Blogi
17.11.2023

Terveiset Innovaatiotorin esittelypisteeltä

Olin esittelemässä Älysikala-hanketta Innovaatiotorilla. Maatalouden innovaatioiden yhteisosastolla verkostoiduttiin yrittäjien ja maaseudun kehittäjien kanssa.

Reetta Palva Innovaatiotorilla 2023
Reetta Palva Innovaatiotorilla KoneAgriassa 2023

Sain mahdollisuuden osallistua Älysikala-EIP-hankkeella (EIP = European Innovation Partnership) Maaseutuverkoston Innovaatiotorille KoneAgriassa 12.–14.10.2023. Kolmen messupäivän aikana tapasin esittelypisteelläni monen alan ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita itse aiheesta taikka vain uteliaita ja avoimia kaikelle uudelle. Juttelemassa kävi toimittajaa, opiskelijaa, hanketoimijaa, hallinnon edustajaa, teknologiayritystä, ja tietysti ennen kaikkea maatalousyrittäjiä.

Innovaatiotorilla mukana oli yli kaksikymmentä toimijaa pääosin Suomesta: maa-, metsä- ja puutarhatalouden t&k-hankkeita, pilotteja sekä startup-yrityksiä. Innovaatioita oli monilta eri aloilta, esimerkkeinä Wood2Biogas (puukaasutusta ja metanointia), Älyjuoma-automaatti (lehmien juomisen seuranta), Biosivu (öljyhamppua rakennuslevyihin) ja AgriInno-palkinnon napannut Nanoboost (nanohappikuplatekniikkaa). Runsas tarjonta kertoo hyvää suomalaisesta innovaatiotoiminnasta näillä aloilla. Innovaatioita pidetään laajalti perustana Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille. Innovaatiotorin tarjoaman perusteella voi luottaa tulevaisuuteen – ideoita ja osaamista on paljon.

Näkyvyyttä pienille ja aloitteleville  

Innovaatioiden kokoaminen messuilla yhden sateenvarjon alle on toimiva konsepti. Hankkeet ja yritykset saavat yhdessä enemmän näkyvyyttä. Pakettiin kuului valmiiksi suunniteltu ja sisustettu osasto, kaupan päälle ammattimainen viestintä monella eri kanavalla.

Kynnys lähteä messuille alkutaipaleella olevalla tuotteella tai hankkeella voi olla korkea. Yrityksillä puuttuu usein resursseja, sillä oman osaston pystyttäminen vaatii aikaa ja rahaa. Me tutkijat taas olemme usein varautuneita esittelemään hanketta, joka on vielä kesken ja tuloksista ei ole varmuutta. Kuitenkin myös itse kuulisi mielellään käynnissä olevista hankkeista jo ennen loppuraporttia.

Kotiin viemisinä tietoa ja tuttavuuksia

Messuilla on tilaisuus tavata uusia ihmisiä, herättää uusia ajatuksia ja luoda uusia yhteistyökuvioita. Todennäköisesti niin kävijöille kuin esittelijöille jäi kytemään ajatuksia näkemästään ja kuulemastaan ja keskustelut jatkuvat tahoillaan.

Innovaatiotorilla oli myös tilaisuus verkostoitua myös osastolla. Torilla oli yhteensä lähes 100 esittelijää kolmen päivän aikana. Näyttelyssä ei useinkaan ole mahdollisuutta lähteä omalta pisteeltä kiertämään muita osastoja. Nyt päivän hiljaisempana hetkenä oli matala kynnys lähteä tutustumaan muiden aiheisiin ja vaihtamaan ajatuksia.

Kolmatta kertaa järjestetty Innovaatiotori on aivan selvästi lunastanut paikkansa konenäyttelyssä. Messukävijöille kierros osastolla tarjosi hyvän kattauksen, millaisia teknologioita ja menetelmiä juuri nyt kehitetään ja tutkitaan. Sopisi varmasti monille muillekin messuille. Hyvä palvelu Maaseutuverkostolta ja yhteistyökumppaneiltaan. Kiitos!

Liittyvät aiheet

EIP-innovaatiohankkeet
Innovaatiot
Älymaatalous