02.03.2022

Luken Maatilapalot-podcastsarjassa neljä uutta jaksoa

Miten maatiloilla voisi varautua ennakkoon uhkaavaan tulipalotilanteeseen? Entä mitä tehdä, jos tilanne on jo päällä? Luonnonvarakeskuksen (Luke) Maatilapalot-podcastsarjassa keskustellaan maatilojen paloturvallisuudesta, tulipaloon varautumisesta ja eläinten pelastamisesta hätätilanteessa.

Neljä uutta jaksoa kertovat pelastuspäivä-konseptista, sähköturvallisuudesta, maatilojen palotarkastuksesta ja viljakuivaamopaloista.

Tyypillisesti maatiloilla palavat lypsykarjarakennukset, lämpökeskukset ja viljankuivaamot. Iso tulipalo maatilalla voi lamauttaa toiminnan ja aiheuttaa usein tuntuvia taloudellisia tappioita.

Luken podcasteissa tarkastellaan paloturvallisuuden rakentumista ja tuodaan esiin erilaisia konkreettisia tapoja, miten paloturvallisuutta voisi parantaa ja hätätilanteeseen varautua.

– Vierainamme keskustelemassa ovat muiden muassa eläinlääkäri, pelastusalan ammattilainen ja maatilarakentamiseen vihkiytynyt arkkitehti, kertoo podcastisäntä, ryhmäpäällikkö Kim Kaustell Lukesta.

Keskeinen osa riskien hallintaa 

Jokaisena vuoden päivänä jollain maatilalla Suomessa syttyy tulipalo, jonka laajuus ylittää vakuutuskorvauksen omavastuun. Joka toisena päivänä tällaisia paloja syttyy kaksi.

Tulipalon riski on todellinen ja sen pienentämiseksi on muistettava tehdä toimenpiteitä ympäri vuoden. Ennalta ehkäisevä toiminta on parasta riskien hallintaa.

– Toivomme, että Maatilapalot-sarjan aiheet ja keskustelut kohdistavat kuuntelijoiden huomion oman maatilan paloriskien pienentämiseen.

Luurit korville vaikka peltotöissä

Podcastit on suunnattu maatilayrittäjille, mutta niissä on hyödyllistä tietoa myös alan opiskelijoille ja sidosryhmille. Sarja on tuotettu yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kanssa.

– Mielestämme podcast on tiedonvälityskanavana sopiva nimenomaan kiireiselle viljelijälle. Tärkeää maatilojen riskeihin liittyvää tietoa voi kuunnella rutiinitöiden ohella, toteaa tutkija Tiina Mattila Lukesta.