Blogi
28.11.2023

Uudistetun peltotukijärjestelmän ensihuurut

Ensimmäinen kesä satelliittiseurannan parissa on taputeltu ja on aika pohtia uudistuksen plussia ja miinuksia.

Peltoa ja hevoset laitumella ilmasta kuvattuna.
Peltoa ja hevoset laitumella. Kuvaaja: Kimmo Rauatmaa, Kainuun ELY-keskus

”Voi hyvää päivää!” ajatteli varmaan moni uuteen tukijärjestelmään perehtyessään keväällä. Tuli satelliittiseurantaa ja ehdollista (vai oliko se ehdollisuutta?) ja Vipu-mobiilia, joka kertoo missä olet, ja mistä ja mitä pitäisi kuvata. Olo on kuin avovankilan asukilla, vaikkei nähtävissä olevaa pantaa jalassa olekaan. Oliko sittenkin parempi, että hakemus tehtiin alkukesästä sen hetken tilanteen mukaisesti ja jos jotain meni pieleen ja sattui valvonta kohdalle, niin sitten seuraamusten kanssa oli vaan elettävä?

Mene ja tiedä. Usein uuden edessä se vanha toimintatapa, vaikka parjattu sekin, tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. ”Eikös sieltä nyt joku joutaisi tämän asian tulla paikan päälle toteamaan?” tokaisi eräskin aavistuksen älylaitevastainen henkilö, kun kesällä hössötin Vipu-mobiiliin mahdollisesti pian tulevista selvityspyynnöistä. Joutaisi varmaan, mutta kun satelliittikuviin perustuva tukiehtojen seurantajärjestelmä on otettava käyttöön jokaisessa EU:n jäsenmaassa. Haluttiin tai ei. Tukiehtojen noudattamisen valvonta on myös edellytys viljelijätukien maksamiselle ja ehkä tärkeimpänä pointtina on kuitenkin viljelijöiden oikeusturvan ja tasapuolisen kohtelun toteutuminen.

Maksetaan tehdyistä toimenpiteistä

Yksi tärkeä syy uuden tukijärjestelmän käyttöönottoon on se, että EU:ssakin on vihdoin alettu ymmärtää, että virheiden etsimisen sijaan on tärkeämpää saada tietoa toteutuneista toimista ja näin ollen minimoida mahdollisuus saada korvausta toimenpiteistä, joita ei ole tehty. Satelliittiseurannan avulla havainnoidaan kaikkien peltolohkojen osalta muun muassa, onko pelto maatalousmaata ja tapahtuuko siellä maataloustoimintaa. Siitähän tässä kaikessa yksinkertaisuudessaan pitäisikin olla kyse; pidetään pellot viljelykuntoisina ja tuotetaan niillä maataloustuotteita. Nyt näitä asioita valvotaan kaikilta eikä vain niiltä noin 5 prosentilta tiloista, jotka vuosittain joutuivat valvontaotannalle.

Toki lastentauteja on tässäkin, niin kuin uusissa järjestelmissä aina, ja täytyyhän jonkun sitä tekoälyäkin opettaa. Minkälaiset muutokset kasvustossa osoittavat alueella tapahtuvan maataloustoimintaa ja miltä eri kasvilajit näyttävät satelliittikuvissa, jotta esimerkiksi eri tukitasoa olevien kasvulohkojen rajat pystyttäisiin määrittämään satelliittikuvien perusteella. Vikoja on ja niitä korjataan sitä mukaa kun niitä ilmenee, mutta voisiko tämän uudistuksen seurauksena kuulua kyliltä vähemmän jupinaa naapurista, joka on jo 20 vuotta nostanut tukia viljellen pajua ja höpöheinää?

Hiljaa hyvää tulee

Luonnon kanssa kun ollaan tekemisissä niin ei ne omatkaan viljelytoimet mene aina ihan nappiin, vaikka kuinka parhaansa yrittäisi. Kylvit ihan oikeaan aikaan ja oikealla siemenmäärällä optimaalisissa olosuhteissa, mutta siihen loppui sitten tuuri. Tuli kesälomalaisten unelma ja viljelijän painajainen eikä pellosta noussut edes rikkakasveja. Tai saatoit huomata, että tulipa kiireessä vahingossa ilmoitettua väärä kasvi tai ettei olekaan mahdollista toteuttaa tänä vuonna kerääjäkasvien toimenpidettä.

Sitten vaan Vipu-palveluun ja muuttamaan hakemusta sen mukaiseksi kuin tilanne on pellolla (tämän vuoden osalta muutokset tuli tehdä 2. lokakuuta mennessä). Ja jos ei jostain syystä onnistu niin me täällä Suomen maataloushallinnossa autamme mielellämme. Jos ei osata, niin selvitetään ja opetellaan. Tällä reseptillä on selvitty kaikista aikaisemmistakin otsasuonen pullistuksia aiheuttaneista uudistuksista.

Liittyvät aiheet

Maatalous
Älymaatalous