Blogi
12.03.2024

Luontohyvinvointia kansainvälisessä nuorisovaihdossa

Leader Kärki ry toteutti yhdessä Kuudestaan ry:n kanssa kansainvälisen nuorisovaihdon, johon osallistui yhteensä 19 nuorta Parikkalasta, Ähtäristä ja Puolasta. Vaihdon teemana oli luontohyvinvointi ja talviaktiviteetit, joihin tutustuimme molempien Leader-ryhmien alueilla. Vaihtoa hallinnoi Leader Kuudestaan ry ja Puolasta mukana oli Leader-ryhmä Ziemia Gotyku, joka sijaitsee maanpohjoisosassa.

Elämyksiä Ähtärissä

Kuudestaan ry:n hankekoordinaattori Sanni Rinne järjesti vaihtoviikon alun ohjelman Ähtärissä. Ensimmäisenä aktiviteettipäivänä nuoret tutustuivat toisiinsa ja esittelivät arkeaan omassa kotimaassaan. Päivä jatkui eläimellisellä menolla Ähtärin eläinpuistossa, jossa tutustuimme eläinten suojeluun ja erilaisiin eläinlajeihin Suomessa, sekä maailmalla. Toisen päivän aloitimme villasukkalenkillä. Iltapäivällä söimme hyvin ja tutustuimme poroihin Valkeisen Loman maalaismiljöössä.  Iltaan mahtui myös työpajatoimintaa – suomalaiset nuoret kertoivat vaikuttamisesta niin Nuoriso-Leader toiminnassa kuin nuorisovaltuustoissakin, ja nuoret pohtivat ryhmissä miksi vaikuttaminen on tärkeää.

Valkeisen Lomassa oli hyvä tunnelma

Jokamiehenoikeuksia, luontoaktiviteetteja ja saunomista

Loput vaihdosta vietettiin Parikkalassa ja Rautjärvellä Leader Kärki ry:n toiminta-alueella, jossa Kehittämistyön koordinaattori Riina Nokelainen oli järjestänyt monenlaista ohjelmaa. Nuoret kokeilivat Parikkalan kalastusseuran aktiivien opastuksella pilkkimistä sekä kalankäsittelyä ja pääsivät testaamaanhiihtoratsastusta Pomppivan ponin ratsutilalla Melkoniemessä. Talliyrittäjä Heidi Soikkeli oli suunnitellut nuorille hiihtoratsastuksen oheen myös pientä kisailua. Viimeisenä leiripäivänä vierailimme ennallistetulla Hiitolanjoella, jossa tutustuimme patojenpurkamisprojektiin, sekä Kangaskoskella 1900-luvun alussa sijainneen paperitehtaan toimintaan Leader-hankkeessa luodulla virtuaalisovelluksella. Nuotion ja vaahtokarkkien äärellä mietimme vielä tarkemmin jokaisenoikeuksia ja velvollisuuksia – luonnossa saa liikkua ja sieltä voi poimia sieniä sekä marjoja, mutta vastapainona velvollisuutena on liikkua luonnossa roskaamatta ja kunnioituksella.

Hiihtoratsastusta pulkkaillen
Ähtäriläisen Saimi Raittisen tyylinnäyte hiihtoratsastuksesta

Suomi ihastutti

Nuoret pääsivät vaihdon aikana saunomaan lähes jokainen ilta. Parikkalassa oli myös mahdollisuus avantouintiin ja monet kävivätkin ahkerasti pulahtamassa kylmään veteen. Vaihdon aikana oli runsaasti erilaisia ulkoilma-aktiviteettejä, mm. metsäjoogaa, luontobingoa ja luontovalokuvausta. Nuorten mielestä leirillä oli parasta saunominen, poroihin tutustuminen, pilkkiminen ja hiihtoratsastus sekä tietysti yhdessä vietetty aika. Suomalainen luminen talvi teki puolalaisiin vaikutuksen, mutta hienoimpana kokemuksena he pitivät viimeisenä iltana leiskuneita revontulia. 

Viimeisenä iltana revontulet leiskuivat Parikkalassa

Erasmus+ ohjelma tarjoaa monia mahdollisuuksia nuorille

Erasmus+ -nuorisovaihtojen ensisijaisena tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus oppia lisää eri kulttuureista, eurooppalaisuudesta ja maista vaihtuvin teemoin. Tämän nuorisovaihdon teemat rakentuivat Leader Kärki ry:n Vaikuttavat Nuoret -hankkeen ja Kuudestaan ry:n Green Adventures -hankkeen tavoitteiden ympärille. Vaihdon jälkeen nuorten ymmärrys myös luontohyvinvoinnista ja vaikuttamistoiminnan merkityksestä kasvoi työpajojen ja käytännöllisen oppimisen myötä.

Erasmus+ nuorisovaihdot tapahtuvat kouluympäristön ulkopuolella. Ne voivat sisältää hyvin monenlaisia aktiviteetteja, kuten työpajoja, tehtäviä, keskusteluja, ilmaisutaidon harjoituksia ja ulkoilua. Nuorisovaihtojen aikana hankituista taidoista ja kokemuksista saa merkinnän Youthpass-todistukseen. Nuorisovaihtoihin voivat osallistua 13–30-vuotiaat. Nuorisovaihtoja järjestävät nuorisojärjestöt, muut järjestöt ja nuorten epäviralliset ryhmät. EU myöntää tukea matkakustannuksiin. Leader-ryhmät voivat hyödyntää monipuolisesti Erasmus+ ohjelman mahdollisuuksia, kunhan ne tukevat hankkeen tavoitteiden toteutumista.

Lue lisää Erasmus+ nuorisovaihdoista täältä https://erasmus-plus.ec.europa.eu/fi/opportunities/opportunities-for-individuals/youth-exchanges

Liittyvät aiheet

Kansainvälisyys
Leader
Nuoret
Ympäristö ja ilmasto