Blogi
31.05.2024

Leader-päivien opintoretki vei vierailijat katsomaan Leader-taivaan tähtiä

Valtakunnallisten Leader-päivien aikana päästiin tutustumaan Keski-Suomen Leader-ryhmien alueilla maaseuturahoitusta saaneisiin kohteisiin. Maaseutukehitys vei Leader-päivien retkipäivänä vieraansa rengasmatkalle Konnevedelle ja Hankasalmelle.

Maaseutukehitys vei Leader-päivien retkipäivänä vieraansa rengasmatkalle Konnevedelle ja Hankasalmelle. Peurungasta vain 20 kilometrin matkan jälkeen ohitettiin jo ensimmäinen Leader-kohde, kun tie vei Konneveden ampumaradan ohitse. Ensimmäinen pysähdys puolestaan oli Konnevedellä Häyrylänrannan satamassa, jonne on Leader-rahoituksella hankittu mm. hyppytorni ja pukukopit. Kuumana kevätpäivänä vehreä ranta-alue ja sinisenä välkehtinyt Konnevesi tuntuivat keitaalta. Satamaravintolassa yrittäjä Kati Liimatainen esitteli Häyrylänrannan toimintaa.

Venekosken kesäteatterin katsomo tarjosi oivan paikan retkeläisten yhteiskuvalle.
Venekosken kesäteatterin katsomo tarjosi oivan paikan retkeläisten yhteiskuvalle.

Konnevedeltä matka jatkui Hankasalmelle, jossa ensimmäinen pysähdys oli Venekosken kesäteatteri. Vierailla riitti ihmettä, kun linja-autolla pääsi ajamaan näyttämölle asti. 70-vuotias kesäteatteri on Suomen vanhimpia, mutta ehkä myös kauneimpia sijaitessaan Venejoen rannalla. Maaseutukehityksen kautta on saatu rahoitus teatterin avaraan katsomoon.

Matkaseurue pääsi nauttimaan päiväkahvit Hankasalmen museokylän Hallan tuvassa. Komeassa hirsirakennuksessa oli tarjolla paikallisia makuja. Kahvittelun aikaan Hankasalmen Kotiseutuyhdistyksen edustajat Ulla Kolehmainen ja Jari Lamberg esittelivät tupaa ja yhdistyksen toimintaa. Leader-rahoituksella toteutettu Hallan tuvan remontti oli viime kauden suurin ponnistus Maaseutukehityksen toiminta-alueella.

Seuraava stoppi oli ravirata Varnes-Hippoksella. Bussiin nousi Hankasalmen hevosystäväinseuran puheenjohtaja Sanna Leinonen kertomaan radan ja yhdistyksen kuulumiset. Määrätietoisesti Leader-rahoituksella on vuosikymmenten aikaan kohennettu koko rata-aluetta ja rakennettu mm. uusi valjastuskatos.

Jyväskylän Siriuksen observatorio
Jyväskylän Siriuksen observatorio sijaitsee Murtoisten entisen kyläkoulun pihapiirissä.

Tähtiä oli nähty tähän asti runsaasti, mutta lähimmäksi niitä päästiin pysähdyksellä Hankasalmen observatorioon Murtoisten kylällä. Observatorion omistaja on Jyväskylän Sirius ry, josta oli paikalla Arto Oksanen ja Harri Kiiskinen esittelemässä tähtitaivaan tutkimusta. Murtoisilta välitetään taivaan dataa ympäri maailmaa tutkijoiden käyttöön nopeasti ja joustavasti. Paikan tuorein Leader-hanke selvittää, pitävätkö revontulet ääntä. Vielä tästä ei ole todisteita saatu, mutta kuuntelu jatkuu.

Retken viimeinen pysähdyspaikka oli maankuululla Grill Roomilla, jossa kuultiin grillin tarina yrittäjä Joni Laitilalta sekä päästiin maistamaan katuruokaherkkuja kuten muikkuja, perunasalaattia ja kukkakaalisiipiä.

Takaisin Peurunkaan saapui bussilastillinen tyytyväisiä matkaajia, jotka kiittelivät monipuolisesta ja elämyksellisestä retkestä. Myös matkanjärjestäjät olivat kiitollisia kaikista matkalle lähteneistä, kohteissa saadusta lämpimästä vastaanotosta ja onnistuneesta päivästä.

Teksti ja kuvat: Keski-Suomen Leader-ryhmät

Liittyvät aiheet

Leader
Yhteistyö