Uutinen
30.01.2023

FinDrones 2023 – droonit biotaloudessa

Tämä kansainvälinen huipputapahtuma kokoaa Euroopan drooniasiantuntijat yhteen kartoittamaan droonien mahdollisuuksia sekä ratkomaan droonien käyttöön liittyviä tieteellisiä ja teknisiä ongelmia meillä ja muualla.

FinDrones 2023 -konferenssi järjestetään Salossa 15.–16.2.2023. Konferenssi kokoaa Euroopan drooniasiantuntijat yhteen kartoittamaan droonien mahdollisuuksia sekä ratkomaan droonien käyttöön liittyviä tieteellisiä ja teknisiä ongelmia. Konferenssissa on neljä pääteemaa: maatalous, metsätalous, luontoarvot ja lajien tunnistaminen sekä logistiikka. Tapahtuma on suunnattu palveluiden tarjoajille, tutkijoille ja uusista ratkaisuista kiinnostuneille viljelijöille.  

Ensimmäisen päivän ohjelma on pääosin suomeksi ja keskittyy palveluiden kehittämiseen ja yhteistyökumppaneiden tarjonnan esittelyyn. Eero Vihavainen kertoo droonien käyttöön liittyvistä säädöksistä taajama-alueiden ulkopuolella. Kansainvälistä näkökulmaa tuo hollantilainen Christel Thjissen kertomalla kokemuksistaan droonipalveluiden kehittämisestä maatalousurakoitsijana. Lisäksi kuullaan droonipohjaisen kasvinsuojeluruiskutuksen reunaehdoista maataloudessa ja droonien käytöstä metsäpalojen hallinnan tukena. 

Päivän lopussa on maatalouden droonipalveluiden kehittämiseen pureutuva Luonnonvarakeskuksen vetämä työpaja, jonka tavoitteena on luoda vuoropuhelua palveluiden tarjoajien, niiden käyttäjien ja tutkijoiden välille. Tutkimusta ja palveluita kehitettäessä on tärkeää kuunnella viljelijöiden tarpeita siitä, missä droonit voivat tuoda lisäarvoa. 

Toisen päivän ohjelma keskittyy kansainväliseen tutkimukseen, kielenä on pääosin englanti. Jonas Stjernberg puhuu droonien käyttömahdollisuuksista ensiavun tukena. Lisäksi esillä on autonomisesti lennätettävien droonien ohjaamiseen ja lainsäädäntöön liittyviä asioita sekä erilaisia ratkaisuja liittyen ympäristön tilan seurantaan. Hans Siljebäck kertoo luontoarvoihin liittyvistä drone-hankkeista. Myös erilaiset ympäristön tilan monitorointiin ja parantamiseen liittyvät ratkaisut metsissä, soilla, jokialueilla ja rannikolla ovat esillä. Metsänhoitoon liittyvissä puheenvuoroissa tarjotaan ratkaisuja dronepohjaisen metsätiedon keruuseen sekä kirjanpainajien havaitsemiseen. Maanviljelyyn liittyvistä ratkaisuista kuullaan Georg Barethin ajatuksia viljelykasvien ominaisuuksien tunnistamiseen liittyvistä kaukokartoitusratkaisuista. Esillä on myös maaperän ominaisuuksien tunnistamiseen ja viljelyrobotiikan kehittämiseen liittyviä mahdollisuuksia. 

Molempien päivien aikana on mahdollisuus tutustua postereihin sekä näytteilleasettajien tarjontaan. Postereissa on esillä esimerkiksi viljelijän datavaraston visualisointia, droonien ja drooniparvien hallintaan liittyviä ratkaisuja sekä droonipalveluiden kehittämistä maa- ja metsätaloudessa. 

Pääjärjestäjänä toimii Turun yliopisto yhdessä Yrityssalon kanssa. Järjestelytoimikunnassa mukana TäsmäViljely-Foorumi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Maanmittauslaitos, Oulun ammattikorkeakoulu, Robocoast, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja VTT. Findrones-konferenssia on järjestetty vuodesta 2018 alkaen kahden – kolmen vuoden välein. 

Ilmoittaudu mukaan 31.1. mennessä, jälki-ilmoittautuminen korotetuin hinnoin 8.2. asti. 

https://sites.utu.fi/findrones2023/

Kommentit

1