Uutinen
02.06.2023

ÄlyAgri podcast: Lapin AMK:n uniikit mahdollisuudet 

ÄlyAgrin verkoston oppilaitoksista Lapin AMK:n vahvuutena on muun muassa lapin luonto ja sen antimet. Lapin ammattikorkeakoulussa työskentelevät Maarit Timonen sekä Juho Haveri-Heikkilä juttelevat ÄlyAgrissa työskentelevien Krista Jauhiaisen ja Fiia Ritvasen kanssa Lapin AMK:n TKI-ympäristöistä, hankkeista ja luonnonvara-alan opetuksesta.  

Lapin ammattikorkeakoulu kouluttaa agrologeja, joilla on hallussa työskentely pohjoisissa luonnonoloissa ja osaamista muun muassa luonnontuotteista sekä porotaloudesta. Teknologiaa opetukseen yhdistetään hankkeiden kautta ja jaksossa kuuletkin, millaista teknologiaa poroille löytyy ja miten tarhamehiläisten pärjäämistä pohjoisissa on pyritty kehittämään hankkeilla! 

Lapin AMK:ssa on monia vahvoja TKI-ympäristöjä ja osaamista näiden ympärillä. Lapin AMK on ollut kehittämässä virtuaalista poroteurastamoa ja virtuaalimetsää. Rovaniemen kampukselta löytyy FrostBit-ohjelmistolaboratorio ja uutena ympäristönä Biolabra. Biolabrasta löytyy tiloja ja laitteita luonnontuotteiden tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Tiloista löytyy esimerkiksi vertikaalikaappeja, joissa on mahdollista tutkia eri olosuhteiden vaikutuksia kasveihin, lisäksi löytyy kuivauskaappeja, pakastuskaappeja, pelletointilaite sekä opetuskeittiö. Tarkemmin biolabran tiloihin ja laitteisiin voi tutustua Lapin AMK:n sivuilta. Biolabra on muiden TKI-ympäristöjen tapaan hyödynnettävissä myös yrityksille. Käy kuuntelemassa edelle mainituista asioista lisää Lapin AMK:n podcast jaksosta!  

ÄlyAgri -hanketta rahoittaa TEM Pohjois-Savon liiton kautta.