Blogi
19.12.2023

Vuoden 2023 Nuoriso Leader -päivillä vietettiin nuorten maaseudun kehittäjien superviikonloppua

Valtakunnallisia Nuoriso Leader -päiviä vietettiin 24.-26.11.2023 Nuorisokeskus Piispalassa Kannonkoskella. Tapahtumaan osallistui 14–25- vuotiaita nuoria sekä Leader- ryhmien työntekijöitä kahdeksantoista Leader- ryhmän alueelta.

Vauhdikkaaseen viikonloppuun Nuoriso Leader- päiville saapui sankoin joukoin nuoria sekä Leader- ryhmien työntekijöitä ympäri Suomen. Tapahtuman tavoitteena oli edistää heidän verkostoitumistaan. Keskusteluja siitä, miltä Nuoriso Leader -toiminta näyttää omalla kotiseudulla ja miltä elämä maaseudulla näyttäytyy nuorten näkökulmasta, käytiin mm. erilaisten työpajojen avulla. Kyseiset työpajat toteutettiin ihmiskirjaston, speed friendingin, paneelikeskustelun sekä tiktok -työpajan muodossa.

Ihmiskirjastossa nuoret pääsivät kuulemaan erilaisia Leader tarinoita ihka elävien ihmiskirjojen, eli tarinatuokioiden muodossa. Tässä työpajassa kerrottiin kasvutarinoita, jotka veivät nuoria aikamatkalle Nuoriso Leader – nuoresta Leader- ryhmän työntekijäksi, kauas ulkomaille, sekä antoivat mahdollisuuksia samaistua toisen Leader- nuoren tarinaan.

Speed friending- työpajan aikana osallistujat pääsivät tutustumaan muiden Leader alueiden nuoriin sekä jakamaan kokemuksia Leader toiminnasta ja syventymään hetkeksi elämän tärkeimpiin kysymyksiin; kuten siihen, kummassa on coolimpaa asua maalla vai kaupungissa?

Nuoret itse olivat mukana Nuoriso Leader -päivien suunnittelussa sekä toteutuksessa ja tapahtuma oli siten nuorten näköinen. Tapahtuman taustalla oli yli 20 aktiivista vaikuttajanuorta kahdeksasta Leader-ryhmästä. Yksi näistä aktiivinuorista olikin Emilia Sipilä 15 v. Leader Varsin Hyvä ry:n nuorisotyöryhmästä, joka oli mukana vetämässä Speed friending -työpajaa.

”Työpajan vetäminen oli aivan ihanaa, sillä siellä oli niin hyvä tunnelma ja fiilis katossa. Näytti myös siltä, että osallistujilla oli hauskaa ja työpajan vetäminen oli mahtava kokemus. Oli mahtava fiilis nähdä, kun oli tehnyt töitä työpajan eteen ja työn lopputulos oli näin hyvä.” Sipilä kertasi positiivisin mielin.

Nuoret pääsivät myös heittäytymään ja tekemään tiktok-videoita ”Hei tehää siitä tiktok!”- työpajassa. Työpajassa kisailtiin mm. siitä, että kuka imitoi hauskimman nuorisotyöryhmän kokouksen kulun ja miten rahoituksen saaja voi reagoida kuullessaan päätöksestä. Työpajan tavoitteena oli antaa työkaluja Nuoriso Leader -toiminnan markkinointiin sekä harjoitella heittäytymistä kameran edessä.

Yksi työpajoista oli paneelikeskustelun muodossa, jossa osallistujat pääsivät istahtamaan alas ja kuuntelemaan nuorten maaseudun kehittäjien keskustelua nuorten osallistamisesta oman kotiseudun kehittämiseen ja sen vaikuttavuuteen liittyen. Panelistit myös keskustelivat myös siitä, miten Nuoriso Leader -toimintaa voisi kehittää tulevaisuudessa.

Veera Bohjanen 19 v. ja Karoliina Tuikka 22 v. Leader Liiveristä sekä Tanja Sakko 23 v. Rieska-Leaderista osallistuivat Speed friending- sekä Ihmiskirjasto- työpajoihin.

”Molemmista työpajoista jäi tosi hyvä fiilis. Speed friending oli todella hyödyllinen, koska siellä pääsi heti viikonlopun aluksi verkostoitumaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin.” Bohjanen kertoi.

”Työpajat olivat todella mukavia. Yleisesti viikonloppuna oli sopivasti ohjelmaa ja tekemistä sekä ehdin tutustua uusiin ihmisiin.” kommentoi Tuikka.

”Speed friending oli varsinkin minulle kätevä, sillä en tuntenut täältä entuudestaan kuin yhden ihmisen. Rikkoi hyvin jäätä ja pääsi tutustumaan ihmisiin paljon helpommin. Ihmiskirjasto oli myös erittäin mielenkiintoinen, sillä pääsin kuulemaan muiden kasvutarinoita eri aiheista.” Sakko luonnehti.

Ohjelmassa oli työpajojen lisäksi luovia ja urheilullisia aktiviteetteja sekä rentoa yhdessäoloa. Lauantaina vietettiin myös Nuoriso Leader –gaalaa, jossa kisailtiin ja kuultiin Nuoriso Leader- toiminnan kautta rahoitusta saaneiden nuorten yrittäjien videotervehdyksiä ympäri Suomen. Yksi tällaisista yrittäjistä on myös 4H-yrittäjä DJ Vänskä, eli Arttu Väänänen 15 v., joka piti gaalan tunnelman katossa koko illan.

”Kuulin Leader Kalakukon nuorille tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista Siilinjärven 4H-ydistyksen kautta. Olen todella iloinen, että on olemassa tukea nuorille yrittäjille, joilla ei ole vielä suurta alkupääomaa kasassa ja sen hankkiminen voisi olla heille vaikeaa. Rahoituksen ja omavastuuosuuden avulla pystyin hankkimaan välineet yritystoiminnan pyörittämiseen.” Väänänen kertoi.

Nuoren yrittäjän varusteet ja kyvyt todistettiin myös Nuoriso Leader -päivillä, jossa Leader Kalakukon Nuoriso Leader -rahoituksen avulla hankitut Partybox 30- kaiuttimet saivat basson pauhaamaan ja hienot valot toivat tunnelmaa Piispalan liikuntasaliin.

”Jengi lähti kunnolla gaalassa liikkeelle, eikä jäänyt vain reunoille istuskelemaan. Kaikki oli mukana gaalan ohjelmassa, tanssimassa ja touhumassa.” iloitsi Väänänen onnistuneen keikan jälkeen.

Tulevaisuus näyttää nuorelle DJ:lle kirkkaalta ja hän on päässyt murtautumaan läpi erityisesti koulujen diskojen sekä urheilutapahtumien puolella ja on toiminut tunnelman luojana esim. Kalpan naisten otteluissa, Puijon Pesiksen miesten ja naisten sekä B-tyttöjen peleissä.

Sunnuntaina tapahtuma huipentui Pinkku Pinsku- tubettajan, eli Pinja Sanaksenahon vaikuttajapuheenvuoroon. Puheenvuorossa Pinkku Pinsku kannusti nuoria jatkamaan rohkeasti omalla tiellään muiden sanomisista huolimatta sekä muistutti, ettei lepo ole todellakaan laiskuutta. Tapahtuman aikana someviestinnästä vastasivat myös nuoret, joten kannattaakin tsekata #NuorisoLeaderpaivat Instagramista ja fiilistellä päivien tunnelmia jälkikäteen.​

Kiitos tapahtumaan osallistuneille Leader -ryhmille! Erityiskiitos tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleille Leader -ryhmien työntekijöille sekä nuorille!

Tapahtuman tunnelmat voit tsekata videolta täältä: https://youtu.be/YSrQaOlZjT8?feature=shared

 

Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana mm.

 • Keskipiste-Leader
 • Koillismaan Leader
 • Leader Kärki ry
 • Leader Varsin Hyvä
 • Leader-SILMU
 • Nouseva rannikkoseutu
 • Leader Ravakka
 • Oulujärvi Leader ry
 • Ylä-Savon Veturi ry
 • Nuoriso Leader -koordinaatioryhmä
 • Maaseutuverkostoyksikkö


Liittyvät aiheet

Leader
Nuoret