Live-tapahtuma
09.01.2024 klo 13:30 - 17:00

Katse horisonttiin! ideavirtaamo

Jatkona viime kevään SPRING’23 -tapahtumalle AgriHubin, maaseutuverkoston ja ProAgrian yhteistyönä järjestämme Katse horisonttiin! ideavirtaamon Maataloustieteen päivien kynnyksellä tiistaina 9. tammikuuta klo 13.30–17 Helsingissä.

Ideavirtaamossa pienistä puroista syntyy suuri joki ja virta jatkaa kulkuaan myös tilaisuuden jälkeen. Ideavirtaamon tavoitteena on edistää monialaisten hankekumppanuuksien syntymistä ja saada uusia hankeideoita liikkeelle sekä kansallisiin että kansainvälisiin rahoitushakuihin. Kun haet ideavirtaamoon mukaan, toivomme, että sinulta löytyy valmiuksia myös hankeidean jatkokehittämiseen. Hakiessasi mukaan valitset alla olevista kehitysaihioista teeman, jonka kehittämiseen haluaisit päästä mukaan.​ Voit halutessasi valita myös varavaihtoehdon.

Tapahtumassa yhteiskehitämme alkutuotannon kehitysaihioista timanttisia hankeideoita ja innostumme uusista kumppanuuksista. Tutustumme yhteisinnovoinnin ajatteluun ja hahmotamme, miksi se on välttämätöntä uudistuvalle maataloudelle. Kotiin viemisiksi tapahtumasta saat myös työkaluja yhteiskehittämisen ja -innovoinnin hyödyntämiseen omassa työssäsi.

Ideavirtaamon työstettävät kehitysaihiot ovat:
1. Pohjoismaiset pienryhmät maatilojen uudistamisen solmukohtina
Pienryhmät ovat erinomaisia paikkoja kehittää maatilojen toimintaa ja oppia toisilta. Ilmastonmuutoksen myötä märkyyden ja kuivuuden haasteet ovat pohjoismaisilla tiloilla ennen näkemättömiä. Erityisesti tämä koskee nurmentuotantoa. Millaisia yhteispohjoismaalaisia toimintatapoja tarvitaan, jotta tähän yhteiseen haasteeseen voitaisiin vastata kaikilla sen kanssa painivilla maatiloilla? Ideaa kypsyttämässä valtakunnallinen huippuosaaja (nurmentuotanto, johtaminen, pienryhmätoiminta) Anu Ellä, ProAgria Länsi-Suomi.

2. Jotta pelto tuottaisi, mitä navetta tilaa – asiantuntemusalat ylittävän yhteistyön hyvät käytännöt tilakohtaisen maidontuotannon maksimoimiseksi
Rehua on aina pyritty tuottamaan mahdollisimman hyvän maitotuotoksen aikaansaamiseksi. Innovaatioita tarvitaan tilakohtaisten ja lehmäryhmäkohtaisten erojen huomioimiseksi ja moninaisen asiantuntemuksen yhdistämiseksi. Millaista yhteistyötä tarvitaan eri lehmäasiakasryhmien palvelemiseksi ja kuinka se käytännössä kannattaa toteuttaa? Työpajaa luotsaa maidontuotannon asiantuntija Heli Ojala, ProAgria Etelä-Suomi.

3. Ravinteiden kierrätys – kuka hyötyy ja kuka maksaa?
Tässä työpajassa perehdytään ravinteiden kierrätyksen taloudelliseen kannattavuuteen sekä ravinteiden valmistajan että käyttäjän näkökulmasta. Keskustelemme siitä, ketkä ravinteiden kierrätyksestä hyötyvät, kuka maksaa kustannukset, mitä mahdollisuuksia ja haasteita ravinteiden kierrätys tuo mukanaan ja millaista yhteiskunnan tukea ravinnekierron edistämiseksi tarvitaan. Työpaja on tarkoitettu kaikille ravinteiden kierrätyksestä kiinnostuneille. Työpajan järjestelyistä vastaa maa- ja metsätalousministeriön rahoittama ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoima Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma. Ruorissa ovat MMM:n Sanna Tikander ja ELY-keskuksen Anja Norja.

4. Aikaa itselle – yrityksen verkostosta voimaa
Yrittäjien kuormittuneisuus peilautuu yhteistyötahoihin ja sieltä takaisin. Selviytymismoodissa vaihtoehtojen tunnistaminen ja ajattelu kapeutuvat. Mistä löytyy luovuus ja energia uusien ratkaisujen etsimiseen? Mistä löydetään positiivisuuden kierre maatalouteen? Ideaa kypsyttämässä valtakunnallinen huippuosaaja (lypsykarjan ruokinta, terveys ja hyvinvointi) Tiina Karlström, ProAgria Oulu.

Ideavirtaamon juoksutus
Kahvit klo 13.30–14.00
Tilaisuus alkaa klo 14.00
Mihin yhteisinnovointia tarvitaan ja mistä siinä on kyse?
Aihioista hankeideoiksi -pienryhmätyöskentely
Päivän tuotosten yhteinen koonti
Tilaisuus päättyy klo 17.00

Kenelle?
Ideavirtaamo on kohtauspaikka viljelijöille, neuvojille, maaseudun kehittäjille ja rahoittajille. Eri rahoituksen edustajat ovat paikalla sparraamassa pienryhmiä. Se voi olla oivallinen kohtauspaikka sinulle, jos
• työskentelet jonkin yllä olevan teeman parissa ja sinulla on paloa päästä yhteiskehittämään ratkaisuja teeman ympärillä
• haluat kehittää osaamistasi ja oppia yhteiskehittämisen ja -innovoinnin taitoja
• sinulta löytyy intoa ja valmiuksia hankeidean jatkotyöstämiseen myös tilaisuuden jälkeen

Hae mukaan 17.12.2023 klo 23:59 mennessä.
Koska ideavirtaamossa paikkoja on rajoitetusti, ilmoitamme ideavirtaamoon valituille paikasta ennen joulua. Samalla valituille lähetetään infopaketti, joka laittaa ideat virtaamaan jo ennen tilaisuutta! Jos joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian järjestäjille. Tilaisuuteen ei ole mahdollista osallistua etäyhteydellä.

Lisätietoja:
Krista Mikkonen, ProAgria Keskusten Liitto krista.mikkonen(a)proagria.fi
Susanna Lahnamäki-Kivelä, AgriHubi susanna.lahnamaki-kivela(a)luke.fi
Tuija Kallio, Maaseutuverkostoyksikkö tuija.kallio(a)ruokavirasto.fi