Blogi
12.03.2024

Nuoriso Leader -toiminnan esittelyä Belgiassa

Nuoriso Leader oli esillä Europe Goes Local -verkoston järjestämässä, paikalliseen nuorisotyöhön keskittyvässä konferensissa Belgiassa. Konferenssissa esiteltiin hyviä nuorisotyön käytäntöjä ympäri Eurooppaa ja Nuoriso Leader -toiminta herätti kiinnostusta.

Nuoriso Leader -toiminta ilmoitettiin parhaaksi käytännöksi syksyisen Europe Goes Local -verkoston hakuun. Verkosto suunnitteli isoa konferenssia paikallisesta nuorisotyöstä EU:ssa Belgian EU:n neuvoston puheenjohtajuuskauden alkuun.

Nuoriso Leader pääsi parhaaksi käytänteeksi ja minä lähdin matkalle Brysseliin koordinaatioryhmän edustajana. Helmikuun lopussa, 20.–23.2. pidetyssä konferenssissa oli esillä lukuisia hyviä käytänteitä nuorten osallistamisesta, aktivoinnista ja voimaannuttamisesta ympäri Eurooppaa.

Kuulimme hienoja esityksiä ja paneelikeskusteluja lukuisten asiantuntijoiden kokemuksista kuin myös itse nuorten ajatuksista. Konferenssissa järjestettiin myös useita työpajoja, joissa esiteltiin hyviä käytäntöjä.

Nuoriso Leader sai kehuja nuorten osallistamisesta ja yksinkertaisesta hakuprosessista

Nuoriso Leaderin toimintaa pääsin esittelemään keskiviikkona 21.2. iltapäivästä. Minun kanssani samassa ryhmässä esiteltiin myös belgialaisen Gentin kaupungin nuorten rahoitusta sekä kroatialaisen maaseudun pienen kunnan, Pregradan, rahoitusta.

Gentin tarjoama rahoitus on isompi ja hakijoitakin on enemmän kaksikymppisiä, kun puhutaan isosta kaupungista. Pregradan rahoituksessa, oli myös paikallinen Leader mukana. Belgialaisessa kaupungissa nuorten raati valitsi parhaat hakemukset, Kroatiassa pormestari ja talouspäällikkö.

Rita Kovacs esittelemässä Nuoriso Leader -toimintaa.

Molemmissa rahoitus oli 3000 euroa per hanke. Nämä rahoitukset olivat Nuoriso Leader -rahoitusta suurempia. Esitysten jälkeen Nuoriso Leaderiä ylistettiin siitä, että se aidosti osallistutti nuoria: nuoret hakevat rahoitusta omiin tarpeisiinsa ja nuorten kokoama ryhmä tekee myös päätökset. Myös koko prosessin yksinkertaisuus ja ihmisläheisyys sai kiitosta.

Prosessien yksinkertaistaminen, eli byrokratian vähentäminen, tuli muutenkin esille konferenssin aikana eri keskusteluissa yhtenä tärkeänä kehityskohteena EU:n toiminnassa, erityisesti nuorten kanssa.

Opintomatka ja Nuoriso Leader -toiminnan esittelyä

Torstaina 22.2. oli lisää työpajoja sekä pieni opintomatka, oman valinnan mukaan yliopiston yhteisö- ja vapaaehtoistyötä kehittävään hankkeeseen. Tämä opintomatka antoi itselleni hyviä ideoita, miten vapaaehtoistyötä voisi markkinoida nuorten keskuudessa paremmin: todistukset tehdystä vapaaehtoistyöstä hyödynnettäväksi myös työnhaussa, kilpailu osana vapaaehtoistyökampanjaa tai esimerkiksi yhteiset juhlat vapaaehtoisten kanssa.

Perjantaina järjestettiin Market place -hetki, jossa esittelimme Nuoriso Leaderin englanninkielistä sivustoa ja kerroimme toiminnastamme niillekin, jotka eivät meidän työpajamme päässeet. (Linkki sivulle)

Päätöstilaisuudessa nostettiin esille konferenssin ensimmäiset havainnot: nuorten pitää päästä osallistumaan demokratian eri vaiheisiin tehokkaammin, prosesseja on yksinkertaistettava ja tuotava lähempää jokapäiväistä elämää. Tutkimustyö jatkuu vielä hyviin käytäntöihin ja käytyihin keskusteluihin pohjaten.

Tärkeää työtä Nuoriso Leaderin parissa

Minusta Nuoriso Leaderillä oli tosiaankin paikka tässä konferenssissa. Vaikka aika monelle piti kertoa, mikä Leader on, pääsin myös tutustumaan muutamaan muun maan Leader-työntekijään, esimerkiksi Virosta ja Kroatiasta. Market placella oli myös ilo nähdä monia hankkeita, joita paikalliset Leader-ryhmät ovat eri maissa rahoittaneet.

Tässä konferenssissa sai jälleen vahvistusta sille, että olemme oikealla polulla, kun annamme nuorille rahoitusta heidän omien ideoidensa toteuttamiseen ja teemme sen myös aidosti nuoria osallistamalla. Tällä tavalla saamme paikallisesti harjoittaa demokratiaa vakuuttavasti.

Blogin kirjoittaja Rita Kovacs Vastaa Rieska-Leader ry:n Nuoriso Leader asioista.

Käy katsomassa tunnelmia konferenssista YouTube-videolta.

Liittyvät aiheet

Kansainvälisyys
Leader
Nuoret