Blogi
06.09.2023

Nuoriso Leader -toiminnan superpäivää suunnittelemassa

Nuoriso Leader -pilottileiri toi yhteen nuoria sekä heidän ohjaajiaan ympäri Suomen yhteensä viidestä Leader-ryhmästä Marttisen Nuorisokeskukseen 25.-27.8.2023.

Joukko Nuoriso Leader- logolla koristelluilla huppareilla ja takeilla varustautuneita nuoria saapui ympäri Suomen Virroille leirin viettoon vilkkaan puheensorinan saattelemana. Monille nuorista leirille saapuminen oli iloinen jälleennäkeminen aiemmin tammikuussa järjestetyn ensimmäisen pilottileirin aikana saatujen kavereiden kanssa, mutta mukaan oli lähtenyt myös rohkeasti uusia nuoria. Pilottileirille Virroilla osallistui Kärki-Leader, Leader Nouseva Rannikkoseutu, Leader Varsin Hyvä, Leader Ylä-Savon Veturi ja Oulujärvi Leader nuorisotyöryhmien jäseniä ohjaajiensa kanssa.

Ohjelmassa oli marraskuussa järjestettävän valtakunnallisen Nuoriso Leader- päivien suunnittelua ja valmistelua sekä mukavaa yhdessäoloa. Tätä tulevaa Nuoriso Leader-toiminnan superpäivää varten nuoret kehittivät ohjaajien opastuksessa työpajoja mm. markkinointiin ja vertaisoppimiseen liittyen sekä pohtivat yhdessä millainen leiri olisi nuorten mielestä paras mahdollinen. Nuoret pilotoivat työpajatyöskentelyä sekä jakoivat keskenään marraskuussa järjestettävän leirin työtehtäviä omat vahvuutensa huomioon ottaen. Valtakunnallisen leirin tavoitteena on kerätä 100 Nuoriso Leader -nuorta ohjaajineen keskustelemaan Nuoriso Leader- toiminnasta ja sen edistämisestä ympäri Suomen.

Maaseutuverkostoyksikkö tukee Nuoriso Leader -toiminnan kehittämistä olemalla mukana mahdollistamassa nuorten osallistumisen pilottileireille sekä valtakunnallisille Nuoriso Leader -päiville. Osallistuin Maaseutuverkostoyksikön edustajana mukaan pilottileirin valmisteluihin sekä pääsin leirillä haastattelemaan näitä iki-ihania, fiksuja ja reippaita nuoria.

 

Jaakko Jurvelin, Leader Nouseva Rannikkoseutu

Jaakko Jurvelin, 17 v., Tyrnävä, Leader Nouseva Rannikkoseutu

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Nuorisovaltuuston kokoukseen tultiin esittelemään toimintaa, kiinnostuin ja lähdin mukaan hyvin pidetyn myyntipuheen jälkeen.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Olen oppinut out of the box-tyyppistä ajattelua ja ajattelemaan eri näkökulmasta asioita. Olen oppinut myös vuorovaikutustaitoja.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Meillä on mahdollisuus vaikuttaa, jos vain menee mukaan ja puhuu. Toiminnassa pääsee oppimaan kokoustamista ja vaikuttamaan asioihin sen lisäksi, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Yhteisöllisyys ja pääsee näkemään uusia ihmisiä. Myös perus arki ja kokoustaminen on mukavaa. Uusien asioiden oppiminen, tapaamiset ihmisten kanssa, joilla on eri mielipiteitä avartaa omaa ajattelua. Kiva tavata samanhenkisiä ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.”
Xavier Heikkinen, Oulujärvi Leader

Xavier Heikkinen, 15 v., Kajaani, Oulujärvi Leader

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Äiti on Nuoriso Leader- toiminnan ohjaaja, kuulin hänen kautta toiminnasta ja lähdin mukaan hänen kannustuksesta.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Olen oppinut ajattelemaan laajemmin asioita ja mieli on tullut avoimemmaksi. Olen oppinut myös kriittistä ajattelua.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Nuorilla on ideoita mitä voisi rahoittaa niin toivoisin, että useampi tietäisi Nuoriso Leader-rahoituksen mahdollisuuksista paremmin. Jos vain uskaltaa hakea voi saada rahoitusta ja vaikuttaa oman alueen asioihin.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Se, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja pääsee kokemaan yhteisöllisyyttä. Toki kaikenlaiset tapahtumat ja reissut ovat myös aina hauskoja. Pääsee pohtimaan omia mielipiteitä asioihin yhdessä muiden kanssa.”
Maia Tenhunen, Leader Ylä-Savon Veturi

Maia Tenhunen, 17 v., Pielavesi, Leader Ylä-Savon Veturi

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Nuoriso Leader- ohjaaja oli kertomassa toiminnasta koululla ja hänen kannustuksensa ansiosta lähdin mukaan. Toiminta oli silloin vasta suunnitteilla meidän alueella, niin pääsin mukaan Nuoriso Leaderiin aivan sen alusta asti.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Oppinut mitä se vaatii, että voidaan myöntää Nuoriso Leader- rahoitusta ja mitä polkua pitkin päätöksenteko menee.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Kertoisin ensimmäisenä tästä ihan huipusta porukkahengestä, siitä miten toimintaan on helppo tulla mukaan ja että kaikki pääsee mukaan.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Parasta on Nuoriso Leader- porukka, pilottileirillä on ollut kivaa ja on päässyt oppimaan muiden arvoja ja mielipiteitä. Pääsee oppimaan laajasti ihmisistä ja muista eri Leader-ryhmistä Suomessa.”
Eemil Keskinen, Kärki-Leader

Eemil Keskinen, 16 v., Imatra, Kärki-Leader

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Osallistuin ohjaamo-Imatran työpajaan, jota meidän Nuoriso Leader- ohjaaja oli mukana vetämässä ja hän pyysi minua mukaan toimintaan.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Olen oppinut niin paljon uusia asioita esimerkiksi, sen miten perustella ehdotuksia siitä mille nuorten ideoille pitäisi myöntää rahoitusta ja kokouskäytäntöä.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Ei ole vaan yhtä asiaa mitä Nuoriso Leaderistä pitäisi kertoa, vaan monta asiaa. Yleisesti tietää mitä tämä toiminta on, koska se on monelle ihan uusi juttu.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Nuoriso Leader- porukka on ihan huippua ja itselle on ollut aivan mullistavaa se mitä kaikkea on oppinut.”
Johanna Rauma, Leader Varsin Hyvä

Johanna Rauma, 25 v., Turku, Leader Varsin Hyvä

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Kuulin ensimmäisen kerran toiminnasta työharjoittelun aikana ja harjoittelun vastuuhenkilö kannusti lähtemään mukaan Nuoriso Leader -toimintaan.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Mitä on Nuoriso Leader ja sen, että Nuoriso Leader- rahoitus on mahdollista nuorten ideoille.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Miten paljon tässä voi vaikuttaa. Tämä toiminta ei ole vain yhden kunnan juttu vaan laajemman alueen ja ryhmiä on ympäri Suomen.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Tapaamiset muiden nuorten kanssa ja hauskanpito yhdessä.”
Aarne Salo, Leader Nouseva Rannikkoseutu

Aarne Salo, 16 v., Raahe, Leader Nouseva Rannikkoseutu

 • Miten lähdit mukaan Nuoriso Leader -toimintaan? ”Meidän alueen Nuoriso Leader -ohjaaja Riikka tuli kertomaan toiminnasta koululle ja sitä kautta päädyin mukaan.”
 • Mitä uutta olet oppinut ollessasi mukana Nuoriso Leader -toiminnassa? ”Oppinut, että tällaista rahoitusta on olemassa. Olin joskus kuullut juttuja, että tällaista rahoitusta on, mutta ei olisi ilman toimintaan lähtemistä oppinut mitä kaikkea tällä voi tehdä.”
 • Mikä olisi sellainen asia, jonka haluaisit kaveriesi tietävän Nuoriso Leader-toiminnasta? ”Kaikki voivat tulla mukaan. Tämä ei ole vain tietyn ryhmän juttu, vaan kaikki ovat tervetulleita.”
 • Mikä on mielestäsi parasta Nuoriso Leader-toiminnassa? ”Tämä leiri on ollut mainio tapahtuma, oli kivempaa kuin odotin.”

 

Heidi Kohtala

Ruokavirasto, maaseutuverkostoyksikkö

Liittyvät aiheet

Leader
Nuoret