Uutinen
09.03.2022

Uudesta teknologiasta helpotusta navetoiden työhön

Lypsyrobotit ovat navetoissa arkipäivää, mutta myös muita työtä helpottavia teknologioita on käytössä runsaasti. Navetoiden uudet teknologiat -verkkotapahtumassa vierailtiin viidellä karjatilalla, joissa on käytössä erilaisia antureita, sovelluksia ja uusia teknologioita.

Navetoiden uudet teknologiat -verkkotapahtumassa 24.2.2022 oli suora videoyhteys kahdelle navetalle ja kolmelta tilalta videotervehdykset. Verkkolähetystä seurasi 200 osallistujaa ja tallenteet ovat katsottavissa Uudet teknologiat & Maatalous -YouTube-kanavalla.

Tapahtumassa kuultiin yrittäjien ja karjanhoitajien kokemuksia lehmien automaattisesta kuntoluokituksesta, poikimisesta hälyttävästä anturista sekä uudentyyppisestä sorkkienhoitojärjestelmästä. Työtä ja tilan johtamista helpottavat tekniikat eivät välttämättä aina ole kalliitakaan – esimerkkinä videoidut työohjeet ja niiden linkitys QR-koodiin työpisteelle. Sekä työnantajan että työntekijöiden elämä helpottuu. Tilaisuudessa tuli esille myös tärkeitä huomioita kameravalvonnan tietoturvaan ja lainsäädäntöön liittyen.

Lue lisää Uudesta teknologiasta helpotusta navetoiden työhön – Työtehoseura (tts.fi)

Verkkotapahtuman järjestäjinä olivat Savonia AMK:n ja YSAO:n Maatila 2030 ja SavoFarm 4.0 -hankkeet ja TTS Työtehoseuran Kestävää kehitystä maatalouteen uusilla teknologioilla -hanke.

Kuntoluokka on tärkeä tieto eläimen terveyden ja tuottavuuden kannalta, ja konenäön avulla se tulee tarkasti ja aina samalla tavalla, perustelee Terho Korpela kuntoluokkakameran hankintaa. (kuva Iina Hulkkonen)

Liittyvät aiheet