Blogi
04.12.2023

Saksanmaalta oppia ja ideoita hakemassa – kuulumisia maailman suurimmilta maatalousteknologian messuilta AgriTechnicasta

Matkailu avartaa – myös työasioissa! Blogista löydät messukuulumiset järkälemäisiltä AgriTechnica-messuilta Saksasta. Asiaa teknologiasta, koneista, innovaatioista ja ihmisestä kaiken keskellä.

Kuluneen kliseisesti voisi todeta, että matkailu avartaa, mutta tämä pätee myös työasioissa. Tänä vuonna on tapahtunut paljon EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden vaihduttua. Vuodelta päällimmäisenä mieleen ovat jääneet työmatkat. Näkemään, kokemaan ja oppimaan on päässyt niin kotimaassa, esimerkiksi Tampereella, kuin EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden alkuun Hämeessä järjestetyllä yhteistyömatkalla Ruotsiin. Nyt vuoden loppupuolella pääsin vielä osallistumaan Maaseutuverkoston järjestämälle opintomatkalle Saksan Hannoveriin AgriTechnicaan, maailman suurimmille maatalousteknologian messuille.

Messut olivat järkälemäiset – eikä sekään oikein kuvaa niiden suuruutta tarpeeksi hyvin. Aloitimme tutustumisen messuille eteläisen sisäänkäynnin läheisyydessä olevalta yhdeksänneltä hallilta. Tämä halli oli täytetty koneilla, jotka kukin olivat kuin pari kolme kotimaan lähiliikenteen linja-autoa kooltaan. Samalla on hyvä kuitenkin muistaa, että koko maatalouden tulevaisuus ei voi perustua pelkästään isoihin koneisiin: eri mittakaavaan sovelletut ratkaisut pitää olla olemassa. Esimerkiksi peltokuviot meillä Suomessa ovat hyvin monimuotoisia ja pääsääntöisesti melko pieniä, ja massiiviset koneet näihin soveltuvat vain hyvin harvoin.

Tehtäväni Hämeen ELY-keskuksessa on innovaatiohankkeiden parissa ja siksi huomioni kiinnittyi uusiin ratkaisuihin, innovaatioihin ja koneiden massiivisuuden ohella tietotekniikan rooliin alkutuotannon ongelmien ratkaisijana. Onkohan kaikki jo keksitty? Lähes kaiken voi siruttaa, sensoroittaa ja digitalisoida. Sensoreita löytyy äkeen eri osista, puimurista ihan joka paikasta ja traktorissa voi tarkkailla kuinka työ maanpinnassa sujuu. Pirtin puolelle voi varustaa työpisteen kaikkine herkkuineen, esimerkiksi peltolohkokortti on jo pitkään ollut digitaalinen ja siihen on kehitetty valtavasti uusia ominaisuuksia. Hannoverin AgriTechnica-messuilta vain sai vahvistusta omaan uskoonsa digiasiassa.

Itsekulkevien peltokoneiden äärellä jäin pohtimaan useita vuosia sitten kohtaamani viljelijän sanoja: siksihän minä viljelijäksi ryhdyin, että saan ajaa traktorilla pellolla! Keskustelussa oli silloin aihe, jossa ehdotettiin peltotöiden ostamista urakoitsijalta. Meillä kaikilla on hieman erilaiset intressit.

Maatalouden innovaatioissa on olemassa monia eri mahdollisuuksia. Innovaatio voi olla malli, jolla lasketaan jotakin, se voi olla laite tai vaikkapa toimintatapa. Maa- ja metsätalouden sekä puutarhatuotannon ja porotalouden alkutuotannon ideoihin ja innovaatioihin liittyen meillä on olemassa hieno työkalu, nimittäin EIP-hankkeet eli Eurooppalaisen innovaation kumppanuuden hankkeet, joiden haku käynnistyi marraskuun alussa. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia hakemuksia saapukaan ja mihin innovaatioihin rahoitusta haetaan! EIP-ryhmien (European Innovation Partnership) tavoitteena on ratkaista alkutuotannossa havaittu ongelma ja kehittää uusi tuote tai menettelytapa ongelman ratkaisuksi. Innovaatiohankkeessa kehitettävä ratkaisu perustuu maatilojen tarpeisiin ja se uudistaa tai edistää maa-, metsä- tai biotaloutta. Hanke voi olla alueellinen, alueiden välinen, valtakunnallinen tai kansainvälinen. Lisää EIP-hankkeista voi lukea esimerkiksi täältä.

Aamupäivä Hannoverin messuhallissa numero yhdeksän oli kuin kokonainen messukäynti, mutta halleja riitti aina numeroon 27 asti. Jos kaikki haluaisi kiertää ja koneisiin vielä tutustua – puhumattakaan, että niitä tutkisi yhtään enempää – olisi vierailuun syytä varata päiviä. Kävelykilometrejä valtavissa halleissa siis kertyi runsaasti, mikä oli tietyllä tapaa mukavaa vaihtelua työpöydän ääressä tietokoneella istumiseen. Toisaalta samaan aikaan turtui näkemäänsä, eikä oikein mikään enää tuntunut hätkähdyttävän. Paitsi, osasto, jossa oli tutkimusta ja neuvontaa – siellä oli ihminen takaisin toiminnassa!

 

Ps. messuntunnelmiin voi palata myös maaseutuverkosto.fi-sivustolta löytyvästä jutusta täältä, josta löydät myös kolme lyhyttä haastatteluvideota Saksasta. Videoilla myös asiaa robotiikan roolista maataloudessa sekä datan merkityksestä maataloudessa!

Liittyvät aiheet

Data
Digitalisaatio
EIP-innovaatiohankkeet
Innovaatiot
Kannattavuus
Maatalous
Yhteistyö