Uutinen
11.04.2023

Tärkeä blogi datan merkityksestä maatiloilla

Huomasithan tämän erityisen ajankohtaisen blogin verkostoalustalla? Savonian Eeva-Kaisa Pulkka on kiteyttänyt blogiinsa, miksi datasta pitää kiinnostua viimeistään nyt.

Maatilalta kertyy paljon dataa, olipa tilalla käytössä teknologiaa vähän tai paljon. Koneet, laitteet ja ohjelmistot keräävät sitä itse, osan viljelijä lisää järjestelmiin käsin.

Datasta on tullut raaka-ainetta siinä missä viljasta, lihasta tai maidosta, eivätkä sitä tuota tai voi tuottaa maatalouden osalta muut kuin viljelijät. Siksi asetukset liittyvät maatalouteen ja siksi datan hyödyntämiseen on oltava säännöt. Datalla voidaan hoitaa ja hoidetaan maatilan käytännön toimintaa, sillä voi saada tuotteelle lisäarvoa ja sillä voi vaikuttaa markkina-asemaan.

Vaikka eurooppalaisen datatalouden asetusten perustana on datan tuottajan itsemääräämisoikeus, datasuvereniteetti, kannattaa asiasta kiinnostua nyt, kun reilun datatalouden sääntökirjaa maatalouteen ollaan tekemässä. Asioihin voi vaikuttaa parhaiten etukäteen ja parhaan hyödyn keräävät yleensä ensimmäisenä asialla olevat.

Kommentit

1