Varsinais-Suomen maaseutuverkosto esittelee kerran kuussa yhden jäsenensä. Helmikuussa vuoron saa Someron maaseutuasiamies Riikka Gustafsson.
Hei!
Olen Riikka Gustafsson ja työskentelen Someron kaupungin maaseutuyksikössä maaseutuasiamiehenä. Olen valmistunut agrologiksi (AMK) Mustialasta vuonna 2006. Valmistumisestani lähtien olen työskennellyt maaseutuhallinnon parissa, ensin vajaa kaksi vuotta maaseutuasiamiehen viransijaisena silloisessa Kylmäkosken kunnassa, ja 2008 sain vakituisen viran kotikunnastani, Someron kaupungilta. Samassa paikassa siis olen edelleen töissä, vaikka sittemmin onkin siirrytty isompiin yhteistyökuvioihin, YT-alueisiin. Somero tuottaa tällä hetkellä myös Forssan ja Tammelan maaseutuhallinnon palvelut.
Olen ollut muutaman viime vuoden perhevapailla, ja sinä aikana on syntynyt kaksi lasta, 3- ja 5-vuotiaat tyttäret. Nyt olen reilun vuoden ollut täysiaikaisesti jälleen töissä. Sukelsin suoraan syvään päätyyn, uuteen tukikauteen. Vuosi on ollut vähintäänkin työntäyteinen. Siihen on mahtunut paljon uuden oppimista, täysin uudenlaisia työtehtäviä, mm. hallinnollista valvontaa, satelliittiselvityspyyntöjen setvimistä. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin ja viljelijät ovat suhtautuneet näihin pyyntöihin asiallisesti. Ensimmäinen vuosi on ollut meille kaikille opettelua, ja harmillisia unohduksia on päässyt syntymään, kuten nuo ekojärjestelmätuen talviaikaisen kasvipeitteisyyden rastit. Tässä kohtaa on kuitenkin hallinnon puolelta tultu hienosti vastaan, ja nyt on mahdollista täydentää hakemusta. Tämä on vähintäänkin kohtuullista. On ollut ilo soittaa näille tiloille ja kertoa kerrankin hyviä uutisia.
Parasta tässä työssäni ovatkin juuri nämä asiakaskontaktit ja mukavat viljelijätapaamiset. Se on tämän työn suola. Valitettavan harvoin enää toimiston ovi kuitenkin käy, kun on siirrytty lähestulkoon kokonaan sähköiseen asiointiin. Kehitys on tuonut helpotusta moneen asiaan, mutta kääntöpuolena on se, että meiltä pikkuhiljaa häviää tuntuma näihin viljelijöihin. On viljelijöitä, joita ei ole nähnyt vuosiin. Toinen asia, josta kannan huolta, on rakennemuutoksen nopeus. Tiloja lopettaa todella hurjaa vauhtia. Kun aloitin täällä Somerolla vuonna 2008, tiloja oli 643, nyt on jäljellä enää 343 tilaa. Lähes joka toinen tila on siis lopettanut, mikä on kerrassaan surullista. Ja muutos ei tule jäämään vielä tähän. Mihin tämä joskus päättyy, montako tilaa tänne jää? Uusia yrittäjiä ei tälle alalle tahdo löytyä. Miksi? Koska leivän saa helpommalla jostain muualta. Koska elättääkseen itsensä viljelijänä, yksikkökoon tulisi olla todella iso. Koska muun työn ja osa-aikaviljelyn yhteensovittaminen on haasteellista. Tiedän tämän.
Itsekin toimin sivutoimisena viljelijänä. Keväällä tehdään 18. kylvöt omaan lukuuni. Viljelemme mieheni kanssa kotitilaani täällä Somerolla, jossa myös asumme. Mieheni viljelee myös omaa kotitilaansa Yläneellä yhdessä veljensä kanssa maatilayhtymänä. Yhteensovittamista kyllä riittää. Pienet lapset, kaksi maatilaa, palkkatyöni, lisäksi mieheni toimii huoltoyrittäjänä. Elämä on hektistä. Aikaisemmin olin intohimoinen lavatanssiharrastaja, lasten myötä se on jäänyt käytännössä kokonaan. Ehkä vielä jonain päivänä palaan rakkaan harrastuksen pariin. Olin vuosia mukana myös kunnallispolitiikassa, mutta siitäkin oli luovuttava. Aika ei millään riitä kaikkeen.
Tällä hetkellä elämän täyttävät siis lapset, arki ja työ, ja niin sen kuuluu ollakin. Jos jotain olen elämässä oppinut, niin sen, että kaikelle on aikansa. Elämä muuttuu koko ajan, ja joskus vain on tehtävä valintoja. Siitä valinnasta olen kuitenkin elämässäni tyytyväinen, että olen päättänyt hakeutua tälle alalle, ja jatkaa sitä työtä, jonka vanhempani ja isovanhempani ovat aloittaneet. Olla osa sukupolvien ketjua. Molemmat työni täydentävät toinen toisiaan, vaikka usein kipuilenkin ajankäytön haasteiden kanssa. Elämä maaseudulla on kuitenkin valtava arvo ja rikkaus – sen toivon viestittäväni myös jälkipolvilleni.
Riikka Gustafsson
Maaseutuasiamies, Someron kaupunki
Maaseutuhallinnon Yhteistoiminta-alue: Forssa, Somero, Tammela
Riikka Gustafsson
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili