Terveisiä AgriTechnicasta, maailman suurimmilta maatalouskonemessuilta 2023

Saksassa maailman suurimmilla maatalouskonemessuilla marraskuussa 2023 kuvatuilla messuvideoilla makupaloja uusimmasta teknologiasta ja datasta suomalaisesta näkökulmasta. Ruokaviraston Salla Ruuska haastattelee Hämeen ELY-keskuksen Kaisa Tolosta uuden teknologian soveltuvuudesta Suomen oloihin, Hankkijan Olli Korhosta robotiikan roolista maataloudessa sekä Centrian Mikko Himankaa ja Tampereen yliopiston Petri Linnaa maatalouden datasta.

ÄlyAgri-hankkeen videoita älymaataloudesta ja datan merkityksestä maataloudessa

Tampereella syksyllä 2023 pidettyjen KoneAgria-messujen Innovaatiotorin lavaesitysten tallenteet on julkaistu – innostava tietopaketti maatalouden innovaatiosta!

Videot kertovat tiiviissä paketissa, miten tärkeää data on nykypäivän maataloudessa. Datasta kertovat Mikko Himanka Centria-ammattikorkeakoulusta, Jori Lahti Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja Petri Linna Tampereen yliopistosta. Videot löytyvät Vimeosta.

Erilaisia älylaitteita ja -sovelluksia on markkinoilla runsaasti. ÄlyAgri on tuottanut lukuisia videoita, joilla valmistajat kertovat tuotteistaan ja sovelluksistaan. Esimerkiksi automaattiohjauksesta, millaiseen traktoriin sen voi asentaa ja mitä ominaisuuksia siinä on. Tutustu kone-, laite- ja sovellusvalmistajien älyratkaisuihin ÄlyAgrin tuottamilla videoilla.

Viljamarkkinat, riskien hallinta ja viljanvienti

Arvokasta tietoa viljamarkkinoista, kustannuksista, riskien hallinnasta sekä viljan viennistä ja kuljetuksista. Videoilla luennoitsijoina MTK:n Tuotto-hankkeesta Max Schulman, Timo Jaakkola ja Taneli Rytsä. Katso Tuotto-hankkeen kahdeksan videota.

Uusinta Digimaatalous-teknologiaa

Yhdeksän puheenvuoroa täsmäviljelystä: paikkakohtaisen määränsäädön toteuttaminen, karttojen ja kasvustosensorien käyttö sekä optinen haraus rikkakasvien torjunnassa. AgriHubin, TTS Työtehoseuran ja verkoston yhteistyönä toteutettujen webikahvien tallenteet löytyvät YouTube-kanavalta Uudet teknologiat & Maatalous.

Älymaatalouden sovelluksia

Arjen sankarit

Urho ja Irene Guttorm: EU:n pohjoisimmat maidontuottajat tervehtivät maatalousyrittäjiä Utsjoelta. Kustannusten nousu hirvittää: ”Ostamalla kotimaista ruokaa tuet suomalaista viljelijää”. Uusi verkostoalusta kokoaa tiedon ja osaamisen tuottajien tukemiseksi.

Samuel Jussila: Verkostoituminen on päivän sana! Maanviljelyksen ”jeesuksenakin” tunnettu maatalousyrittäjä Janakkalasta kehottaa liittymään verkostoalustalle ja pohtii, miten saada Lanz Bulldog-traktori liikkeelle.

Esa Similä, laihialainen maatalousyrittäjä, peräänkuuluttaa ohjelmien yhteensopivuutta: ”Meidän pitää kehittää voimakkaasti digitalisaatiota.” Similä kertoo, että he ovat olleet monessa hankkeessa mukana ja pyrkineet saamaan jäljitettävyyttä monella tapaa, laskeneet esimerkiksi hiilijalanjälkiä. Esa iloitsee siitä, että nyt ruuantuottajien arvostus on noussut kriisien myötä: ”Meidän täytyy pitää huolta ruuan riittävyydestä.”

Sören Stenroos, spannmåls- och skogsbonde från Övermalax: ”Nu om någonsin är den inhemska livsmedelsproduktionen mycket viktig. För att klara av vardagen kan man ta hjälp av varandra. Det kan man bra göra genom Agrihubi- diskussionsforum.”

Liisa Vuorela: Maatalousyrittäjä tarvitsee monta eri tukijalkaa ja uusinta tutkimustietoa. 200 lehmän emäntä Jalasjärveltä suosittelee yrittäjiä verkostoitumaan AgriHubi-alustalla.