Uutinen
13.05.2024

Opinnäytetyö: Lannoituksen jakaminen kannatti myös kuivana kesänä

Elimäellä viime kesänä kevätvehnille tehdyssä Hankkijan täydennyslannoituskokeessa selvitettiin uutuusvehnälajikkeilla Winx ja Nalle täydennyslannoituksen vaikutusta sato- ja laatuominaisuuksiin. Kokeessa toteutettiin kolme eri lannoitusratkaisua. Lannoittamalla vain kylvön yhteydessä, kahdella lisälannoituksella, jotka tehtiin korrenkasvu- ja tähkälletulovaiheessa sekä lisälannoituksella tähkälletulovaiheessa. 

Savonia-ammattikorkeakoulun agrologiopiskelija Maria Niemen opinnäytetyössä tutkittiin lajikkeiden sadontuottoa ja laatuominaisuuksia eri lannoitusmäärillä. Kokeessa selvitettiin, saadaanko jaetulla lannoituksella parhaat sato- ja laatuominaisuudet kokeen uutuuslajikkeille. Opinnäytetyössä laskettiin myös erilaisten lannoitusratkaisujen kustannuksia ja selvitettiin taloudellisesti kannattavin lannoitusratkaisu kokeessa oleville lajikkeille.

Kasvukausi oli myös Elimäellä vähäsateinen ja vehnät kärsivätkin alkukasvukauden kuivuudesta ja satotasot jäivät normaalia alhaisemmiksi. Winxillä korkein satotaso saavutettiin tähkälletulovaiheessa tehdyllä lisälannoituksella, kun Nallella vastaavasti korkein satotaso oli korrenkasvu- ja tähkälletulovaiheessa tehdyillä lisälannoituksilla. Molemmilla lajikkeilla taloudellisesti kannattavin ratkaisu oli lisälannoitus vain tähkälletulovaiheessa. 

Tutkimuksen tuloksia esitellään opinnäytetyön loppuseminaarissa torstaina 16.5.2024 Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampuksella Haukisaarentie 2 Iisalmi klo.14.15 alkaen. 

Seminaaria on mahdollista seurata myös etänä Zoomin välityksellä:

https://savonia.zoom.us/j/716546188

Salasana: LuvaONT

Lisätiedot 

maria.niemi@edu.savonia.fi