Blogi
17.01.2024

Maatalousmuovien kierrättäminen on haastavaa, mutta valoa on tunnelin päässä

Maatalousmuovien hävittäminen tiloilta aiheuttavat monelle päänvaivaa. Asiaa on kehitetty kuluneiden puolentoista vuoden aikana muun muassa MuKi-hankkeen voimin. Hanke on loppusuoralla ja tuloksia toimenpiteistä tippuu, kuin sieniä sateella!

Maatalousmuoveista koostuva jäte on riesana monella tilalla. Tätä jätettä kertyykin paljon, muovia nimittäin ostetaan tiloilla vuosittain 12 000 – 14 000 tonnia. Muovilla on lukuisia hyviä puolia, mutta haasteita sitten senkin edestä. Luontoon muovijäte ei missään nimessä kuulu, mutta ei niiden jemmaamisesta viljelijääkään syyttää voi, jos muovijätteelle ei löydetä loppusijoituskohdetta, tai edes sitä jätteen keräilijää.

Maatilojen muovit kiertoon, tuttavallisemmin MuKi-hanke, on etsinyt ratkaisuja maatalousmuovien kierrättämisen haasteisiin kuluneen puolentoista vuoden aikana. Tänä aikana on kartoitettu, kuinka paljon ja missä alueilla muovijätettä Suomessa vuosittain syntyy ja analysoitu tiedon pohjalta, mitkä toimintamallit olisivat kustannustehokkaimpia jätteen keräilyyn. Lisäksi on testattu laboratoriossa, voiko käytettyjä maatalousmuoveja tunnistaa koneellisesti, mitä vaikutuksia esimerkiksi vuodenajoilla on muovin kierrätettävyyteen ja miten vaihtoehtoiset, uusiomateriaalista valmistetut muovit käyttäytyvät eri olosuhteissa. Kierrätystiedon välittämisen lisäksi olemme myös tehneet muovijätteen pilottikeräilyn Pohjois-Savossa. Pilottikeräilyn perusteella muovijätettä on Suomen tiloilla jemmassa PALJON! Asiaan on onneksi tulossa helpotusta tulevaisuudessa, etenkin jos perusperiaatteet syntypaikkalajittelusta on otettu haltuun ajoissa.

Jos haluat kuulla edellä mainituista tuloksista tarkemmin, kannattaa tulla mukaan hankkeen tammikuun lopussa järjestettävään loppuseminaariin. Tilaisuus järjestetään hybridinä, joten osallistumaan pääset joko Jamkin pääkampuksella Jyväskylässä tai Teamsin kautta verkossa. Mitään tämä riemu ei maksa ja paikan päälle tulijoille on tarjolla aamukahvien lisäksi vielä mahdollisuus osallistua Mustankorkean jätekeskuksen esittelyajelulle. Mukaan kannattaa siis ehdottomasti tulla!

MuKi-hankkeen tiukan rypistyksen takana on ollut hyvä yhteistyö hankkeen toteuttajien, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, sekä MTK Pohjois-Savon, kesken. Hankkeen tuloksista näkee, että kehittämistyössä kannattaa tehdä yhteistyötä eri alojen ammattilaisten ja myös muiden asiaan liittyvien hankkeiden kesken. MuKin rahoituksesta vastaa Manner-Suomen maatalouden kehittämisrahasto ja se on toteutettu Keski-Suomen, Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskusten alueella.

MuKi-hankkeen loppuseminaarista (25.1.2024) lisää tietoa tästä linkistä: https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/muki-hankkeen-loppuseminaari/ . Lisää tietoa hankkeesta saat verkkosivuilta: www.aitomaaseutu.fi/muki tai suoraan projektipäälliköltä: Aija Hytönen, aija.hytonen@jamk.fi.


Liittyvät aiheet

Data
Kannattavuus
Kestävyys
Maatalous
Muu maaseudun yrittäjyys
Viestintä
Yhteistyö
Ympäristö ja ilmasto