Uutinen
15.04.2024

Hedelmä- ja marjanviljelyn tulevaisuus näyttää valoisalta, isoja innovaatioita tulossa

Hedelmä- ja marjaviljelijäin liitto (HML) on liittynyt AgriHubin verkostoon. Liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen uskoo, että verkoston yhteistyö tuo kaikille toimijoille lisäarvoa ja säästää jokaisen resursseja. 

Hedelmä- ja marjaviljelijäin liitto on tullut mukaan AgriHubin verkostoon. Liitto edustaa Suomessa 60 % hedelmä- ja marjaviljelijöistä eli noin 600 elinkeinoharjoittajaa. Liitto toimii alan tiedonjakajana, ja järjestää viljelijöille muun muassa koulutuksia sekä seminaareja. Liitto pyrkii varmistamaan, että viljelijöillä toimintaympäristö säilyy, ja että he voivat tehdä työtään parhaalla mahdollisella tavalla. 

”Meillä on paljon yhteisiä asioita AgriHubi-toimijoiden kanssa. Verkoston voima tulee siitä, että meitä on monia ja teemme asioita yhdessä”, HML:n toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen sanoo. ”Kun asioita tehdään yhdessä, se tuo kaikille lisäarvoa. Verkostossa jokaisen voimavarat voidaan suunnata oikein.” 

Verkostotoiminta on Wirtasen mielestä Suomessa erityisen tärkeää. Yhteistyön avulla verkoston jäsenet voivat hyödyntää yhdessä tehtyjä asioita tehokkaasti, mikä hänen mukaansa säästää jokaisen aikaa ja resursseja, kun vältetään päällekkäistä työtä. 

Tulevaisuuden ala 

AgriHubin verkostossa edistetään älymaataloutta sekä datalähteiden ja -varantojen tehokkaampaa käyttöä. Wirtasen mukaan hedelmä- ja marjanviljelyalalla on käynnissä mielenkiintoisia projekteja näiden parissa. Wirtanen näkee alan tulevaisuuden hyvin valoisana. 

”Datan hyödyntämisellä ja älymaataloudella on suuri potentiaali. Uskon, että tulevaisuudessa alalle tulee isoja innovaatioita.” 

”Tämä on tulevaisuuden ala. Haasteita löytyy jokaiselta alalta, mutta ne ovat aina ratkaistavissa. Mikä parasta, verkostossa haasteita pystytään ratkaisemaan yhdessä, isommalla kokoonpanolla.” 

Teksti Eemeli Ulmanen 

Kuvat Hedelmä- ja marjaviljelijäin liitto