Blogi
25.04.2024

Huhtikuun maaseutukasvo Varsinais-Suomessa: ELY-keskuksen johtava asiantuntija Maarit Solla

Varsinais-Suomen maaseutuverkosto esittelee kerran kuussa yhden jäsenensä. Huhtikuussa vuoron saa ELY-keskuksen maatalousyksikön johtava asiantuntija ja maaseudun viestintänyrkin uusi jäsen Maarit Solla.

Moikka!

Nimeni on Maarit Solla ja työskentelen johtavana asiantuntijana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maatalousyksikössä.

Olen Mustialan agrologi. Meillä oli juuri maaliskuussa luokkakokous. Kun astui Mustialan kampuksen historiallisesti arvokkaan Vanhan Opiston ovesta sisään, palautuivat heti opiskeluajat elävästi mieleen. Meillä oli hyvin tiivis ja lämminhenkinen opiskelijayhteisö. Eri puolelta Suomea tulleet opiskelijat asuivat viikot opistolla ja tuolloin luennoilla oli läsnäolopakko. Yhdessä mietimme ääneen, onko näistä ajoista tosiaan jo yli 30 vuotta aikaa. Juttumme jatkui sulavasti siitä mihin ne olivat opiskeluaikoinamme jääneet.

Mustialan jälkeen työskentelin viitisen vuotta maaseutuasiamiehenä Ruskon ja Vahdon kunnissa. Siellä otin vastaan keväällä 1995 EU-ajan ensimmäiset tukihakemukset, jotka palautettiin paperisina lomakkeina. Asia oli viljelijöille ihan uusi, joten lomakkeet palautettiin henkilökohtaisesti kunnantoimistolle. Kaikki hakemukset käytiin yhdessä viljelijöiden kanssa läpi. Jonot kiertelivät pitkin kunnantoimistoa. Hyvä että välissä ehti vessassa käymään. Elokuussa 1995 siirryin silloiseen Turun maatalouspiiriin, jossa ensimmäisenä työtehtävänäni olivat luomuasiat. Muita työtehtäviäni ovat virkaurani aikana olleet muun muassa erityisympäristötuet, tilatuki- ja tarralappuasiat sekä tukien valvonta-asiat. Tukikoulutukset, neuvonta ja yhteistyö Ruokaviraston ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisten kanssa ovat olleet aina olennainen osa työtäni.

Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä. Nykyisessä tehtävänkuvassani ympäristötuki ja sen valvonta ovat keskeisessä roolissa. Työvälineet ja sovellukset ovat matkan varrella kehittyneet paljon, mutta tukien valvontamuoto säilyi kuitenkin pitkään samanlaisena. EU:n rahoituskauden 2023–2027 alkaessa kaikki kuitenkin muuttui. Nyt seurataan satelliittien ja monitoroinnin avulla kaikkien viljelijöiden peltotoimenpiteitä. Hyvänä puolena asiassa on viljelijöiden mahdollisuus tukihakemusten muuttamiseen ja varsinaisen valvonnan vähenevä määrä. Vielä pitää satelliittiseurannan tekoälyn kuitenkin kehittyä lisää, jotta turhilta selvityspyynnöiltä säästytään.

Maatalouden rakennekehitys on ollut huolestuttavan nopeaa. Vuonna 2000 maatiloja oli Varsinais-Suomessa noin 8 500. Vuonna 2023 perustulotukea hakeneita tiloja oli Varsinais-Suomessa noin 4 400, eli jäljellä on enää vain lähes puolet tiloista vuoteen 2000 verrattuna. Toivoisin tulevaisuudessa maksettavan viljelijöille heidän korkealaatuisista, eettisesti ja ympäristönäkökulmat huomioiden tuottamistaan tuotteistaan niille kuuluvaa hintaa. Tällöin myös saataisiin tälle hienolle alalle jatkajia ja uusia yrittäjiä.

Toimin myös itse sivutoimisena harrasteviljelijänä. Meillä on Loimaalla hyvin pienimuotoinen luomutila, jossa tuotetaan luomuperunaa. Perunapinta-alaa on vähän, mutta aika paljon työtä siitä kuitenkin riittää. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi aikuista lasta sekä kissa. Poika on jo muuttanut pois kotoa ja tytär opiskelee tällä hetkellä Lappeenrannassa. Urheilua olen koko ikäni harrastanut. Olen muun muassa juossut kilpaa, pelannut pesäpalloa ja valmentanut tyttären juniorijoukkuetta. Mutta kaikkein rakkaammaksi harrastukseksi on nyt tullut tanssiminen. Harrastan latinotansseja soolona ja silloin tällöin myös lavatansseja. Tanssihurahdukseni on mennyt niin pitkälle, että kuuluun harrastetanssiryhmään. Tanssiessa unohtuu kaikki arjen asiat ja samalla ihan huomaamatta kuntokin kasvaa. Matkustaminen ulkomaille on ihana asia, vaikka omatuntoani kolkuttaakin sen aiheuttamat päästöt. Teemamatkailu on hyvin avartavaa ja seuraavaksi on tarkoitus lähteä pyöräilemään Espanjaan.

Toivotan kaikille hyvää ja satoisaa kesää!

Maarit Solla

maarit.solla@ely-keskus.fi

Maarit Solla vuonna 2022 ympäristösopimusalueelta Rekijokilaaksossa. Kuvaaja Leena Aarikka.

Liittyvät aiheet

Maatalous