Blogi
27.03.2023

Maaseutuilijat ponnistaa Pohjanmaalta – nyt annetaan maaseudun tekijöiden innostaa ja inspiroida

Maaseutuilijat-konseptin avulla halutaan vahvistaa Pohjanmaan maaseudun positiivista kuvaa. Samalla kehitetään ja markkinoidaan Pohjanmaata asuinpaikkana ja käyntikohteena. Kampanjan keskiössä ovat nimensä mukaisesti maaseutuilijat, eli aktiiviset yrittäjät ja yhdistykset, jotka rakentavat maata. He toimivat luodakseen oman elämänsä paikassa, jossa haluavat asua.

”Maaseutuilijat muokkaavat paikkaa, jossa he asuvat ja työskentelevät. He ovat yrittäjiä, harrastajia ja ihmisiä, jotka uskaltavat toteuttaa unelmansa. He antavat sisäisen palon ja intohimon ohjata ja haluavat jakaa todellisuutensa muiden kanssa ja innostaa yhä useampia ihmisiä uskaltamaan ottaa askeleen seuratakseen unelmiaan.”

Minä ja kollegani Piritta Syrjälä otamme ensiaskeleita landsbyggareina eli maaseutuilijoina. Landsbyggare-konsepti on saanut alkunsa Ruotsin Korkearannikolta ja levinnyt sieltä muualle maahan ja ulkomaille saakka. Me Aktion Österbottenilla päätimme, että nyt on Pohjanmaa vuoro. Maaseutuilijat-konseptin avulla halutaan vahvistaa Pohjanmaan maaseudun positiivista kuvaa. Samalla kehitetään ja markkinoidaan Pohjanmaata asuinpaikkana ja käyntikohteena.

Kampanjan keskiössä ovat nimensä mukaisesti maaseutuilijat, eli aktiiviset yrittäjät ja yhdistykset, jotka rakentavat maata. He toimivat luodakseen oman elämänsä paikassa, jossa haluavat asua. He näkevät mahdollisuudet ja tarttuvat niihin. Me taas etsimme nämä maaseutuilijat ja nostamme heitä esiin, verkostoidumme ja viestimme. Nyt jos koskaan on aika tarttua konseptiin, joka on ollut jo muutamia vuosia mietinnässä.

Per Schlingmann ja Kjell A Nordström toteavat kirjassaan Momentum : vad krig, klimatkris och virus förändrar, että olemme astumassa maailmaan, jossa ilmastonmuutos, turvallisuus, paikallinen, monimuotoisuus ja tarinat hallitsevat. Jätämme taaksemme globalisaation, yhdenmukaisuuden ja suuruuden. Paikallisuus vahvistuu, se on konkreettisempi ja kiinnostavampi. Yhä useammat ihmiset näkevät tarpeen luoda identiteettinsä pienen hyperlokaalisen kontekstin ympärille.

Hyperlokaaliin liittyen yhä useammat ihmiset kokeilevat uutta kylä- ja maalaiselämää. Moderni kylä on yhteydessä toisiinsa, siellä on drone-pakettitoimituksia, miehittämättömiä kauppoja, joissa on tärkeimmät elintarvikkeet, älykkäät energialähteet, viljelymahdollisuus ja sähköautojen yhteiskäyttöpalvelut. Kaupunkielementit lisätään maaseudulle ja maaseutuelementit siirtyvät kaupunkiin.

Myös kulutustapoja määritetään uudelleen. Trendrapport 2023 -julkaisussa todetaan, että itse kudotusta tulee vuoden trendikkäin joululahja ja se ilmentää turvallisuuden, yhteisöllisyyden, kierrätetyn ja kotitekoisen etsintää. Yhä useammat ihmiset investoivat ruokaan, koska taantumasta huolimatta tarvitsemme aina ruokaa. Lihalle etsitään vaihtoehtoja ja myös muuttuvaan ilmastoon sopivia viljelykasveja kokeillaan.

Pandemia synnytti landemian, eli maallemuutto lisääntyi etätyömahdollisuuksien myötä. Moni kokee elämänlaadun parantuneen, kun on mahdollista asua lähellä luontoa. Työpaikan sijainti ei teknisten mahdollisuuksien kehittyessä ole niin määräävä, joten asuinpaikan merkitys korostuu.

Maaseudulla on tilaa, rauhaa ja luonnonläheisyyttä. Parhaimmillaan siellä rakentuu yhteisöllisyyttä ja siellä on mahdollisuus lisätä omavaraisuutta.

Tällaisten näkemysten valossa maaseutu tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia, mutta mahdollisuuksia hyödyntämään tarvitaan ihmisiä, maaseudulle asukkaita ja asukkaille taas palveluita, joita varten tarvitaan palveluntuottajia ja yrittäjiä. Meidän tehtävämme uudessa Landsbyggare-hankkeessa on tarjota rohkaisua, inspiraatiota ja hyviä esimerkkejä, siitä, miten maaseudulla voi elää oman näköistä elämää ja tehdä mielekästä työtä. Me haluamme kannustaa tarinoiden avulla yhä useampaa näkemään maaseudun mahdollisuudet ja toteuttamaan unelmiaan.

Tule seuraamaan maaseutulijoiden matkaamme:

Facebook: Landsbyggare – maaseutuilijat
Instagram: landsbyggare_maaseutuilijat

sähköposti: info@aktion.fi

Kotisivut aukeavat pian!

 

Liittyvät aiheet

Muu maaseudun yrittäjyys
Viestintä
Yhteistyö