Tämä artikkeli on osa Lapin ruoka - hankkeen julkaisusarjaa. Aiheena tällä kertaa: "Luonnon raaka-aineiden tukkutoiminta Lapissa - Pohjoisesta luonnosta Oy"
”Pohjoisesta luonnosta Oy on perheyritys, joka on perustettu entisen toiminimen tilalle 2022 lopussa toiminimen toiminnan laajentamiseksi,” Tiia kertoo. Tiia ja Mika Muotkavaara toimivat Pohjoisesta luonnosta Oy yrittäjinä. Pohjoisesta luonnosta Oy tarjoaa asiantuntijapalveluita, koulutuksia, luonnon raaka-aineiden tukkutoimintaa, luonnontuotteiden kehityspalveluita ja matkailupalveluita. Koulutustausta yrittäjillä on monipuolinen. Tiia on koulutukseltaan Filosofian maisteri, mutta on käynyt myös luontoalan ammattitutkinnon ja luontoalan erikoisammattitutkinnon. Tiia opiskelee tällä hetkellä agrologiksi. Mika puolestaan on käynyt luontoalan ammattitutkinnon autoalan ammattitutkinnon lisäksi.
Tiia on toiminut luontoalan yrittäjänä jo vuodesta 2019 sekä luontoalan ammattitutkinnon opettajana vuodesta 2021. Tiialla on yli 10 vuoden matkailu- ja ravintola-alan kokemus ennen yrittäjyyttä. Mikalla puolestaan on kokemusta matkailu- ja ravintola-alalta jo neljän vuoden ajalta.
Pohjoisesta luonnosta yrityksen kohderyhmänä ovat luontoalan yritykset, ravintolat, matkailijat ja hankkeet. Yritys myy verkkokaupan kautta raaka-aineet. Keväällä yrittäjät kontaktoivat potentiaalisia ostajia mutta keruuaikana ei ostajille myyntiä tapahtunut. ”Marjojen osalta on vähän tilauksia, mutta varastoon ei uskalla ostaa isoja määriä ilman ennakkotilauksia,” Tiia kertoo. Varastointitiloja yrityksellä on tällä hetkellä 20 neliötä, johon pystyy kuivattuna varastoimaan tuotteita. Tällä hetkellä yrityksen kylmätiloina toimivat 3 pakastinta mutta lisää on investoimassa. Pääasiassa noin 90% yrityksen tuotannosta on mennyt Lappiin, mutta on myös mennyt Etelä-Suomeen.
Yrityksen käynnistämiseen ei ole saatu tukia vaan itse on yrittäjät tehneet. Leaderiin toimijat olivat yhteydessä mutta rahoitusta sieltä ei saatu. Haasteena Tiia mainitsi pitkät käsittelyajat. Omaa rahaa yrittäjät ovat laittaneet vielä paljon, joten talous on vaatinut, että on palkkatöitä myös tehty. ”Välillä tuntuu mahdottomalta, että kun tiedustelee voiko tähän tai tuohon hakea rahaa niin aina on vastaus että ei voi,” Tiia kuvailee tukien hakemista.
Keruuverkosto
Luonnontuotteiden keruuverkostoa yritys alkoi keräämään sosiaalisen median ja uutiskirjeen kautta keväällä 2023. Rekrytoinnissa painotettiin sitä, että haluttiin paikallisia kerääjiä. Kerääjiä saatiin Inarista, Sodankylästä, Kittilästä, Muoniosta, Ylitorniosta, Pellosta, Pellon Rovaniemen väliltä ja Kemijärveltä. Yritys koulutti kerääjät verkkokurssin avulla ja tarvittaessa oli suunniteltu tehtävän tunnistustentit, mutta näille ei ole ollut vielä tarvetta, koska kerääjät, jotka yritys ottivat, olivat jo kouluttautuneita. Tällä rekrytointikierroksella yritys sai yhteensä 20 kerääjää, joista lopulta 5 keräsi aktiivisesti. ”Nämä viisi kyllä keräsivät sen 20 edestä,” Tiia toteaa. Tämän vuoden yrityksen aktiiviset kerääjät olivat Ylitorniolta, Sodankylästä, Muoniosta ja Kittilästä.
Alustavasti oli mietitty logistiikkaa siten, että ajetaan säännöllisesti kerran tai kaksi kertaa viikossa tietty reitti, johon poimijat voivat tuoda poimimiaan raaka-aineita. Lopulta kerääjien määrä jäi niin vähäiseksi, että keruutuotteiden haut sovittiin henkilökohtaisesti yrittäjien ja poimijoiden välillä. ”Koko ajan tukkutoiminnan taustalla on ollut se, että poimimistyöllä pitäisi voida elää myös suomalaisessa kulttuurissa,” Tiia toteaa.
”Me ollaan maksettu tosi hyvin meidän poimijoille, mutta yritykset eivät ole kovin innokkaasti lähteneet hankkimaan näitä lisäarvollisia raaka-aineita,” Tiia kertoo. Tiia kertoo, että esimerkiksi hillanpoimijan päiväpalkka oli tänä vuonna 850€. Alla esimerkki yrityksen ostamista raaka-aineista ja niiden hinnoista niin tuoreena kuin kuivattuna.
Lisäarvona yrityksessä on ollut poimijoiden tarinat, jota yritys on saanut käyttää omassa markkinoinnissaan. Yrityksen ajatuksena luonnontuotteiden myynnissä on myydä ne eteenpäin pienellä katteella (30% + ALV poimijalle maksetun hinnan lisäksi). ”Vaikka yritykset eivät ole olleet vielä valmiita maksamaan tätä parempaa hintaa poimijoille, mutta yksityishenkilöiltä saatu palaute on ollut todella positiivista, ja tilauksia esimerkiksi verkkokaupan kautta on tullut ihan kivasti,” Tiia sanoo. Yksityishenkilöt asiakkaina tilaavat yrityksen tuotteita pienemmissä määrissä.
Haasteet
”Yritykset ovat sitä mieltä, että raaka-aineen hinta nostaa tuotteen hintaa liikaa,” Tiia aukaisee haasteita. Yritys on myös kohdannut sitä, että tulee paljon yhteydenottoja muilta keruupuolella toimivilta yrityksiltä, jotka haluaisivat myydä yritykselle, yrityksen maksamalla summalla toiselle yritykselle halpatyövoiman keräämät raaka-aineet.
”Se, että kerääjiä on rekrytty julkisesti on johtanut “koko kansan sosiaalitoimistona” toimimiseen, joten ensi vuonna kerääjiä ei rekrytä julkisesti, vaan käytetään jo olemassa olevaa verkostoa ja otetaan lisäksi poimijoita omien verkostojen kautta tulevista ihmisistä (esim. Lappian opiskelijat).”, Tiia kertoo omia pohdintojaan haasteiden ratkaisuun.
”Eniten harmittaa se, että on olemassa hyviä poimijoita ja ei voi ostaa kun loppuu tilat ja rahat, jolloin varasto täytyy saada tyhjemmäksi,” Tiia kertoo. Yrittäjän kokemus on, että poimijoita on ja raaka-ainetta on paljon, tarvitaan vaan lisää ennakkotilauksia, että saadaan potentiaali käyttöön.
Tulevaisuus
”Kokeilun aikana olemme vuokranneet toimitilat Sodankylän keskustasta, ja tila on rekisteröity elintarviketilaksi,” Tiia kertoo. Yritykselle tuli kylmäkuljetusauto, jolla yritys alkaa ajamaan poikittaisliikennettä Sodankylä-Muonio välillä. Yrityksellä on ajatuksena tarjota tätä palvelua myös muille yrityksille. Ennen seuraavaa kevättä yritys rekisteröityy myös luomuvalvontaan, jonka jälkeen yritys pystyy myymään raaka-aineita myös luomulaatuisena. ”Elintarviketilaa on tarkoitus kehittää yhteistyössä valvontaviranomaisen kanssa siten, että pystyisimme vuokraamaan tilaa luonnontuotteiden jalostamiseen hiljaiseen aikaan, kun oma käyttö on vähäisempää.”, Tiia kertoo
Tulevaisuudessa yrityksen suunnitelmissa on hankkia pikajäädytyslaite ja pystypakastin avohyllyjen kanssa. ”Tarvitaan myös isompi tornikuivuri oman kasvikuivurin lisäksi,” Tiia kertoo.
Tiia kuuluu Aitoluonto ry:n hallitukseen varajäsenenä. ”Yhteistyöajatuksia pyöritetään koko ajan,” Tiia toteaa. Yrittäjä on tullut siihen lopputulokseen, että kannattaa olla aktiivinen verkostoissa.
Tiian toive toimijoille: ”Voisitteko alkaa tilaamaan tuotteita, että voidaan alkaa viemään myös muita tavoitteita eteenpäin.”
Parasta yrittäjyydestä
”Ylipäätään luonto vetää puoleen. Ei ole niinkään intohimoa raaka-aineiden jalostukseen, mutta alan kehittäminen ja yrittäjien alalle synnyttäminen kiinnostaa.”, Tiia miettii mikä on parasta yrittäjyydessä. Tiia tykkää kouluttaa ihmisiä varsinkin luonnontuotealan yritystoimintaan.
Yritys laittaa tukkutoiminnan sivuvirrat tulevaisuudessa rehupuolelle. Yrittäjä toivoo rehuntuotantolaitosta, jossa olisi tarvittavat varastointitilat jossa olisi myös riittävästi tilaa puhdistaa raaka-aineet. Tavoitteena Tiialla on, että voisi itse vetää toimintaa. ”Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos Pohjoisesta Luonnosta -yritys olisi iso työllistäjä Lapissa. Esimerkiksi Muoniossa voisi olla sivuvarasto ja sinne voisi palkata työntekijän.”, Tiia visioi.
Vinkkejä muille elintarvikealan yrittäjille
”Ehdottomasti kannattaa panostaa ennakkomarkkinointiin ja varmistaa että tilauksia tulee,” Tiia vinkkaa. Hinnaston kun lähettää sähköpostiin ei välttämättä kuulu Tiian kokemuksesta mitään, joten kannattaa vahvistaa, että tilaukset ovat varmoja.
Yrittäjä on todennut, että julkinen rekrytointi ei ole paras tapa saada poimijoita. ”Yritystoiminta ei ole hyväntekeväisyyttä vaan oikea yritys eikä säätämistä,” Tiia toteaa.
Verkostoidu lähiruoasta -tilaisuus 15.9.2023
Pohjoisesta luonnosta yrittäjän haastattelu tehtiin verkostoidu lähiruoasta -tilaisuutta ennen. Tilaisuus oli suunnattu lähiruoan tuottajille, ostajille, lähiruokaa kuljettaville ja muille aiheesta kiinnostuneille yrityksille verkostoitumistilaisuus. Tilaisuudessa pohdittiin yhdessä hyviä käytänteitä lähiruoan ja -tuotteiden myyntiin ja ideoitiin yhteistyön muotoja. Tilaisuuteen sai tuoda tarjolle omia myytäviä tuotteita ja esitteitä.
Tilaisuuden järjesti Kideve Elinkeinopalvelut.
Tilaisuuden ohjelma:
klo 11:30 – 12:00 kahvittelu paikan päällä osallistuville
klo 12:00 – 12:15 Tervetuloa! Alkusanat, Kideve elinkeinopalvelut
klo 12:15 – 12:30 Tiia Muotkavaara: Pohjoisesta luonnosta, keruuverkosto
klo 12:30 – 12:45 Johanna Koivumaa, Tunturi-Lapin Leader: yritysten rahoitusmahdollisuudet
klo 12:45 – 13:00 Kyllikki Kurki: Muonion Luotu Oy, yritysesittely ja käytännön kokemuksia
klo 13:00 – 13:30 Anna-Riikka Lavia: Lappia ekosysteemihanke, Louen lähiruokapuoti ja Arctic Ice Cream Factory
klo 13:30 – 13:45 Hanna-Riina Vuontisjärvi, Kolarin kunta: Luonnontuotealan Kasvukoordinaattori ja paikallinen osaajapankki
klo 13:45 – 14:15 Iina Askonen, Original Lapland: ruokamatkailuhankkeen tulokset ja matkailuyritysten kokemuksia lähiruoan käytöstä
klo 14:15 – 15:00 yhteistä keskustelua, verkostoitumista ja tuotteiden esittelyä
Verkostoidu lähiruoasta (15.9.2023) – Levi tilaisuuden tallenteen löydät täältä: https://tinyurl.com/3kv5366p
Kanavat ja yhteystiedot haltuun
Nettisivut: www.pohjoisestaluonnosta.fi
Instagram: www.instagram.com/pohjoisestaluonnosta/
Yhteystiedot:
Tiia Muotkavaara
tiia@pohjoisestaluonnosta.fi
045-3293429
Mika Muotkavaara
mika@pohjoisestaluonnosta.fi
046-9380643
Tanja Häyrynen
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili