Uutinen
03.05.2022

Opinnäytetyö: Maitotilojen mahdollisuudet hiilijalanjäljen pienentämiseksi 

Maidontuotannon hiilijalanjälkilaskelmat ovat suomalaisilla tiloilla käynnissä kovaa vauhtia. Uusia tutkimustuloksia saadaan jatkuvasti. Tuloksien avulla voidaankin alkaa pohtia uusia vaihtoehtoja pienentää maidontuotannon päästöjä taloudellisin keinoin. Suomalaisilla maitotiloilla hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin maidontuotannossa globaalilla tasolla.  

Arla Suomen maitotiloille on kaikille tehty hiililaskenta Envitecpoliksen toimesta. Ensimmäiset laskelmat on tehty tiloille vuonna 2020 ja nyt on aloitettu jo uusintakierros. Seuraavan laskelman on tarkoitus selvittää, kuinka päästöt ovat tiloilla muuttuneet ja päivittää tiedot tulosraportteihin. Opinnäytetyössä on pohdittu hiilijalanjälkeä maitotiloilla, sekä kuinka sitä voitaisiin taloudellisesti pienentää. Keskeisimmät toimet, joilla tulosta voitiin parantaa: eläinten tuotostaso, satotasot pelloilta sekä säilörehun laatu. Työssä myös tehdään laskelmien vertailua, jossa selviää keskeisimmät asiat, jotka ovat päästöjä pienentäneet.  

Toimeksiantajana työssä toimii Veljekset Heikkilä, joka koostuu kahden tilan kokonaisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Molemmille tiloille on tehty hiilijalanjälki laskelmat, joita hyödynnetään myös opinnäytetyössä.  

Opinnäytetyön loppuseminaaria voi seurata Savonian ammattikorkeakoulun Zoom-yhteyden kautta.

Aika: Maanantai 9.5.2022 

Paikka: Zoom  
Salasana: LuvaONT