Uutinen
03.10.2023

Vinkkejä alkavalle yrittäjälle 

Vinkkejä alkavalle yrittäjälle

Aloittavalle yrittäjälle satelee neuvoja sieltä täältä. Mutta ei koskaan näin hyviä yhdessä paikassa!

Kehitä valmiuksiasi

Intohimo ja rakkaus lajiin auttavat alkuun, mutta ne eivät riitä yritystoimintasi käyttövoimaksi. Hommaa sparraaja, jonka kanssa käyt läpi taloutesi, osaamiseksi ja mitä ne mahdollistavat. Suunnittele. Aloita siitä, missä osaamisesi ja vahvuutesi ovat. Taloudellisten resurssien lisäksi tarvitaan henkistä pääomaa. Yrityksen perustaminen on elämänmuutos, joka edellyttää valmiuksien ja osaamisen kehittämistä.

Selvitä kysyntä

Missä on ostaja ja maksaja? Vaikka myytäväsi olisi kuinka tarpeellinen tahansa, se ei takaa, että tilauskirja tai varauskalenteri täytyy. Ota selvää markkinasta, kysynnästä ja kilpalutilanteesta. Markkinoilla kilpaillaan tilasta ja valosta. Markkinoille meno vaatii sitkeyttä ja suunnitelmallisuuta.

Käynnistyminen kestää

Yritystoiminnan käynnistyminen ja jaloilleen saaminen kestää. Pääsääntöisesti se kestää kauemmin, kuin olet olettanut ja mihin olet varautunut. Varaudu siihen, että ensimmäinen tilikausi menee sen opetteluun, mitä yrittäjyys on. Ota uudet asiat oppimisen kannalta, ei ikävinä yllätyksinä ja vastoinkäymisinä.

Puhuta ja kuuntele asiakastasi

Ota tavaksesi puhuttaa ja kuunnella asiakastasi. Digitaaliset työkalut ja kanavat auttavat, mutta asiakkaan kohtaamiseen ne eivät yksinomaan riitä. Ota palvelumuotoilun keinot käyttöön. Astu asiakkaasi saappaisiin ja tarkastele toimintaasi käyttäjän näkökulmasta. Miltä näyttää? Mitä pitää tehdä toisin?

Numerot ovat tärkeitä

Suhtaudu numeroihin vakavasti. Opettele tuloslaskelman ja taseen nopea oikoluku. Käytä tilitoimistoa kirjanpidossa, mutta myös talousseurannan tukena ja ulkopuolisina silminä. Jos huoli herää ja yritystoiminta sakkaa, reagoi. Älä jää odottamaan. Apua on tarjolla.

Hyväksy epävarmuus

Kristallipalloa ei ole kenelläkään. Mitään pysyvää, lopullista ja varmaa ei ole olemassakaan. Hyväksy tästä johtuva epävarmuus. Hanki tietoa, perehdy ja verkostoidu. Hakeudu vertaisryhmiin ja yrittäjille kohdennettujen palveluiden piiriin jo yrittäjyyden alkumetreillä.

Käsittele epäonnistumiset

Iloitse onnistumisista. Opettele käsittelemään epäonnistumisia. Kovan luokan yrittäjäksi ja ammattilaiseksi kehittyy vain niiden kautta.

Voita pelkosi

Moni pelkää sitä K:lla alkavaa mörköä. Totta on, että suomalainen yhteiskunta on ajattelultaan kehittymätön leimatessaan konkurssin kohdanneita, vaikka syyt siihen ovat moninaiset. Kun tarkastelet rahakirstuasi ja talouslukujasi työnnä tunteet syrjään. Raha on välttämättömyys, jotta toiminta pyörii. Ellei sitä ole eikä tule, luovu siitä, mikä ei kanna. Ja tee se ajoissa itsesi parhaaksi. Se ei ole epäonnistumista, vaan tervettä järkeä.

Kaikelle on aikansa

Yrityksen perustaminen ei ole elinkautinen. Oli yrittäjän taipaleesi pitkä tai lyhyt, valmistaudu muutoksiin ja muuttumaan. Yrityksesi voi tehdä pitkän kaaren, ankkuroitua elämänvaiheeseen tai osoittautua lyhytaikaiseksi hurahdukseksi. Millaisen kaaren yrittäjänä teet, sitä et voi ennalta tietää. Kaikelle on aikansa.

Kirjoittaja Soili Hypén toimii yritysasiantuntijana.

MKN yrityspalvelut on osa ProAgria Itä-Suomen palveluita.

  • Yritysasiantuntijat avustavat yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia liiketoiminnan suunnittelussa sekä kehittämisessä.
  • Yrittäjiä opastetaan mm. liiketoimintasuunnitelman laatimisessa, tulosennusteiden ja rahoituslaskelmien laatimisessa, yrityksen perustamisasiakirjojen laadinnassa sekä investointien ja rahoituksen suunnittelussa.
  • Tarvittaessa laaditaan lausuntoja rahoittajille rahoitettavasta investointihankkeesta ja yrityksen taloudellisesta nykytilasta sekä tulevaisuuden talousennusteesta ja lainanhoitokyvystä.

ProAgria Itä-Suomi palvelee maaseutuyrityksiä Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa.