Uutinen
28.09.2022

Uutta liiketoimintaa Yaran Siilinjärven kaivoksen sivuvirroista? YaraHackathon on avattu

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo järjestää yhdessä Maaseutuverkoston, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n sekä Kasvu Openin kanssa innovaatiokilpailun eli hackathonin, jolla haetaan ratkaisuja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen esimerkiksi kierrätyslannoitteiden valmistamisessa.

Yara Suomi Oy:n toimeksiannosta järjestettävä YaraHackathon keskittyy uusien käyttökohteiden löytämiseen kaivosteollisuuden sivuvirroille (sivukivi ja rikastushiekka) sekä fosforihappotuotannossa syntyvälle kipsille.

”Haasteessa on huikeasti potentiaalia uusien käyttökohteiden kannalta: reilu miljoonaa tonnia kipsiä, noin kymmenen miljoonaa tonnia sivukiveä ja kymmenen miljoona tonnia rikastushiekkaa odottaa hyödyntämistä!” kannustaa johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki Jamk Biotalousinstituutista osallistumaan hackathoniin.

”Kaikki ideat kaivosteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä ovat tervetulleita. Fosforihappotuotannon sivutuotteena syntyvälle kipsille on vuosien varrella keksitty käyttökohteita, esimerkiksi peltojen valumien estämiseen, mutta kipsiä riittää kyllä muihinkin mahdollisiin käyttötarkoituksiin”, sanoo kehityspäällikkö Lasse Oksanen Yara Suomi Oy:stä. ”Vuonna 2021 Yara hankki omistukseensa Ecolan Oy:n, jolla on toimipaikat Nokialla ja Viitasaarella. Ecolan valmistaa metsälannoitteita ja luomulannoitteita. Kehitysideat luomulannoitteiden raaka-aineiksi ovat myös sangen tervetulleita.”

Hackathonin kumppanina on Maaseutuverkosto, jonka yhtenä tehtävänä on nostaa esiin uusia näkökulmia maaseudun kestävän kilpailukyvyn parantamiseksi sekä edistää uusien innovaatioiden käyttöönottoa.

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon järjestämät innovaatiokilpailut kokoavat monialaisesti ratkaisijoita saman pöydän ääreen. Ratkaisuja voi löytyä tutkimuskentältä, startup-yrityksistä, korkeakouluopiskelijoilta tai vaikka yksittäisiltä innovaattoreilta. Palkintona on uusien liiketoimintamahdollisuuksien avautuminen globaalin jätin Yaran kanssa. Aiemmat innovaatiokilpailut (hackathonit) ovat synnyttäneet huipputeknologisia ratkaisuja mm. Kemiralle ja Valtralle. Myös ratkaisijatiimit ovat kiitelleet hackathoneja, sillä ne tarjoavat suoran väylän kovan luokan bisnekseen ja idean kehittämiseen yhdessä potentiaalisen asiakkaan kanssa.

YaraHackathoniin on aikaa ilmoittautua 30.10.2022 saakka, jonka jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Hackathon-haaste huipentuu 30.11.2022, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät BioPaavon sivuilta: https://www.jamk.fi/fi/projekt…

Lisätietoja:
Annimari Lehtomäki, Johtava asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, annimari.lehtomaki@jamk.fi, 0504642563
Lasse Oksanen, Development Manager, Yara Suomi Oy, lasse.oksanen@yara.fi, 0503721075

Yara on globaaleilla markkinoilla toimiva kivennäislannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristönsuojelutuotteiden valmistaja. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Norjassa, mutta myyntiä tapahtuu 160 maassa. Suomessa Yara on toiminut yli 100 vuotta. Yara Suomi oy on Yara Internationalin tytäryhtiö. Suomesta löytyy kolme tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Siilinjärvellä, Kokkolassa ja Uudessakaupungissa. Yara Suomi on Suomen toiseksi suurin viejä vientimarkkinoilla. Yhteensä Suomessa tuotetaan vuosittain Yara Suomen toimesta 1,5 miljoonaa tonnia lannoitteita.