Webinaari
25.09.2023 klo 13:00 - 14:00

Utbildning om höstanmälan måndag 25.9. kl. 13–14

Kommunernas landsbygdstjänster i Egentliga Finland ordnar tillsammans en utbildning om höstanmälan för odlare måndagen den 25 september kl. 13-14 via Teams. Det är möjligt att göra ändringar i stödansökan fram till 2 oktober, så nu är rätt tid att fördjupa sig i t.ex. växttäcke vintertid inom stöd för miljösystem.

Utbildningens program:

  • Att göra höstanmälan: Susanne Mäkelä, Pemars landsbygdstjänster
  • Växttäcke vintertid, främjande av cirkulär ekonomi och permanta gräsmarker: Kaisa Kauranen, Pemars landsbygdstjänster
  • Använda växtskyddsmedel, hantering av avrinningsvatten och fågelåkrar: Susanne Mäkelä, Pemars landsbygdstjänster

Höstanmälan om växttäcke är från år 2023 en del av åkerstödansökan och gäller de flesta gårdar. Under vintersäsongen ska 33 procent av åkerarealen och arealen av permanenta grödor vara täckt av växttäcke. Kravet på växttäcke är en del av villkorligheten, dvs.  grundvillkoren för jordbrukarstöd.

Stöd för växttäcke kan beviljas jordbrukare som har ansökt om åtgärden vintertida växttäcke för stödet för miljösystem. Höstanmälan gäller både det växttäcke som ingår i grundvillkoren och i stödet för miljösystem.

Utöver vintertida växttäcke anmäls också följande i höstanmälan: använda växtskyddsmedel, främjande av cirkulär ekonomi, hantering av avrinningsvatten och fågelåkrar.

Höstanmälan kan göras i e-tjänsten Vipu under tiden 8 – 31.1.2024. Enligt förhandsuppgifterna skulle höstanmälan inledas i Viputjänsten i november 2023. Anmälningstiden flyttas nu till januari, för att Livsmedelsverket ska kunna trygga utbetalningen av jordbruksstöden under slutet av året. Avsikten är att höstanmälan i fortsättningen görs på hösten.

Anmäl dig till utbildningen senast fredagen den 22.9 kl. 14. Teams-länken skickas under fredagen till alla som anmält sig. Tillfället kommer också att bandas.

Vastaava suomenkielinen koulutus järjestetään saman päivän aamuna klo 9–10. 

Liittyvät aiheet