10.06.2025

Verkostoalusta kokoaa tiedon yhteen paikkaan

Tasan kolme vuotta sitten näki päivänvalon maatalous- ja puutarha-alan tietoa kokoava verkostoalusta www.agrihubi.fi, joka tarjoaa ainutlaatuisen tavan levittää ja löytää tietoa.

Verkostoalustalle on ladattu isoja odotuksia: yhdestä paikasta pääsy tiedon lähteille, tutkimustieto helposti saataville, alan ihmiset verkostoitumaan ja kokonaiskuvan tarjoaminen Suomen maatalouden ja maaseudun kehittämisestä. Verkostoalustaa on alusta saakka rakennettu tiiviissä yhteistyössä maaseutuverkoston kanssa, ja viime vuonna mukaan hyppäsi kalatalousverkosto.

Tapahtumia riittää maataloudessa

Verkostoalustan hitti on Tapahtumakalenteri, mistä saa kattavasti tietoon alan tapahtumat. Tapahtumien lisäksi käyttäjät voivat itse lisätä blogeja ja muualla julkaistujen blogien linkkejä.

Joulukuussa 2024 AgriHubi tarkasteli hieman pintaa syvemmin, mitä tapahtumailmoitusten taustatiedot paljastavat suomalaisen maatalouden ja maaseudun kehittämisestä. Kahden ja puolen vuoden aikana kertynyt aineisto sisälsi noin 2000 riviä tapahtumatietoja, joissa ylivoimaisesti useimmin oli aihesanana Maatalous, seuraavaksi suosituimmat aiheet olivat Ympäristö ja ilmasto ja Koulutus.

Traktori pellolla
Kuva Savonia

– Tämän perusteella maaseudulla ja maatalouden kehittämisessä investoidaan tki-resurssia ympäristö- ja ilmastotyöhön. Yllättävää kyllä, yritystalouden aiheet ovat huomattavasti pienemmässä roolissa, vain kolmasosan siitä, mitä ympäristö- ja ilmastotyön parissa tapahtumia toteutetaan, AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä kertoo.

Tietopankki on taskukokoinen kirjasto

Pääsyä uuden tiedon lähteille helpottaa vuosi sitten julkaistu Tietopankki, jonne tekoälyn avulla on helppo syöttää hankkeiden tuottamat ja muut tietotuotteet kaikkien käyttöön. Hankkeita tulee ja menee, Tietopankkiin tieto jää talteen.

Hanketoimijat saavat näkyvyyttä hankkeilleen luomalla hankekortin hankerekisteriin.

Hakukuulutuksissa voi huudella yhteistyökumppaneiden perään esimerkiksi rahoitushakuihin.

Vuorovaikutukseen muiden kanssa pääset keskusteluryhmien ja teematreffien avulla tai ottamalla suoraan yhteyttä muihin verkostoalustan jäseniin.

AgriHubin Aiheista maa- ja puutarhayrittäjät löytävät tukea yritystoimintansa kehittämiseen ja tilan suurten ja usein tunteikkaiden muutosten kuten omistajanvaihdoksen haltuunottoon. Tärkeitä aiheita ovat myös kestävyyden edistäminen maataloudessa ja vinkit yrittäjän omasta jaksamisesta huolehtimiseen.

Omistajanvaihdospuu
Omistajanvaihdospuu on rakennettu maatilan omistajanvaihdosta suunnittelevan ja toteuttavan yrittäjän ja hänen perheenjäsentensä avuksi. Puu kuvaa maatilan omistajanvaihdoksen kokonaisuutta helposti silmäiltävällä tavalla.

Tieto räätälöidään kiinnostuksen mukaan

Verkostoalustasta saa parhaan hyödyn kirjautumalla käyttäjäksi. Oman profiilin laatineet saavat viikkokoosteen uusimmista tapahtumista, uutisista ja blogeista suoraan sähköpostiin niistä aiheista, joista hän on ilmoittanut olevansa kiinnostunut.

Toukokuussa 2025 palveluun oli rekisteröitynyt 3500 käyttäjää. Sivustoa käytetään paljon ilman rekisteröitymistäkin, sillä verkostoalustalla vierailee viikoittain yli 6000 kiinnostunutta.

Lisää viljelijöitä toivotaan käyttäjiksi lisää, ja käyttäjäkyselyn valmistuttua kesäkuussa sisältöä järjestetään palvelemaan vieläkin paremmin yrittäjien tarpeita.

Savonia-ammattikorkeakoulun tki-asiantuntija, ÄlyAgri-hankkeen viestintää hoitanut Eeva-Kaisa Pulkka antaa tunnustusta koulutuksen osalta AgriHubille hyvänä tiedonjakokanavana.

– Alustalle on ollut helppo ohjata opiskelijoita, tulevia yrittäjiä ja asiantuntijoita verkostoitumaan. Alustan tarjoama mahdollisuus opinnäytetyön tulosten levittämiseen on tärkeää nuoren ammattilaisen itsetunnolle. Hankkeille AgriHubin alustan tarjoamat hankesivut antavat helpon paikan luoda hankkeen tuotoksille ja materiaalille yksi kokoava sivu. Myös tapahtumasivut ovat olleet ahkerasti käytössämme.

Uusia toiminnallisuuksia tulossa

– Alustan arvo syntyy sen käyttäjistä ja heidän mukanaan tuomasta sisällöstä ja linkityksistä eri suuntiin.  Verkostoalusta ei tule koskaan olemaan valmis, sillä sitä kehitetään jatkuvasti meidän kaikkien yhteistyönä vastaamaan tarpeisiin.

– Viljelijöitä motivoi tulemaan verkostoalustalle tänä vuonna Ympäristösitoumuksen ilmasto- ja ympäristösuunnitelman laatiminen sekä loppuvuodesta julkaistava neuvojien tietokanta. Siihen kootaan kaikki Suomen neuvojat viljelijöiden käyttöön, verkostoalustan kehittämistä vetävä Tuomas Metsäniemi maaseutuverkostosta kertoo.

Katso myös