Uutinen
06.10.2023

Luken uusin tutkimustieto ja innovaatiot tarjolla KoneAgriassa

Luonnonvarakeskuksen tutkijat tarjoavat Tampereella 12.-14.10.2023 järjestettävässä KoneAgriassa tuoreinta tutkimustietoa maataloudesta: älymaataloudesta, energiasta, riskienhallinnasta, turvepeltojen viljelykäytännöistä, kosteikkoviljelystä sekä vähempipäästöisestä nurmenkierrosta turvemailla. Luken tutkijat löydät C-hallin Innovaatiotorilta osastolta C101 ja TTL:n kanssa osastolta C340.

peltorobotti

Innovaatiotorille parkkeeraa tanskalaisvalmisteinen peltorobotti, jonka on hankkinut Suomeen Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus Työtehoseuran ja Luken hankkeeseen.

Mikä älylaite haluaisit olla?

Maatila- ja puutarhayritysten osaamisverkosto AgriHubi osallistuu Innovaatiotorille yhdessä ÄlyAgri-teemaverkoston kanssa. Agrihubi on verkosto, joka auttaa kokoamaan käytännön tuotantoa ja erityisesti tilan johtamista tukevaa tietoa ja osaamista yhteen paikkaan. Verkostoitumalla ja osallistumalla vaikutetaan alan kehittämiseen monin eri tavoin, jotta myös älykkäistä ratkaisuista saadaan hyöty tiloille irti. Tule keskustelemaan älymaataloudesta, datan käytöstä ja yritysjohtamisesta. Vastaa samalla kyselyyn ”Mikä älylaite haluaisit olla?” ja pyöräytä Onnenpyörää.

Energiayhteisöjä maaseudulle

Energiankäytön ja hajautetun energian tuotannon edistäminen maaseudulla on ajankohtainen kysymys juuri nyt. Tämä edellyttää maatilojen energiayhteisöjen luomista, sillä nykyään ainoastaan kiinteistöjen sisäiset energiayhteisöt ovat sallittuja. Jos olet kiinnostunut yhteisten aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen hankinnasta sekä sisäisestä energiakaupasta, tule evästämään näkemyksilläsi näiden asioiden parissa työskentelevää tutkija Petri Kapuista.

Elämä on riskipeliä, etenkin maatiloilla

Ota riskit haltuun Luken kehittämien luonnonvara-alan yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan materiaalien ja työkalujen avulla. Luken asiantuntijat esittelevät uusimpia viljelijöiden ja sidosryhmien käyttöön tehtyjä innovaatioita. Sähköisen Maatila-RH- ohjelman avulla voit tarkastella maatilasi yritysturvallisuutta ja testata, minkälaisia riskitekijöitä on maatilasi tärkeimmillä osa-alueilla. Lukesta maatilojen riskeistä kertomassa tutkija Tiina Mattila ja erikoistutkija Jarkko Leppälä.

Ota hiilestä kiinni

Innovaatiotorin Hiilestä kiinni -tiskillä Luken tutkija Henri Honkanen odottaa kertoakseen turvepeltojen ilmastoviisaista viljelykäytännöistä sekä kosteikkoviljelystä. Saman tiskin takaa löydät messujen avajaispäivänä torstaina tutkijat Maarit Liimataisen ja Timo Lötjösen kertomassa vähempipäästöisestä nurmenkierrosta turvemailla.