Blogi
20.09.2023

Maaseuturahoituksen haku laajakaistayhteyksien edistämiseen auki!

EU:n maaseuturahaston laajakaistarahoitus on ollut suosittua ja erittäin tuloksekasta. Aiemmilla rahoituskausilla hankkeita on haettu ja toteutettu hurjalla vauhdilla. Hitaasti, mutta varmasti myös maaseutualueiden yhteydet paranevat, mutta työtä on valtavasti.

Uusi rahoituskausi on käynnistynyt kuluvan vuoden alussa, mutta eri toimenpiteiden haut ovat avautuneet vähän eri tahtiin portaittain keväästä lähtien. Nyt syyskuussa on avautunut myös laajakaistarahoituksen haku: Ruokaviraston tiedote

Myös EU-komissiolla on isot tavoitteet, jotta myös maaseutualueilla rakennettaisiin huippunopeita yhteyksiä, etteivät maaseudun yritykset ja asukkaat jäisi digikehityksen ulkopuolelle. Tällä hetkellä markkinoidaan isosti 5G-yhteyksiä. 5G-verkko vaatii toimiakseen entistä kattavamman valokuituverkon. Jos asuinalueellasi ei ole valokuituverkkoa, sinne ei tule 5G-verkkoakaan.

Huippunopeiden kiinteiden yhteyksien (väh. 100 Mbit/s) piirissä on tällä hetkellä noin 73 % asukkaista. Alueellisesti saatavuudessa on eroja kaupunkien ja maaseudun välillä – yhteydet keskittyvät asutuskeskuksiin ja niiden ympäristöön. Traficom kokoaa kattavia kuntakohtaisia tilastoja yhteyksistä ja niiden saatavuudesta. Tutustu Traficomin tilastotietoon. Vähintään 100 Mbit/s nopeudella toimivien yhteyksien tilanne on huonoin Etelä-Pohjanmaalla. Siellä yhteydet ovat saatavissa 45 % asukkaista. Edelleen koko maassa on 5 kuntaa, jossa 100 Mbit/s nopeudella toimivia yhteyksiä ei ole ollenkaan ja 32 kunnassa se on saatavissa alle 10 %:lla.

CAP-rahoituskaudella maaseuturahastosta on varattu 53 milj. euroa maaseutualueiden laajakaistayhteyksien edistämiseen. Tämä rahoitus tulee olemaan hyvin suosittua kentältä saamamme palautteen perusteella.

Tuleville vuosille hallitusohjelmaan on kirjattu leikkaus maaseudun kehittämiseen, mutta nyt on aika toimia! Rahoitusta haetaan ELY-keskuksista sähköisen Hyrrä-järjestelmän kautta.

Liittyvät aiheet

Laajakaista