Blogi
11.12.2023

Terveisiä Agritechnicasta: välikasveja, monimuotoisuutta ja isoja koneita

Agritechnica -näyttelyä pidetään yleensä ensisijaisesti konenäyttelynä, jossa toistaan isommat koneet ovat pääroolissa. Messuilta löytyy myös maan kasvukuntoon ja uudistavaan viljelyyn liittyviä asioita.

Agritechnica -näyttelyä pidetään yleensä ensisijaisesti konenäyttelynä, jossa toistaan isommat koneet ovat pääroolissa. Kävin näyttelyssä ensimmäistä kertaa ja yritin katsella näyttelyä sillä silmällä, että löytyykö sieltä koneiden joukosta myös jotakin muuta. Pääpaino itselläni oli maan kasvukuntoon ja uudistavaan viljelyyn liittyvät asiat. Ja löytyihän niitäkin, kylläkin ripoteltuina eri osastoille ja eri halleihin. Askelia siis kertyi…

Erilaisia maaperän mittalaitteita löytyi useammalta osastolta. Laitteilla voi seurata mm. ravinteita ja maaperän kosteusoloja. Veritech esitteli anturia, jonka avulla sai mm. kartoitettua lohkolta alueet, jotka rajoittavat juurien kasvua (tiivistymäkohtia).

Välikasvit talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisääjinä

Saksan moottoriteillä ajellessa näkyi peltoja, joista suurimmalla osalla oli kasvussa jokin välikasvi tai välikasviseos (satokasvin jälkeen kylvettävä). Välikasvien käyttö on Saksassa aika yleistä, ja niiden kasvava käyttö näkyi myös näyttelyosastoilla. Laitevalmistajat ovat ottaneet välikasvit ja niiden asettamat haasteet huomioon mm. uusia muokkauslaitteita suunniteltaessa.

Myös erilaiset mekaaniset rikkatorjuntalaitteet olivat usealla osastolla näkyvissä. Oli havaittavissa, että kemiallisen rikkatorjunnan rinnalle on vahvasti tulossa myös mekaanista rikkatorjuntaa. Myös paljon erilaisia ruiskutustekniikkaan ja kasvien tunnistamiseen/täsmäkohdennettuun ruiskutukseen liittyvää laitteistoa oli esittelyssä.

Erään koneosaston seinäkkeessä oli iso kuva erilaisista välikasveista, mukana tuttuja ja tuntemattomampia lajeja: keltasinappi, retikka, lupiini, peltonätkelmä, härkäpapu, herne, linssi, hiirenvirna, valkoapila, veriapila, egyptinapila (aleksandrianapila), esparsetti, keltamaite, pellava, hunajakukka, tattari, auringonkukka, keltiö, ukonkaura, villiruis (metsäruis), camelina. Koskakohan näitä kaikkia kasveja löytyy myös Suomen valikoimista?

Luonnon monimuotoisuuden lisääminen

DLG:n osastolta löysin hankkeen, jossa tutkittiin monimuotoisuuden lisäämistä viljapelloille kylvämällä riviväleihin monilajisia kukkivia kasveja. Hankkeessa testattiin mm. rivivälin leveyttä ja sen vaikutusta aluskasvin kasvuun ja satokasvin satotasoon. Hankkeesta saatuja tuloksia ei vielä esitelty, mutta mielenkiintoiselta koetoiminnalta vaikutti.

Useilla koneosastoilla oli seinätauluissa kuvia maan kasvukuntoon tai monimuotoiseen peltoluontoon liittyen. Näillä varmaan haluttiin viestiä, että ko. yritys pitää näitä asioita tärkeänä ja haluaa huomioida niitä omassa toiminnassaan.

Johtopäätös Agritechnica -näyttelyn monipuolisuudesta: isojen koneiden joukosta löytyy myös muuta katseltavaa, kunhan vain on tarkkana ja uteliaalla mielellä liikkeellä.