Hanke Kehittämishanke - 13732 ERIHYVÄ – Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia Foodwest Oy 01.01.2016 - 02.05.2019 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Keliakiasta kärsii Suomessa noin 2% väestöstä. Lisäksi 17 % väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista, erilaisista allergioista 2-4 % aikuisista ja 5-10 % lapsista. Laktoosittomien tuotteiden, keliakian ja erilaisiin allergioihin liittyvä tutkimus ja osaaminen ovat Suomessa huippuluokkaa. Vaikka yksittäisten eritysruokavaliota noudattavien kuluttajien määrät ovat suhteellisen pieniä, perheenjäsenen erikoisdieetillä on vaikutusta lisäksi koko perheen ruokavalioon ja valintoihin. Viime vuosina monet pienet maaseudulla tai pienissä kaupungeissa sijaitsevat yritykset ovat alkaneet valmistaa erikoistuotteita tälle kohderyhmälle. Valmistusmäärät ovat kuitenkin sitä luokkaa, että ne eivät kiinnosta suuria yrityksiä. Kuitenkin kauppa ja suurkeittiöt ovat yhä kasvavassa määrin kiinnostuneet näistä tuotteista palvelutuotteina ja haluavat niitä valikoimiinsa. Myös viennin mahdollisuudet ovat kasvaneet. Tämän hankkeen tavoitteena on auttaa osallistuvia yrityksiä ja alkutuotannon edustajia sekä muita kohderyhmien edustajia kehittämään osaamistaan tuotekehitykseen ja tutkimukseen, elintarviketurvallisuuteen ja laatujärjestelmiin, kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen, raaka-aineiden tuottamiseen sekä erityisruokavalioita noudattavien kuluttajien tarpeisiin liittyen. Hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista hyötyvät pääkohderyhmä eli pk-yritykset ja alkutuotannon edustajat sekä myös muut sidosryhmät kuten kauppa ja suurkeittiösektori, kuluttajat, kehitys- ja tutkimusorganisaatiot sekä alan liitot ja yhdistykset. Hankkeessa toteutetaan yhteensä 10 tilaisuutta työpajoineen, joissa eri osaamisalueita tuodaan monipuolisesti ja käytännönläheisesti esille. Koko hankkeen ajan tiedotetaan aktiivisesti toimenpiteistä ja tuloksista mm. verkkosivujen ja joka toinen kuukausi ilmestyvän uutiskirjeen avulla. Hankkeen lopussa laaditaan kattava loppuraportti sekä järjestetään yhteenvetotilaisuus, jossa toteutetuista toimenpiteistä ja tuloksista tiedotetaan valtakunnallisesti. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 13732 Aloituspäivämäärä 01.01.2016 Loppumispäivämäärä 02.05.2019 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.2 Tiedonvälitys ja esittelytoimet Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Tiedonvälitys ja esittelytoimet, kehittäminen Hankeluonne Valtakunnallinen hanke Asiasanat Elintarvikejalostus Elintarvikkeet Kansainvälisyys/kansainvälistyminen Tuotekehitys Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Hämeen ELY-keskus Toteutuskunta SEINÄJOKI Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Jaa: