen
28.08.2023

Varsinais-Suomen viljelijöille lähti selvityspyyntöjä yli 6 000 lohkosta 

Varsinais-Suomen viljelijöille lähti selvityspyyntöjä yli 6 000 lohkosta

Suomessa lähetettiin viljelijöille elokuun aikana 35 000 selvityspyyntöä. Niistä 6 000 kohdistui Varsinais-Suomeen. Vastausaikaa on Vipu-mobiilissa 2.10. asti, mutta tarvittavat kuvat tulee ottaa jo elokuun loppuun mennessä.

Peltotukien hakuehtojen noudattamista varmistetaan tästä kasvukaudesta alkaen satelliittiseurannan avulla. Kuvista tarkastellaan viljelyä ja kasvustojen kehittymistä niillä peltolohkoilla, joista viljelijät ovat hakeneet tukia. Satelliittiseurannan ansiosta tukijärjestelmään on saatu uutta joustoa, kun viljelijä voi tehdä peltotukien hakemukseen muutoksia tarpeen mukaan koko kasvukauden ajan, aina 2.10.2023 asti.

Hakemuksella ilmoitettuja kasveja voi muuttaa ja tukihakurastejakin voi lisätä. Hakemus kannattaa pitää ajan tasalla, ainoastaan mahdollinen peltoalavalvonnan tarkastuskäynti päättää muutosmahdollisuudet. Satelliittiseurannan käyttöönotto on pienentänyt kokotilanvalvontojen määrää huomattavasti.

Selvityspyynnöt ovat osa satelliittiseurantaa

Jos viljelijä on ilmoittanut jollekin peltolohkolleen tietoja, jotka ovat ristiriidassa satelliittikuvan kanssa, hän on saanut satelliittiseurannasta selvityspyynnön. Pyynnöstä on tullut ilmoitus puhelimeen tekstiviestillä. Itse selvityspyyntö löytyy puhelinsovelluksesta, Vipu-mobiilista. Kyseessä voi olla esimerkiksi muistutus siitä, että kuvien perusteella lohko on vielä niittämättä, kun kasvusto pitäisi ehtojen mukaan niittää 31.8. mennessä.

Selvityspyyntöjen määrä yllätti viljelijät ja paikalliset virkamiehet. Selvityspyyntöjä kilahti Varsinais-Suomessa yli 6 000 lohkolle. Valtaosa elokuussa 2023 tulleista selvityspyynnöistä koskee nimenomaan erilaisia nurmi- ja kesantolohkoja. Selvityspyyntöjä tuli Varsinais-Suomeen enemmän kuin muualle ja on alueita, joille pyynnöt ovat erityisesti kohdistuneet. On havaittu, että lohkot olivat suurimmaksi osaksi pieniä nurmilohkoja, joista osa on hankalan mallisia. Heinä- ja elokuu ovat olleet hyvin pilvisiä, joten tarpeeksi tarkkaa satelliittikuvaa ei ole saatu. Myös alkukesän kuivuus on vaikuttanut. Kun kasvusto ei ole ollut kovin vahvaa, satelliitti ei välttämättä ole havainnut riittävän suurta muutosta kasvustossa, kun lohko on niitetty.

Vipu-mobiili on viljelijöiden uusi työkalu

Älupuhelin pellon laidalla. Puhelimen ruudullä näkyy vipu-mobiili.
Vipu-mobiili sisältää hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla viljelijä voi seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillaan ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Tuet haetaan edelleen Vipu-palvelussa, mutta Vipu-mobiilista viljelijä saa nopeasti tiedon, jos hakemuksessa havaitaan ristiriitoja satelliittikuviin verrattuna.

Vipu-mobiili on Ruokaviraston julkaisema maksuton älypuhelinsovellus viljelijöiden ja viranomaisten väliseen viestintään. Viljelijä tarvitsee sovelluksen selvityspyyntöön vastaamiseen. Viljelijän tulee vastata selvityspyyntöön Vipu-mobiilin kautta otetulla valokuvalla kyseiseltä peltolohkolta. Vipu-mobiililla otetuissa ja lähetetyissä kuvissa on aina aikaleima ja sijaintitiedot. Jos ehtojen mukainen toimenpide on tekemättä, ehtii viljelijä mahdollisesti tehdä sen vielä määräajassa tai tarvittaessa perua hakemansa tuen muuttamalla hakemusta.

  • Jos lohko on ilmoitettu ja hoidettu oikein, viljelijä ottaa Vipu-mobiililla valokuvan lohkosta ja vastaa selvityspyyntöön.Aiemmin niitettyä lohkoa ei tarvitse niittää uudelleen.
  • Jos ehtojen mukainen toimenpide on tekemättä, viljelijä tekee sen määräajassa ja vastaa kuvalla selvityspyyntöön.
  • Jos kasvi on hakemuksella väärä, viljelijä voi tehdä muutoksia hakemukseensa 2.10.2023 asti.
  • Jos mitään maataloustoimia ei ole lohkolla tehty, viljelijä peruu hakemansa tuen vaihtamalla kasviksi ”Tuen peruminen”.
  • Jos lohko ei ole enää maatalouskäytössä, viljelijä vaihtaa kasviksi ”Viljelemätön”.

Vipu-mobiililla jo kasvukauden aikana otetut valokuvat tallentuvat sovelluksen palvelimelle ja ovat viljelijän käytettävissä, jos hänen tarvitsee myöhemmin vastata selvityspyyntöön paikkatiedon sisältävän valokuvan avulla. Tällaisen aiemmin kesällä otetun kuvan lähettäminen on mahdollista syyskuun sovelluspäivityksen jälkeen.

Vipu-Mobiilin käyttämiseen tarvitaan asiointioikeudet Vipu-palveluun. Sovellusta voivat käyttää maatilojen yhteyshenkilöt eli ensisijaiset viljelijät. Ensisijainen viljelijä voi myös valtuuttaa toisen henkilön Vipu-mobiilin käyttöön antamalla henkilölle tilan asiointioikeudet Vipu-palvelun kautta. Sovelluksen voi ladata Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta. Kuntien maaseutupalvelut neuvovat viljelijöitä selvityspyyntöihin ja Vipu-mobiiliin liittyvissä kysymyksissä.

10 vastausta tunnissa

Liedossa Uusitalon luomumaitotilaa pyörittävä Jukka Tuominen kertoo saaneensa kymmenen selvityspyyntöä.

– Viesti tuli torstaina ja sinä iltana verkkoyhteydet olivat tukossa, mutta perjantaina pääsin ottamaan tarvittavat kuvat. Kymmenen kuvan ottamiseen meni vajaa tunti ja nyt homma on hoidettu! Itse en kokenut selvityspyyntöihin vastaamista hankalaksi tai työlääksi, mutta jos selvityspyyntöjä on tullut paljon tai lohkot sijaitsevat vaikka saarissa, niin aikaahan voi mennä useampi päivä. Ja jos tilalla on sadonkorjuu kesken, niin kuvaamiseen voi olla vaikea irrottaa aikaa, Tuominen kommentoi.

Uusitalon tilalla Vipu-mobiili oli ladattuna jo valmiiksi ja sen käyttö koettiin helpoksi.

– Itse olen jo yli 60-vuotias, mutta sovellus neuvoi hyvin, joten ongelmia ei tullut. Ja me olemme luomupuolella tottuneita siihen, että uusia toimintatapoja tulee koko ajan, Tuominen sanoo.

 

Teksti:

Ulla Nummila, Liedon maaseutupalvelut

Janica Vilen, Varsinais-Suomen ELY-keskus

 

Auta kehittämään satelliittiseurantaa antamalla palautetta Ruokaviraston sivuilla: