Uutinen
08.07.2024

Young LEADER Forum Vierumäellä 11.-13.6.2024 – tule mukaan kansainväliseen nuorten Leader-verkostoon!

Young LEADER Forum toi kesäiseen Suomeen yli 200 motivoitunutta Leader-aktiivia 33 eri maasta keskustelemaan Leader-toiminnan tulevaisuudesta. Pääosin 18–35-vuotiaat osallistujat ja hallinnon edustajat alueelliselta, kansalliselta ja EU-tasolta kohtasivat Vierumäellä 11.–13.6.2024. Tilaisuuden järjestivät tiiviissä yhteistyössä Euroopan maaseutuverkostoyksikkö (EU CAP Network), Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto ja Suomen maaseutuverkostoyksikkö.

Young LEADER Forum oli ensimmäinen EU-laajuinen nuoriin ja Leader-toimintaan keskittyvä tilaisuus. Suomalaiset Leader-ryhmät ovat jo vuosia osallistaneet tavoitteellisesti nuoria ja nuoria aikuisia paikalliseen kehittämiseen ja luoneet nuoriso-Leader-toiminnan mallin. Suomalaisten Leader-ryhmien uraauurtavan työn takia Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto halusi tilaisuuden järjestettävän Suomessa.

Intensiivinen kaksipäiväinen ohjelma sisälsi paneeli- ja ryhmäkeskusteluja, aktiviteetteja Vierumäen ja Vuolenkosken alueella sekä retkiä Leader-rahoitteisiin kohteisiin. Nuorilla osallistujilla oli aktiivinen rooli tilaisuuden ryhmäkeskustelujen fasilitoinnissa, raportoinnissa ja ideakilpailun tuomaroinnissa. Perinteinen suomalainen ruoka, saunakokemukset ja kesäkuun yötön yö jäivät osallistujien mieleen ja tallentuivat lukuisiin sosiaalisen median julkaisuihin.

EU:n laajuinen nuoriin ja Leader-toimintaan keskittyvä Young LEADER Forum järjestettiin kesäkuussa Vierumäellä.

Young LEADER Forumin ensimmäinen päivä keskittyi nuorten ja nuorten aikuisten mahdollisuuksiin osallistua ja vaikuttaa Leader-toimintaan eri puolilla Eurooppaa. Osallistujat jakoivat inspiroivia esimerkkejä nuorten osallistumisesta Leader-työhön ja ideoivat uusia tapoja sitouttaa nuoria oman alueensa kehittämiseen. Toisena päivänä osallistujat vierailivat opintoretkillä eri puolilla Etelä-Suomea tutustuen Leader-rahoitteisiin nuorten yrittäjyyttä, hyvinvointia, kulttuuri- ja urheiluharrastuksia sekä luontokohteita tukeviin hankkeisiin. Opintoretket järjestettiin yhteistyössä Päijänne-Leaderin, Leader Silmun, Leader Pohjois-Kymen Kasvun ja Leader EMO:n kanssa.

Young LEADER Forumiin osallistui yli 200 motivoitunutta Leader-aktiivia 33 eri maasta.

Nuori ja nuori aikuinen – hae mukaan kansainväliseen Leader-verkostoon!

Young LEADER Forumin yhtenä tavoitteena oli luoda pohja kansainväliselle nuorten Leader-yhteisölle. Leader-ryhmien eurooppalainen kattojärjestö ELARD (The European LEADER Association For Rural Development) tarttui toimeen ja lanseerasi tilaisuuden jälkeen haun kansainväliseen nuorten Leader-verkostoon. LEADER Youth Community on suunnattu kaikille Leader-toiminnassa mukana oleville nuorille. Alle 30-vuotiaat voivat hakea verkoston varsinaisiksi jäseniksi; yli 30-vuotiaat voivat ilmoittautua mukaan mentorin roolissa.

Haku verkostoon päättyy 20.8.2024, joten älä aikaile. Verkoston ensimmäinen virtuaalinen tapaaminen järjestetään 2.9.2024 ja fyysinen tapaaminen osana eurooppalaista Leader-kongressia Ranskassa 2.-3.10.2024.

Lue lisää Young LEADER Forumista Euroopan maaseutuverkostoyksikön nettisivuilla!

Kuvat: EU CAP Network