Uutinen
12.10.2023

Vauhdikkaasta pump track -radasta idylliseen laavuun lammen äärellä – EU:n maaseuturahoituksen onnistumisia Lounais-Hämeen sydänmailla

Vauhdikkaasta pump track -radasta idylliseen laavuun lammen äärellä – EU:n maaseuturahoituksen onnistumisia Lounais-Hämeen sydänmailla

EU:n maaseuturahoituksesta päästään nauttimaan Lounais-Hämeessä monipuolisesti vauvasta vaariin. Maaseuturahoituksen mahdollisuudet ovat todella moninaiset. Tukimahdollisuuksiin kannustetaan ehdottomasti tutustumaan ja tarttumaan.

Avarien hämäläisten peltomaisemien jälkeen vielä muutama käännös. Sitten edessä aukeaa komea lampi – Piilikankaan uimapaikka, jossa pääsee pulahtamaan myös talvella avantoon. Olemme noin seitsemän kilometrin päässä Ypäjän keskustasta Lounais-Hämeen maaseudulla, aivan Varsinais-Suomen rajalla. Lammen toisessa päässä seisoo MTK Lounais-Hämeen omistama Tuottajain tupa saunoineen.

”Täällä on laitettu hankevaroin kuntoon tupaa monipuolisesti. Esimerkiksi sisäänkäynnille on rakennettu luiska pyörätuolille, remontoitu vessa ja hankittu ilmalämpöpumppu. Nämä kaikki parantavat tilojen käytettävyyttä. Ja käyttöönhän paikka on tarkoitettukin!”, naurahtaa LounaPlussa ry:n toiminnanjohtaja Tuula Kallioinen.

Saman pihapiirin toiseen päähän mahtuu myös Kuusjoenkulman kyläyhdistyksen vuonna 2021 valmistunut laavu. Molemmat kohteet ovat saaneet Leader-rahoitusta LounaPlussa ry:ltä.

”Kirikota on hyvä esimerkki yleishyödyllisestä investoinnista, joka hyödyttää kaikkia käyttäjiä. Nythän Kuusjoenkulma on vielä valittu tänä vuonna vuoden hämäläiseksi kyläksi, joten sitä paremmalla syyllä kelpaa vaikkapa makkaraa paistaa kodassa ja virkistyä luonnonhelmassa”, toteaa LounaPlussan Elina Hujanen.


Kuusjoenkulman Tuottajain tupa mäntyjen siimeksessä.

Tupaa on laitettu kuntoon hankevaroin monipuolisesti. Esimerkiksi esteettömyyttä on parannettu luiskan avulla ja käyttömukavuutta lisätty ilmalämpöpumpulla.

Siirtymä rauhaisalta pikkulammelta laavuineen Ypäjän ytimeen trampoliinipuistoon ja pump track -radalle liikuntahalli Pertunkaaren ympäristöön on melkoinen. Yhdistävänä tekijänä paikoissa on se, että ne ovat saaneet EU:n maaseuturahoitusta. Opastuksesta opimme, että radan käyttäjien ikähaitari ulottuu muutamasta vuodesta teiniin, ja rataa voi kulkea useammalla eri laitteella.

”Minusta on hienoa, että maaseuturahoituksesta pääsevät nauttimaan ihmiset vauvasta vaariin, oli kyse sitten juuri liikuntapaikoista tai muusta. Ylipäätään maaseuturahoituksen mahdollisuudet ovat todella monipuoliset, ja tukimahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti tarttua. On mahtavaa nähdä konkreettisesti, mitä kaikkea hienoa hankkeissa on saatu aikaan”, sanoo rahoitusasiantuntija Tuija Hippeläinen Hämeen ELY-keskuksesta.

Lounais-Hämeessä EU:n maaseuturahoituksen parissa työskentelevät Hämeen ELY-keskus sekä Forssan, Tammelan, Ypäjän, Jokioisten ja Humppilan oma Leader-ryhmä LounaPlussa ry, joka on yksi Hämeen neljästä maaseudun kehittämisyhdistyksestä Linnaseutu ry:n, EMO ry:n ja Päijänne-Leader ry:n ohella. ELY:n ja Leader-ryhmän välillä on tehtävät ja roolit jaettu, mutta hakijoita neuvotaan ja ohjataan yhden luukun periaatteella tarvittaessa oikean tahon luo. Sujuvan yhteistyön elinehto on tiivis yhteydenpito, ja tähän prosessiin kuuluu myös Leader-ryhmän ja ELY:n välinen ”kumppanuuskeskustelu”, jossa käydään läpi ajankohtaisia asioita ja tulevia kuvioita. Tänä vuonna keskustelua seurasi vierailu paikan päällä rahoitusta saaneissa kohteissa.

”Meillä Hämeessä alueen Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen välinen yhteistyö on erinomaisella tasolla. Mutkaton yhteistyö tähtää siihen, että koko prosessi jo neuvonnasta alkaen on hakijoille ja tuensaajille mahdollisimman sujuva. Loppujen lopuksi olemme kaikki hämäläisen maaseudun kehittämisen asialla”, virkkoo koko kolmikko.

 

Lisätietoja maaseudun kehittämismahdollisuuksista:

Hämeen ELY-keskus

Rahoitusasiantuntija Tuija Hippeläinen, tuija.hippelainen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 045

 

LounaPlussa ry (Forssa, Tammela, Ypäjä, Jokioinen ja Humppila)

Toiminnanjohtaja Tuula Kallioinen, tuula.kallioinen@lounaplussa.fi, p. 050 583 4715

Hankeneuvoja Elina Hujanen, elina.hujanen@lounaplussa.fi, p. 050 379 1831

 

Toimitko muualla Hämeessä? Ole yhteydessä oman alueesi Leader-ryhmiin tai ELY-keskuksen asiantuntijoihin. Leader-ryhmien toiminta-alueet löydät yhteystiedot-sivulta täältä: https://maaseutu.fi/alueet/hame/hameen-yhteystiedot/.