Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Blue Products 3.0:n tiivistelmä
Ohjelman painopistealueet ja niiden keskeiset tavoitteet:
Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun
Analysoida keskeisten elintarvikkeeksi ja rehuksi tarjottujen kalojen laatua ja soveltuvia laadun parantamiskeinoja
Parantaa kuluttajalle tarjotun kalan laatua
Lisätä laadultaan elintarvikkeeksi kelpaavan kotimaisen kalan määrää
Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen
Parantaa kalateollisuuden prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua
Lisätä uusien lajien ja raaka-ainevirtojen käyttöä elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineena
Auttaa kotimaista kalasektoria löytämään uudenlaisia tuotekonsepteja erilaisille kuluttajaryhmille
Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen
Skaalata arvojakeiden tuotantoprosesseja kohti tuotantomittakaavaa
Kehittää arvojakeiden ominaisuuksia ja mallituotteita kaupallistamista varten
Auttaa kotimaisten arvoketjujen rakentamista ja kala-alan ulkopuolisia yrityksiä hyödyntämään arvojakeita erilaisissa tuotekonsepteissa (esim. elintarvikkeet, lemmikkiruuat, ravintolisät, kosmetiikka)
Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen
Konsortio laajentaa jatkuvasti verkostoaan esittämällä tuloksia avoimesti ja aktiivisesti, tavoitteena tutkimustiedon jalkauttaminen mahdollisimman tehokkaasti
Nykyisiä kansainvälisiä verkostoja vahvistetaan ja tunnistetaan uusia kansainvälisiä yhteistyötahoja
Edistetään rahoituksen saantia yritysten hakemiin kalan tuotekehityshankkeisiin, joissa BP:n tutkijoita on mukana
Millaisia toimia on alkuvaiheessa suunniteltu?
Kartoitetaan keskeisten yritysten ajankohtaiset kehitys- ja tutkimustarpeet henkilökohtaisin haastatteluin. Näin saadaan tutkimusta ohjautumaan entistä selkeämmin yrityslähtöiseksi ja tuottamaan konkreettista lisäarvoa toimialan kehittymiseksi.
Kartoitetaan raaka-aineen laadun parantamistarpeita
Kartoitetaan sivuvirtojen määrät ja muodostumispaikat
Aloitetaan uusien prosessimenetelmien kartoitus tavoitteena lisätä kalasektorin prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua ja säilyvyyttä
Jatkokehitetään prosessimenetelmiä arvojakeiden ominaisuuksien parantamiseksi
Ohjelman partnerit: Aktion Österbotten (hallinnoija), Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Turun yliopisto, Luonnonvarakeskus, Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)
Blue Products Innovaatioparlamentissa ke 27.11.2024 klo 13-15!
Blue Products valtasi areenan Kalaparlamentin ja Kalatalouden innovaatio-ohjelmien erikoislähetyksessä. Iltapäivän aiheina oli mm. Kokonaisista pakastetuista särjistä hyvälaatuista massaa? (Heikki Aisala, VTT), Maistiainen prosessiselvityksestä (Anni Nisov, VTT), Kalajauhetta yksinkertaisella prosessilla – tapaustutkimus lahnan sivuvirrat (Jaakko Hiidenhovi, LUKE), Ihmisaistit hyötykäyttöön kalan laadun parantamiseksi ja kiinnostavuuden lisäämiseksi (Tanja Seppälä & Nora Logrén, Turun Yliopisto).
Seuraa Blue Productsin ajankohtaisia aiheita!
Kalatalouteen liittyvät keskusteluryhmät
Keskusteluryhmissä puidaan isoja ja pieniä aiheita. Osallistu keskusteluun tai perusta uusi ryhmä. Tässä muutama mielenkiintoinen poiminta.
Blue Products 3.0.- ohjelman yhteyshenkilöt
Askarruttaako kehittämisohjelmassa jokin? Oletko omassa työssäsi saanut idean, joista voisi olla Blue Productsille hyötyä? Tavoita Blue Products 3.0.:n tutkijat helposti!
Blue Products on Euroopan Meri-, Kalatalous-, ja Vesiviljelyrahaston rahoittama ja sille on myönnetty rahoitusta 1,3 miljoonaa euroa vuosille 2023-2026.