Vesiviljelyn kehittämisohjelma VEKE
Kotimaista kalatuotantoa on kasvatettava kestävästi, jotta se voi vastata lisääntyvään kalan kysyntään. Samalla on pidettävä kiinni ympäristön hyvälle tilalle asetetuista tavoitteista. Vesiviljelyn kehittämisohjelmalla (Veke) tavoitellaan kasvua elinkeino- ja ympäristötavoitteet yhteensovittamalla sekä kannattavuutta uusista toimintatavoista ja menetelmistä.
Vesiviljelyn kehittämisohjelman tiivistelmä
Ohjelmassa arvioidaan avomerialueen ympäristövaikutuksia ja uuden poikastuotannon edellytyksiä rannikko- ja saaristoalueilla. Paikallisista olosuhteista saadut tiedot auttavat yrittäjiä suunnittelemaan käytönnön operaatioita. Kalojen hyvinvoinnin merkitys korostuu kestävyyden ja kannattavuuden näkökulmasta. Terve kala -kirja päivitetään, kalaterveysammattilaisia koulutetaan ja hyviä käytäntöjä viedään yrityksiin. Verkkoaltaissa tapahtuva kalankasvatus jatkuu, ja kuormitusta pyritään vähentämään uusilla kiintoainetta talteen ottavilla tekniikoilla sekä vettä kierrättävillä ratkaisuilla. Digitaalisia ratkaisuja kehitetään muun muassa ruokinnan ohjaamiseen, petojen havainnointiin ja kalojen hyvinvoinnin seurantaan. Lisäksi keskitytään poikastuotannon ja emokalastojen hallintaan sekä uusien rehuraaka-aineiden vaikutuksen selvittämiseen. Alan yrityksiltä tiedustellaan vuosittain tärkeitä teemoja ja ohjelman teemojen merkitystä Suomen Kalankasvattajaliiton toimesta.
Veke-ohjelman työpaketit ovat: Ympäristövaikutusten arviointi ja säätely, Merikasvatuksen alueet, toimintamallit ja teknologiat, Ominaiskuormituksen ja hiilijalanjäljen pienentäminen, Kalojen hyvinvointi, Digitaaliset ratkaisut, Poikastuotannon ja emokalastojen hallinta, Kalatuotteiden laatu
Vesiviljelyn innovaatio-ohjelman partnereita ovat: Luonnonvarakeskus (koordinaattori), Suomen ympäristökeskus, Ruokavirasto
Ilmatieteen laitos, Metsähallitus, Suomen Kalankasvattajaliitto, Ammattiopisto Livia, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto. Verkostoon voi liittyä myös uusia partnereita.
Vesiviljelyn kehittämisohjelma tarjoili tuhdin tietopaketin Innovaatioparlamentissa.
Vesiviljelyn kehittämisohjelma jatkoi Kalaparlamentin erikoislähetysten sarjaa. Iltapäivän ohjelma tarjosi kattavan läpileikkauksen eri teemoihin. Katso tallenne alta!
Seuraa vesiviljelyn ajankohtaisia aiheita!
Kalatalouteen liittyvät keskusteluryhmät
Keskusteluryhmissä puidaan isoja ja pieniä aiheita. Osallistu keskusteluun tai perusta uusi ryhmä. Tässä muutama mielenkiintoinen poiminta.
Vesiviljelyn kehittämisohjelman yhteyshenkilöt:
Askarruttaako kehittämisohjelmassa jokin? Oletko omassa työssäsi saanut idean, joista voisi olla Vekelle hyötyä? Tavoita vesiviljelyn kehittämisohjelman tutkijat helposti!
Vesiviljelyn kehittämisohjelma on Euroopan Meri-, Kalatalous-, ja Vesiviljelyrahaston rahoittama ja sille on myönnetty rahoitusta 1,8 miljoonaa euroa vuosille 2023-2026.