Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen (Luke) webinaariin kuulemaan ja keskustelemaan viljelyn monimuotoistamisen mahdollisuuksista, haasteista ja edellytyksistä.
Viljelyn monimuotoistamisella voidaan vähentää tauti- ja tuholaisriskiä sekä torjua maan rakenneongelmia, vähentää orgaanisen aineksen poistumista ja ravinnehuuhtoumia, parantaa ilmastokestävyyttä sekä pienentää satoriskejä. Kasvivalikoiman monipuolistaminen voi luoda uudenlaisia markkinoita, ja parantaa viljelyn taloudellista kannattavuutta.
Webinaarissa esitellään tutkittua tietoa viljelyn monimuotoistamisen hyödyistä ja sen merkityksestä ruoantuotannossa.
Ohjelma
13.00 Aloitussanat, ryhmäpäällikkö Ari Rajala, Luke
13.10 Viljelyn monimuotoistamisen tarve ja mahdollisuudet, tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, Luke
13.30 Viljelyvarmuuden merkitys kasvaa entisestään, hankintapäällikkö Minna Oravuo, Raisio Oyj
13.40 Viljelykierron hyödyt näkyvät vehnäsadossa, erikoistutkija Marja Jalli, Luke
14.00 Typensitojakasvien potentiaali korvata väkilannan typpi Suomessa, erikoistutkija Hannu Känkänen, Luke
14.20 Proteiinikasvit kauran esikasveina, erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke
14.40–15.00 Webinaarin päätös
Lisätietoja:
Ari A. Rajala, Ryhmäpäällikkö, johtava tutkija, 029 532 6461, ari.a.rajala@luke.fi
Webinaari on osa Kestävyyttä monimuotoisella viljelyllä -projektia, jonka tavoitteena on monipuolistaa suomalainen peltokasviviljely. Projekti toteutetaan Luken Private-Public-Partnership (PPP) -mallilla yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n, Olvi Oyj:n, Raisio Oyj:n, Viking Malt Oy:n, Anora Group Oyj:n ja Oy Sinebrychoff Ab:n kanssa.