Uutinen
10.10.2023

Viisi vinkkia yhdistysten kehittämiseen

Viisi vinkkiä yhdistysten kehittämiseen

Oulujärvi Leaderin yhteisökartturi Maria Helo vinkkaa keinoista yhdistysten kehittämiseksi.

Testaa uutta

Leadereiden kehittämistuet ovat loistava tapa lähteä kokeilemaan yhdistyksissänne jotain aivan uutta. Saatte rahallista tukea uudenlaisen toiminnan kokeiluun. Tuki myös pienentää riskejä ja auttaa huomioimaan toiminnan kannalta oleellisia asioita.

Kehittämistuet ovat tilanteesta riippuen Oulujärvi Leaderin alueella 60-80 prosenttia kokonaissummasta. Loppuosuuden voi korvata hankkeesta riippuen joko talkoilla ja/tai rahalla. Se työ, mitä yhdistyksissä muutoinkin tekisitte uuden asian eteen, on siis Leader-hankkeissa rahanarvoista toimintaa.

Kokeile pienhanketta kehittämiseen

Kehittämishankkeen kevyempi versio pienhanke on kevyt askel hankemaailmaan tutustumiseen. Tätä tukea voi käyttää investointeihinkin, mutta se on myös oiva keino kehittämiseen.

Virtuaalista yhteistyötä? Taidetta kylille? Toiminnallisuutta palveluihin? Tai uudenlaista yhdessäoloa?

Voisiko yhdistyksenne uusi toiminta lähteä liikkeelle juuri pienhankkeen avulla. Pienhankkeessa hakulomake on yksinkertaisempi. Tuettava summa on minimissään 1000€ ja kustannukset maksimissaan 8000€. Oulujärvi Leaderin alueella tukiprosentti kehittämishankkeissa on 80%, investoinneissa 50-65%.

Omanlaista jälkeä

Kehittämistoimet ovat kiinni vain yhdistysten omasta ideointikyvystä ja mielikuvituksesta.

Myönteinen päätös antaa upean mahdollisuuden tehdä yhdistyksissä omannäköistä toimintaa.

Haluaisitteko esimerkiksi kehittää yhdistyksellenne uudenlaisen vuosittaisen tapahtuman tai antaa alueellenne uudenlaisia yhteisöllisiä kokemuksia?

Kutsu naapuriyhdistys kahville

Yhteinen asian tiimoilla kahvittelu tuo usein esille niitä yhteisiä tarpeita ja toiveita. Vaikka alueen yhdistyksissä voi olla toimijoina samojakin henkilöitä, on yhteisen pöydän ääreen istuminen monesti antoisaa. Kuulumisten vaihdon rinnalla voi löytyä yhteinen intressi, jonka toteuttaminen voidaan tehdä vastuuta, työmäärää ja kustannuksia jakamalla.

Saa näkyvyyttä!

Tänä päivänä toiminta ja viestintä ovat ne kaksi tärkeää seikkaa, joilla yhdistyksen aktiivisuus tulee parhaiten esille. Mitä teette, miten toimitte ja kenelle toimintanne keskittyy? Näihin kysymyksiin saa näkyvyyttä myös hankkeiden kautta. Hankkeen myötä tiedotus korostuu ja näkyvyytenne kasvaa paitsi omasta, mutta myös yhteistyökumppaneiden ja rahoittajankin toimesta.

Hanketoiminnassa, tekemänne perustyö saa uusia muotoja, tuo toimintaanne paremmin esille ja sitä kautta mahdollistaa myös uusien jäsenten rekrytoinnin.

 

Vinkkaaja on Oulujärvi Leader ry:n yhteisökartturi Maria Helo.

Oulujärvi Leader ry on aktiivinen aluekehittäjä, joka rahoittaa, aktivoi, innostaa, hoksauttaa ja mahdollistaa. Oulujärvi Leader myös verkottaa ja verkostoituu, tarttuu teemoihin, jotka herättävät kiinnostusta tai voivat käynnistää uutta maaseudulla. Toiminta-alueena on Kajaanin (pl ydinkeskusta), Paltamon, Puolangan ja Vaalan kunnat.

www.oulujarvileader.fi

Facebook: Oulujärvi Leader

IG: oulujarvi_leader