Blogi
28.09.2023

Virtuaaliopas Saimaan Rannoille – Pyöräilijän elämysreitit Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjala on tunnettu upeasta luonnostaan, historiastaan ja Saimaan rannoistaan. Kiitos Lapin ELY-keskuksen myöntämän hama-avustuksen ja LAB-ammattikorkeakoulun, on alueen tuntemattomammatkin kohteet tarinallistettu ja tehty saavutettavammiksi laajemmalle yleisölle.

Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hankkeen tavoitteena on ollut luoda matkailijoille moniaistinen digitaalinen reittiopastus Etelä-Karjalaan. Reitin lisäksi hankkeessa on tuettu pienyrityksiä ja kehitetty matkailupalveluja tuomalla elämyksiin mukaan digitaalisuutta, tarinoita ja ohjaamalla kävijät vähemmän tunnettuihin kohteisiin.

Kohti Niilon seikkailuja ja Rajakokemuksia Virtuaalioppaan matkassa

Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hanke loi matkailijoille kaksi ainutlaatuista elämysreittiä: Niilo-norpan vanavedessä ja Rajaa ja rajattomuutta -reitin.
Niilo-norpan vanavedessä voi seurata norppapojan matkaa Saimaan ympäri kohteesta ja yrityksestä toiseen. Matkan varrella matkailijat voivat kuulla Niilo-norpapojan tarinoita ja näkökulmia Saimaasta, norpista ja tutustua reitin mielenkiintoisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi Suikkalan lava, Köytisienvuoren kalliomaalaukset ja Huuhanranta. Niilo-norppa johdattaa meidät Saimaan saloihin aivan uudella tavalla lapsenomaisesti alueesta ja sen historiasta kertoen.

Rajaa ja rajattomuutta. Virtuaaliopas Saimaan rannoille. Logot: ELY Kaakkois-Suomi ja LAB-ammattikorkeakouluRajaa ja rajattomuutta -reitti puolestaan vie kävijät itäisen rajan läheisyyteen tarjoten mahdollisuuden tutustua historiallisiin paikkoihin, kuten Hiitolanjoen patoihin ja Kollaa- ja Simo Häyhä -museoihin. Samalla voimme uppoutua Laatokan lohen elämään ja nauttia tarinallisista pysähdyksistä alueen ja sen ihmisten – tai vaikkapa hobittien – elämään. Rajojen lisäksi mietitään olemisen rajattomuutta.

Virtuaalioppaan käyttö on suunniteltu helpoksi ja saavutettavaksi asiakkaalle. Tämän takia päädyttiin Outdoor Active-palveluun, joka on jo laajalti käytössä Suomessa sekä pyöräily- että vaellusreittien pohjana. OA tarjoaa tietoa kohteista, ääniopastusta, videoita reittikohteista ja paljon muuta. Alustalta voi ladata reitit matkapuhelimeen ja käyttää reitti- ja ääniopastusta reaaliaikaisesti.

Lanseeraus ja tulevaisuuden näkymät

Virtuaaliopas Saimaan Rannoille lanseerattiin Saimaa Cycle Tourin yhteydessä heinäkuussa 2023. Reitit ovat saaneet positiivisen vastaanoton niin aktiivipyöräilijöiltä kuin sunnuntaimatkaajilta. Tämä hanke on tuonut uutta lisäarvoa matkailuun ja kannustanut ihmisiä liikkumaan sekä nauttimaan Etelä-Karjalan upeasta luonnosta että historiasta.
Tulevaisuudessa Virtuaaliopas Saimaan Rannoille voi laajentua entisestään yhteistyön ja innovaatioiden myötä. Uusia tarinoita ja elämyksiä voi lisätä, ja matkailijoiden kokemus Etelä-Karjalasta voi syventyä entisestään.

Tervetuloa mukaan tähän digitaaliseen matkaan, joka avaa oven Etelä-Karjalan saloihin ja tarjoaa unohtumattomia hetkiä Saimaan rannoilla!

Faktat

  • Hankeaika: 1.11.2022 – 30.9.2023
  • Hankebudjetti: 115 000 euroa
  • Toteuttaja: LAB-ammattikorkeakoulu
  • Rahoituslähde: Harvaan asuttujen alueiden matkailuhanketuki
  • Yhteistyökumppanit: Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö

Linkit reitteihin Outdoor Active -palveluun

Lisätiedot:
Johanna Laine, johanna.laine(ät)lab.fi, 050 473 3491
Projektipäällikkö ja TKI-asiantuntija, LAB-ammattikorkeakoulu

 

Liittyvät aiheet

Maaseudun palvelut
Matkailu