Blogi
21.12.2023

Karelia AMK:ssa aloitettiin Forestry Adaptation to a Changing Environment -englanninkieliset erikoistumisopinnot

Ensimmäinen lukukausi englanninkielisiä erikoistumisopintoja takana

Ilmastonmuutos vaikuttaa oleellisesti metsiin ja metsätalouteen.  Asiaan liittyvällä tiedolla on kysyntää kansainvälisestikin. Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa aloitettiin tänä syksynä englanninkieliset Forestry Adaptation to a Changing Environment -erikoistumisopinnot.  Opintokokonaisuus tarjoaa ajankohtaista tietoa ja näkökulman tulevaisuuden metsätalouden haasteisiin muuttuvassa ilmastossa ja maailmassa. Opintojen tavoitteensa on, että opiskelija ymmärtää metsien ja metsätalouden merkitystä eri maissa ja yhteiskunnissa, osaa arvioida ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsätalouteen ja metsien monimuotoisuuteen, sekä tietää miten muutoksiin voi sopeutua ja niiden vaikutuksia lieventää.

Opinnot on suunnattu vaihto-opiskelijoille ja suomalaista metsätalousinsinööritutkintoa suorittaville kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoille.  Opinnot kuuluvat eurooppalaisen INVEST-allianssin opintokokonaisuuksiin. Allianssi on eurooppalaisten yliopistojen yhteenliittymä, johon kuuluu yliopistoja ja ammattikorkeakouluja Slovakiasta, Bulgariasta, Kreikasta, Hollannista, Italiasta, Espanjasta, Ranskasta sekä Suomesta. INVEST on lyhenne sanoista INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance. INVESTIN tavoitteena on mm. kestävän kehityksen edellytysten ja työkalujen kehittäminen ja käyttöönotto sekä tulevaisuuden työelämätaitojen yhteiskehittäminen. Allianssin kokoonpano kehittyy koko ajan.

Karelian Forestry Adaptation to a Changing Environment -erikoistumisopinnot koostuvat kuudesta eri laajuisesta opintojaksosta, joihin sisältyy perehdyttävä opintojakso suomen kieleen ja kulttuuriin liittyen.  Lisäksi voi valita kurssit Euroopan metsätaloudesta, tulevaisuuden metsänhoidosta, metsien merkityksestä muuttuvassa yhteiskunnassa, metsien monikäytöstä ja metsien merkityksestä hiilitasapainoon.  Opintojen laajuus kokonaisuutena on 60 opintopistettä, joista syksyllä oli suoritettavissa 30 opintopistettä.  Keväällä voi jatkaa opintoja suorittamalla 30 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön.

Opintoja suoritti tänä syksynä kymmenen ulkomaalaista opiskelijaa. He olivat lähtöisin mm. Puolasta, Hollannista ja Tsekin tasavallasta. Kotimaissaan heillä on meneillään luonnonvara- ja ympäristöalan tutkintojen suorittaminen. Opiskelijoiden erilaiset taustat rikastuttivat luentoja, keskusteluja ja ryhmätöitä. Opiskelijat olivat tyytyväisiä Suomessa suorittamiinsa opintoihin ja niiden monipuoliseen sisältöön.  Opintojaksoilla käytiin tutustumassa myös paikallisiin metsäalan yrityksiin ja organisaatioihin, joita Karelian ympäristössä riittää.  Joensuussa on tarjolla metsäkoulutusta eri tasoilla, huippututkimusta ja käytännön osaamista.  Alueella on 600 metsäbiotalouden yritystä, jotka tarjoavat noin 6000 työpaikkaa.

Opiskelijat viihtyivät hyvin Kareliassa, jonka kampuksilla on välitön, kansainvälinen ilmapiiri ja ammattitaitoinen opetus. Ryhmälle muodostui hyvä yhteishenki ja he kotiutuivat hyvin myös Joensuuhun.   Eikä ihme.  Joensuu on virkeä, kansainvälinen ja kompakti opiskelijakaupunki, jossa kaikki on lähellä -myös metsä. Jopa neljännes kaupungin asukkaista on opiskelijoita, joten erilaisia tapahtumia on tarjolla myös vapaa-ajalle. Opiskelijat viettivät vapaa-aikaa myös matkailemalla Suomessa sekä retkeilemällä lähiseudulla.  Koko ryhmä teki joulukuussa yhteisen viikon pituisen matkan Lappiin. Matkalla he kävivät esimerkiksi Saariselällä ja tietenkin Joulupukin luona Napariirillä.

Opinnot ovat tarjolla myös tulevina vuosina. Yhteistyökorkeakoulujen opiskelijat voivat hakea ensi lukuvuoden opintoihin taas maaliskuussa.

 Blogiteksti on tuotettu KOMIO-hankkeessa, jossa koostetaan opintomateriaaleja ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alan TKI-toiminnan, erityisesti Hiilestä kiinni -kokonaisuudesta rahoitettujen hankkeiden tuloksista. Hanke rahoitetaan Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni- maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuudesta ja sitä toteuttavat yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK (projektin vetäjä), Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK, Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Karelia-ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Oulun ammattikorkeakoulu OAMK ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

 

Liittyvät aiheet

Kansainvälisyys
Kestävyys
Koulutus
Metsätalous
Ympäristö ja ilmasto