Hanke Kehittämishanke - 57203 Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -KulTa Turun yliopisto 01.04.2018 - 24.08.2023 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Elintarvikeketju on muuttumassa verkostomaiseksi, kuluttajakeskeiseksi toimintaympäristöksi, jossa vanhoja totuttuja toimintamalleja tullaan radikaalisti muuttamaan sekä kehittämään jatkuvasti uutta. Ruokaverkoston uudistumista vievät voimakkaasti eteenpäin 1) digitalisaatio, 2) uudet tuotanto- ja jakeluteknologiat sekä 3) uudenlaiset palvelulliset liiketoimintamallit. Tällä hetkellä Varsinais-Suomen maakunnan liikevaihdosta 15 % tulee ruokaketjusta. Kun tähän yhtälöön lisätään se, että 70 % elintarvikkeita jalostavista yrityksistä sijaitsee maaseutualueilla ja yli 80 % työllistää alle 10 henkilöä, on selvää, että uusimman tiedon, kuluttajaymmärryksen ja yhteistyöverkostojen synnyttäminen on keskeistä ruokajärjestelmän kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Hankkeen päätavoitteena on parantaa varsinaissuomalaisten mikro- ja pk-elintarvikeyritysten kilpailukykyä välittämällä uusinta tietoa infotilaisuuksien ja viestinnän avulla sekä mahdollistamalla aktiivisesti yritysten välisiä kumppanuusverkostoja ja järjestämällä ammattilaisten opintomatkoja. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat varsinaissuomalaiset elintarvikealan yritykset, Annex I -tuotteita eli maataloustuotteita jalostavat yritykset sekä Non-Annex I -tuotteita eli elintarvikkeita valmistavat yritykset maaseutualueella. Toissijaisena kohderyhmänä ovat ruokasektorin asiantuntijat sekä muut toimijat alkutuotannosta elintarvikkeiden jalostukseen, tukku- ja väh.kauppaan, food service -sektori, opisk. jne. Hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen työpakettiin. TP 1 Vaikuttavuus- ja vastuullisuusviestintä TP 2 Innovatiiviset ruokaketjut -tulevaisuuden väylänä kuluttajille TP 3 Digitalisaation lisääminen ruokaverkostossa TP 4 Ruoan elämyspotentiaalin lisääminen matkailussa TP 5 Elintarvikealan yritysten kasvun tukeminen Hankkeen koordinaattorina on Turun yliopiston Brahea-keskus. Osatoteuttajina toimivat Paraisten kaupunki ja Kemiönsaaren kunta, Ukipolis Oy, Yrityssalo Oy sekä Novida ammattiopisto ja lukio. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 57203 Aloituspäivämäärä 01.04.2018 Loppumispäivämäärä 24.08.2023 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Tiedonvälitys ja esittelytoimet, kehittäminen Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikejalostus Elintarvikevienti Elintarvikkeet Kestävä liiketoiminta lyhyet jakeluketjut ruokamatkailu Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Toteutuskunta TURKU Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: